Goed gerepareerd? Een klein gaatje in pvc leiding

DenAak

 • #1
Beste mensen met veel ervaring.

Tijdens een gat in de muur maken voor Uponor cv leiding naar de garage heb ik een pvc afvoer geraakt. (ik weet het... stom) in het pvc zat een klein gaatje en aan de buitenkant wat bramen van de boor. Is het goed gerepareerd? Ik heb hem aan de buitenzijde mooi vlag geschuurd. Ik heb vervolgens een stuk pijp in de lengte doorgezaagd op 2 punten zodat ik 2/3 pijp overhad. Deze heb ik goed geschuurd van binnen en ontvet, en vervolgens met een goede laag pvc lijm om de beschadiging geklikt. Ook heb ik hem nog extra geklemd met een rvs slangenklem. (zie foto 1) Hier komen de aanvoer en retour in een mantel langs te liggen.(Zie foto 2)

Nu wil ik graag weten of deze manier verantwoord is en of ik alles straks weer met een goed gevoel weg kan werken.
Alvast bedankt voor het advies,
DenAak
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
  Wat zit er op de afvoer allemaal aangesloten?
   

  DenAak

  • #3
  Toilet en garage wasbak en de keuken wasbak/vaatwasser
   

  Gerardtoes

  • #4
  Ik zou zeggen mooie tijdelijke oplossing!!
   

  Mn22

  Vaste beantwoorder
  • #5
  Als het goed verlijmd is, dan gebeurd er niets meer mee. Zeker niet met de slangklem er overheen.
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  Zit het toilet op dat dunne buisje aangesloten??
   

  DenAak

  • #7
  Nee alleen de wasbak van het toilet.
   

  DenAak

  • #8
  Ik zou ook eventueel verder naar boven uit kunnen hakken en er een nieuw stuk pijp met reparatiemof kunnen plaatsen. Dus de grond in, in de pijp lijmen en daarboven om de pijp lijmen.
  Nadeel is wel dat de doorgang kleiner wordt op dat punt. is dit een probleem voor de vaatwasser? de wasbakken zullen niet zo een probleem vormen lijkt mij.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Beter nu op kappen en vervangen dan later als alles is af gewerkt want dan heb je spijt dat je niet direct hebt vervangen.
   

  DenAak

  • #10
  Ik heb besloten om het het toch verder uit te hakken en gelijk goed te doen.
  Ik ben van plan om hem net boven de mof de grond in af te zagen en dan met een verfstripper voorzichtig het stukje pijp uit de mof te halen. Ik heb dit met 4 verschillende proefstukken geprobeerd en dat ging goed.
  Het enige waar ik nu nog mee zit is hoe krijg ik het terug geplaatst. Doordat er een Y stuk tussen zit welke door de muur gaat krijg ik hem niet omhoog of omlaag op dat stuk. Nu zou een overschuif mof ideaal zijn, alleen lijkt het mij niet de bedoeling om een mof met manchet in de muur weg te werken? Verder vind ik alleen moffen met een middenstuk, zodat deze niet over de buis geschoven kan worden.
  Zie foto's
   

  Frikandelleke

  • #11
  Op************ kun je een pvc mof 2x inwendig lijm aanschaffen hier zitten ook blokjes in zodat je ze er niet overheen kunt schuiven. Maar deze kun je er gemakkelijk uit slaan, of vijlen zodat je zo als ware een overschuifmof hebt zonder manchet en zo kun je het vervolgens lijmen.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #12
  @Frikandelleke,

  leest u de forumregels even, dit is de tweede keer dat u een bedrijf aanprijst, dat is niet toegestaan.

  Bij verdere overtredingen zal ik overwegen u in de frituur te dompelen.
   

  Hessie

  Specialist Verwarming
  • #13
  :lol:
   

  DenAak

  • #14
  Het is opgelost!!

  Ik ben er voor gegaan om alles te vervangen. Eerst heb ik de pijp doorgezaagd boven de koppeling de grond in. In de bocht heb ik een natte doek gedaan zodat de pijp daar niet te warm zou worden. Toen heb ik met de verfstripper de binnenzijde van de buis verwarmd en deze met een tang er uit gedraaid. Gelijk heb ik een nieuw stuk pijp in de koppeling gedaan zodat de ronde vorm behouden zou blijven. Nadat deze afgekoeld was heb ik hem schoongemaakt en ontvet.De uitsparing in de muur heb ik naar boven verder uitgehakt zodat ik alles in zijn geheel in de koppeling kon schuiven. Bij de losgemaakte koppeling heb ik voor de zekerheid vullende pvc lijm gebruikt.

  Alles flink door laten lopen de volgende dag en het blijft mooi droog. Ik kan het nu met een gerust hart dicht gaan maken.

  Bedankt voor de tips allemaal
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #15
  :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu