Goed ventileren Kelder

Jan20

 • #1
Over een tijdje wil ik mijn kelder gaan aanpakken, waaronder het opnieuw aansmeren van de muren het zetten van voorzet wandjes in de kelder, omdat de buitenmuren te vochtig zijn om goed te kunnen aansmeren (behalve met cement, maar dat is vrij lastig) en hierachter kan ik prima mijn leidingwerk verwerken.

Nu wil ik ervoor zorgen de verschillende ruimtes aan voldoende frisse lucht kunnen komen, maar ik wil de aparte ruimtes van elkaar gaan afsluiten dus ik zit erover te denken om de mechanisch te doen.

Ik vraag mij af wat voor soort materiaal ik zal moeten halen? Het lijkt mij dat ik een soort systeem moet installeren dat ervoor zorgt dat er goede luchtcirculatie plaatsvindt?

De totale ruimte is rond +- 120 m2 en bestaat al 4 verschillende ruimtes waarvan 3 ruimtes van elkaar zijn gescheiden.

Er is 1 ventilator rooster aanwezig, waar ik dus de afzuiging op wil aansluiten er zijn 3 ramen aanwezig waarvan er 1 geopend kan worden. Er is ook 1 deur aanwezig waar eventueel een ventilatierooster in geplaatst zou kunnen worden.

Nu vraag ik mij af hoe het best ervoor kan zorgen dat deze 3 verschillende ruimtes kunnen worden voorzien van voldoende frisse lucht tegen een betaalbare prijs?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Fiesiekus

  • #2
  Kan je een plattegrond plaatsen met daarop de (ongeveer) afmetingen en plaatsen waar ramen/roosters/deuren zijn?
   

  Jan20

  • #3
  Niet echt een duidelijke tekening, maar ik ben beter in het traditioneel tekenen in de plaats van via de computer.

  Hieronder de afbeelding


  Ik zal de tekening even toelichten

  Links onderin zit een deur die naar buiten gaat, in deze deur kangeen rooster geplaatst worden.
  De ruimte erboven, zit een raampje dat open kan, maar ik wil deze ruimte afsluiten met een deur.

  De ruimte rechtsboven zit een raam met een ventilatierooster in, hierop zou via een een slang het ventilatie systeem willen aansluiten. De andere ruimte rechtsonder is ook een raam geplaatst alleen deze kan niet geopend worden, er zit wel een deur in die naar de begane grond gaat.

  Ik hoop dat het duidelijk genoeg geplaatst is, anders zal ik nog een nieuwe poging wagen.

  Het liefst wil ik alle onderlinge ruimtes van elkaar afsluiten zodat ik alleen ruimtes hoef te stoken waar ik zelf gebruik van maak en dat ik niet de hele ruimte loop te stoken.

  Alvast bedankt!
   

  Fiesiekus

  • #4
  De ventilatieroosters moet je juist gebruiken om lucht toe te laten, niet om weg te blazen. Denk toch dat je met een soort van centraal afzuigsysteempje moet gaan werken. Hoe groot en hoe verdeeld is heel lastig te bepalen.

  Kan je niet een kier onder de toegangsdeuren maken waardoor frisse lucht toetreedt?
   

  Jan20

  • #5
  Ik zou eventueel wel een ventilatie rooster in de deur naar de begane grond kunnen plaatsen, ook zou ik tussen de deuren in de kelder wel ventilatieroosters kunnen plaatsen. Ook zitten er van die luchtgaten tussen de verschillende muren.

  Maar zou ik dan eventueel een systeem moeten toepassen voor het afvoeren van de lucht uit de kelder of voor het aanzuigen van frisse lucht?
   

  Fiesiekus

  • #6
  Dat eerste.
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #7
  Volgens mij krijg je een heel groot probleem door vocht omdat je symptoom bestrijding doet en geen vocht bestrijding.

  Zorg dat je wanden vocht vrij zijn , sluit je het op dmv voorzetwanden dan zal je schimmels gaan kweken met alle ongezonde gevolgen van dien.
   

  Jan20

  • #8
  Het vochtprobleem, valt wel relatief mee. De spullen die in de kelder staan opgeslagen hebben geen last van schimmels etc. Alleen de muren zijn toch wat te vochtig om goed tegen aan te kunnen stuken.

  Ik zou dan toch eventueel een rooster kunnen plaatsen dat er gelucht kan worden?

  Zou ik dat een woonhuisventilator kunnen gebruiken om de lucht goed te kunnen afvoeren?
   

  Jan20

  • #9
  Ik zit ook even rond te lezen op het forum over het aanpakken van het probleem vocht in de kelder zelf.

  Al heeft mijn kelder relatief weinig last van vocht, hebben mijn muren er wel wat last van, gewoon normaal geel of roodband komt na een tijdje van de muren afzetten. Het enige dat wel helpt is het aansmeren met cement zelf.

  Nu lees ik op het forum dat eventueel een oplossing zou kunnen zijn om de grond rondom mijn kelder muren af te graven en hiervoor grind en zand te storten dat het regenwater beter doorloopt.

  Maar jullie zouden dus niet adviseren om gipsplaten voor de buitenwanden te plaatsen met een rooster (dat de vocht niet opgesloten raakt). En dan ervoor te zorgen dat er voldoende ventilatie in de ruimte is met verwarming samen?
   

  Fiesiekus

  • #10
  De vraag is even of het vocht een gevolg is van condensatie of echt van regenwater afkomstig is.

  Zou eenvoudig beginnen met ventilatie & verwarming voordat je allemaal dingen tegen/voor/aan de wanden gaat doen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu