Glasvezelbehang - wat heb ik verkeerd gedaan?

Joke22

  • #1
Vorig jaar heb ik onze hal opnieuw behangen met glasvezelbehang (+verf). Na een aantal maanden zag ik ineens kleine scheurtjes ontstaan in de verf. Het werden steeds meer en inmiddels zien de muren er niet meer uit! Plakken verf komen gewoon los.
Ik vraag me af: Wat heb ik verkeerd gedaan? Hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen? Wat kan ik nu het beste doen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Dat craqueleren ( barsten ) van de verf kan worden veroorzaakt door opgedroogde lijm waarover u latex aanbrengt. Deze twee kunnen verschillende spanningsverschillen hebben ten opzichte van elkaar.

Als er hele plakken vanaf komen kunt u niet anders dan het glasvezel verwijderen en opnieuw aanbrengen. Gebruik dan wel een door de fabrikant voorgeschreven lijm en de bijbehorende ( craqueleervrije ) latex.
 

Joke22

  • #3
Bedankt voor uw reactie.
De verf en ook de lijm, die ik heb gebruikt, zijn me aanbevolen bij de verfwinkel - ik neem dus aan dat het het juiste producten zijn. Heb er zelf niet zoveel verstand van, en moet daarom wel vertrouwen op wat ze me bij de winkel vertellen.

Ik moet het even iets exacter uitleggen. Het zijn plakken verf die van de muren af vallen. Het glasvezelbehang zelf zit goed vast.
Een kennis heeft me geadviseerd om met een groffe borstel alle loshangende verfdeeltjes weg te halen en vervolgens opnieuw te verven. Een boel werk dus - ik zou het wel doen, als ik weet dat de verf dan goed blijft zitten.
Als het te doen heeft met spanningsverschillen tussen lijm en verf, zoals u heeft uitgelegd, krijg ik dan bij een nieuwe verflaag dezelfde problemen weer?
Wat is uw mening hier over?

Het gehele behang weghalen kan natuurlijk ook, zucht... maar dat wil ik alleen maar doen als er echt helemaal geen andere oplossing is.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Van hieruit is niet te bepalen wat er exact aan de hand is. Blijkbaar hecht de verf niet op het glasvezel. Dat kan veel oorzaken hebben: verf niet goed geroerd, product niet juist - dus door spanningsverschil onthechting-, oppervlak glasvezel stoffig voordat u ging schilderen. Het hoeft ook niet over het gehele oppervlak zo te zijn.

U ziet, het is wegstrepen.

Met een grove borstel eraf borstelen kunt u natuurlijk proberen als u daarmee het oppervlak van het glasvezel niet beschadigd. U blijft reparatie met een nieuwe laag verf wel zien door het hoogte verschil.
 

MeAgain

  • #5
Daarom denk ik altijd maar, alles van de muur af. Lekker glad (laten) stucken, in de primer en lakken die muur, altijd goed.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Nou nee, dat is te simpel. Een van glasvezel voorziene ondergrond heeft een grotere mechanische sterkte dan alleen verven. Bovendien overbrugd het scheurvorming en is brandvertragend.
Voor alle bewerkingen geldt dat de ondergrondbehandeling bepalend is voor het eindresultaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu