Glaswol ruikt chemisch

remkostar

  • #1
Een week geleden heb ik de kruipruimte van ons huis uit 1929 geïsoleerd met glaswol. Na het kopen van het glaswol merkte ik al een chemische geur op. Toen dacht ik nog dat de geur zou verdwijnen na het openen van de verpakking en het plaatsen van het glaswol. Nu een week na plaatsing is de geur in de kruipruimte ver van weg. In de woon- en eetkamer is de lucht wisselend in mindere mate ook aanwezig. In de kruipruimte is ventilatie via vier kleine roosters mogelijk. Ik heb sinds het aanbrengen een ventilator in het luik naar de kruipruimte staan om zo meer luchtstroom op gang te brengen. Dit lijkt nog niet/heel beperkt te helpen. Het glaswol is niet nat/vochtig geworden en ruikt dus hetzelfde vóór als na het aanbrengen.

Via met name Engelse sites begrijp ik dat bij glaswol soms 'off-gassing' moet plaatsvinden omdat in het productieproces chemische bewerkingen plaatsvinden. Of en wanneer de geur dan weggaat kan ik echter niet vinden. Verder heb ik geprobeerd hierover informatie te krijgen bij bouwmarkten en zelfs de leverancier zelf. Tot op heden is niemand bekend met dit probleem en geeft men alleen aan te verwachten dat de geur weer weggaat. Omdat het een onplezierige geur is ben ik opzoek naar wat meer zekerheid.

Mijn vraag is: in hoeverre is dit een bekend probleem en gaat de lucht na voldoende ventilatie gewoon weg? Indien de lucht weggaat, heeft iemand een idee hoe lang dit kan duren?

Alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Geur is normaal, trekt weg.
Hoe snel, geen idee.
Blaas je lucht in de kruipruimte, die dan via de ventilatieroosters weer naar buiten gaat, of andersom?
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

remkostar

  • #3
Bedankt voor je reactie. Fijn te weten dat de geur weg trekt.

Ik trek de lucht uit de kruipruimte naar buiten toe.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Hoe staat die ventilator precies opgesteld, je wil hem zo plaatsen dat je onderdruk in je kruipruimte hebt, zodat er van andere plekken lucht aangezogen wordt de kruipruimte in. Eventuele luchtlekken vanuit je woonkamer naar je kruipruimte zullen dan zorgen voor luchtverplaatsing naar je kruipruimte toe in plaats van andersom. Je laatste reactie lijkt aan te geven dat dit zo is, maar dan snap ik de locatie in het luik niet. Zorgt dit niet voor een open verbinding naar je woonkamer?

Ik zou tijdelijk bijvoorbeeld een buisventilator voor een rooster naar buiten hangen die naar buiten blaast.

Overigens wil je eigenlijk helemaal geen luchtlekken tussen je huis en kruipruimte. Ook niet als de chemische lucht weg is straks.

Hoe zitten die roosters geplaatst? Heb je straks zonder ventilator voldoende trek door de ruimte? Zitten ze tegenover elkaar?

Over hoe lang het duurt tot de geur weg is kan ik ook geen uitspraak doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Geen idee tot welke tijd in het seizoen je wil gaan ventileren er komt een tijd aan dat je geen warme lucht van de woning je kruipruimte in moet trekken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dicht de begane grondvloer gewoon luchtdicht af (zoals het hoort). Dan heb je nergens last van.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu