Gootsteen zuigt lucht aan via afvoer afwasmachine

Orofor

  • #1
Ik sta voor een raadsel, mogelijk dat jullie raad weten.

Situatie: afvoerbuis komt uit de grond. Daarna Y-splitsing. Aan beide uitgangen een eigen sifon. Eentje voor de gootsteen, eentje voor de afwasmachine. De slang van de afwasmachine hangt in een afvoerbuis die op dit eigen sifon is aangesloten.

Probleem: zodra de gootsteen veel water te verduren krijgt, zuigt deze lucht aan via de afvoer van de afwasmachine. Als de gootsteen leeg is, borrelt de wasmachineafvoerbuis flink na. Ook komt er water mee omhoog via deze afvoerbuis.
Op zich loopt het water goed weg, een volle gootsteen is zo leeg. Tenminste: totdat ik de afvoerbuis van de afwasmachine met m'n hand afsluit, dan loopt de gootsteen minder snel. Dit is iets van de laatste tijd.

Een verstopping kan ik me moeilijk voorstellen omdat het water goed weg kan lopen, als er maar genoeg lucht bij kan. Beide sifons zijn schoon.

Als het een ontluchtingsprobleem is, zou ik dit dan voorheen ook niet al gehad moeten hebben? Wat zou dit kunnen zijn?
 

Fiesiekus

  • #2
Beginnende verstopping.
 

BeeTeeWee

  • #3
Klinkt meer als een BEluchtingsprobleem. Zaag onder de sifon van de afwasmachine de leiding eens door, zet op die plek een T-stuk en zet daarin een BEluchter.

Je gootsteen ziet dan geen kans meer om de sifon van de afwasmachine leeg te trekken / te laten borrelen, maar neemt zijn benodigde lucht voortaan via de beluchter. Dat zou het probleem volgens mij op moeten lossen.
 

Fiesiekus

  • #4
Dan zou het altijd een probleem zijn geweest; de TS geeft aan dat 't iets is vad e laatste tijd. Het klopt wel dat beluchting een oplossing is, beter is de oorzaak (de verstopping) te verhelpen.
 

BeeTeeWee

  • #5
Ja, ik las het. Is ook vreemd. Maar als ik tevens zie "Op zich loopt het water goed weg, een volle gootsteen is zo leeg" en "omdat het water goed weg kan lopen" leek mij zelfs een beginnende verstopping niet meteen voor de hand liggen. TS geeft bovendien aan dat er geen enkel probleem is zolang de luchtstroom maar niet wordt belemmerd. Dan denk ik: "nou, hou die dan op gang". Dat kan op de door mij al aangegeven manier. Maar misschien heb je wel gelijk en zit er wat verderop in de afvoer best een beginnend probleempje...
 

Orofor

  • #6
Dank jullie wel voor de reacties!
Ik denk dat ik als eerste maar ga proberen de afvoerbuis te ontstoppen met de speciale accessoire op de Kärcher. Mocht daarmee het probleem niet zijn opgelost, zou ik er een beluchter tussen kunnen zetten. Mogelijk dat er elders in het appartementengebouw een probleem speelt, dat zich hier manifesteert.
 

Fiesiekus

  • #7
Ik hoor graag hoe het afloopt! Succes met de klus!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu