Glasplaat achter gasfornuis: veiligheid en montage

Robrjb

 • #1
Om mijn muur achter mijn 5-pits gasfornuis (4 plus wokbrander) te beschermen wil ik een spatscherm plaatsen.
De goedkoopste optie lijkt 6 mm gehard glas te zijn, zoekoptie " spatscherm 70x40 zwart". Een andere optie is RVS/aluminium, wat me eigenlijk te duur is voor de staat van mijn keuken.

Ik loop hierbij tegen 3 vragen aan, waar ik graag jullie inzichten voor krijg:
 1. veiligheid 1: op sommige sites lees ik dat gehard glas en gasfornuis niet samen gaat. Toch lees ik op veel plekken (o.a. deze site) dat het wel gewoon gedaan wordt en (meestal? :wink: ) goed gaat, "tenzij je de wokbrander voor X uur aan laat".
  Maar ook: er staat op de site van het product dat ik uitgezocht had onderstaand. Dat maakt me toch een beetje angstig. Waar moet ik rekening mee houden cosmetisch (krom trekken, bruin worden, smelten, barsten)? Of erger: kunnen er splinters gaan rondschieten? --> wat is jullie ervaring?
  " Bij een open gasfornuis raden we het gebruik van dit product af. "
 2. veiligheid 2: bij een duurdere optie wordt als materiaaleigenschap: veiligheidsglas genoemd. Bij dit (goedkopere) product niet, alleen "gewoon" gehard glas. Bestaat hier verschil tussen? Is er gehard glas dat geen veiligheidsglas is? Ik zou me kunnen voorstellen dat dat eerder gevaarlijke scherven geeft of is dit marketing? --> zouden jullie voor de duurdere optie kiezen omdat daar "veiligheidsglas" gebruikt is?
 3. montage: direct aan wand (kit/schroef) of "zwevend/op afstand" (schroef met afstandshouder tussen muur en plaat). Bij voorkeur kit/schroef ik de plaat direct op de muur, zodat er geen condens achter de plaat naar beneden lekt. Bovendien is mijn aanrecht niet erg diep, dus is de ruimte tussen achterwand en fornuis beperkt en maak ik die liever niet nog kleiner.
  Bij het spatscherm welke ik op het oog heb, worden afstandshouders meegeleverd voor montage. Ik zit sterk te denken om deze niet te gebruiken en de spatwand direct op de muur te plaatsen. Is er een reden om dit niet te doen? Bijvoorbeeld meer ruimte voor de plaat om te werken, zodat die nog minder snel barst. --> zouden jullie het direct op de muur monteren?
Bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Eigenlijk verwacht je van de beantwoorders, dat ze ingaan tegen datgene wat algemeen geadviseerd wordt op de sites waar die glasplaten geleverd wordt:
- Geen gewoon gehard glas gebruiken achter een (open) gaskookplaat.
- Montage op iets afstand van de muur met afstandshouders.
Kan me haast niet voorstellen dat er hier iemand is die sussend zegt: nou doe toch maar dan...

En wil je een uitleg van het verschil tussen gehard glas en veiligheidsglas Die kan ik je (ruwweg) geven: gehard glas is glas dat harder is dan normaal glas, waardoor het minder gevoelig is voor krassen. Wordt bijv. ook gebruikt bij glazen bladen van salontafels. Dat glas zal, wanneer het breekt, net als gewoon glas in grotere stukken breken die vlijmscherp kunnen zijn.

Veiligheidsglas is glas, dat dmv een kunststof folielaag, die tussen twee dunnere lagen glas in zit, zorgt dat het glas bij breken niet in grote, scherpe stukken breekt, maar in hele kleine, relatief botte stukjes. Typerend voorbeeld van veiligheidsglas vind je in autoruiten, waarvan het glas inderdaad in duizenden stukjes breekt als je het met zo'n hamertje intikt (althans de zijruiten, de voorruit krijg je zo haast niet kapot) en deze met de hand weg te breken zijn om er snel uit te kunnen komen. Ook de ruiten bij douchewanden zijn meestal van veiligheidsglas. Veiligheidsglas kan tegelijkertijd ook gehard glas zijn.

Voor de rest laat ik het aan anderen over, die er meer verstand van hebben dan ik. Maar ik zou nooit een glazen plaat achter mijn gaskookplaat willen hebben. Moet er niet aan denken dat zo'n ding in stukken spat...
 
 • Like
Waarderingen: Robrjb

Robrjb

 • #3
Bedankt Kees, "gewoon" gehard glas is dan wat mij betreft geen optie meer en dan wordt het prijsverschil nog kleiner. Waar zou jij voor gaan: aluminium? Is 3 mm goed genoeg?

Mijn vraag kwam enigszins verkeerd over omdat ik dingen door elkaar haalde. Ik had niet door dat een bepaalde site (***doek) aluminum schermen aanbood ipv glas. Ik dacht dat de meerprijs zat in eigen foto en marketing. Maar het was dus ook ander materiaal, wat verklaart waarom zij daar montagestrips/kit aanbevelen, iets wat in mijn hoofd is blijven hangen denk ik. Ik zie nu pas dat dit aluminium schermen zijn. Teveel sites af gesurft! Mogelijk ga ik deze bestellen. Maar dan zonder foto, daarover worden we het niet eens :P

--> Is 3 mm aluminium een goede optie denk je? (note: goed is goed genoeg voor mijn gebruik, de keuken is niet de jongste meer)
--> kan ik deze wel monteren direct op de muur (met montage kit)? Of geldt ook daar het advies van afstand tot de muur.

Bedankt voor je/jullie advies!
Het was al erg behulpzaam, ik snapte al niet waarom de goedkopere glasplaat gaten/schroeven had en de duurdere niet. Gewoon over heen gelezen ALTERNATIEF voor spatscherm van glas :prima: daarom dus
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #4
Ik heb 6mm veiligheidsglas met gekleurde coating aan achterzijde. Door een vakman geplaatst met garantie. Verlijmd tegen muur, hij eiste dat de muur geheel vlak was. Wand zit 5 cm achter het gasfornuis (groot 5 pits fornuis met wokbrander). Geen enkel probleem. Was niet goedkoop overigens. Met name de sparingen voor de wcd en de gekleurde coating maakten het duur. Gewoon een "basic" glasplaat aanschaffen valt erg mee in prijs.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Robrjb en De Bob

De Bob

 • #5
Hallo
Ga naar een keukenzaak/bedrijf en laat u daar informeren over rug (glas) platen, en de brandbaarheid, er worden zat keukens met rug platen geleverd, die niet zomaar verbranden, of de optie betegelen bekijken achter de kookplaat.
 
 • Like
Waarderingen: Robrjb

Robrjb

 • #6
Bedankt voor de reacties :)

Tegelen is inderdaad ook een optie, goed dat je dat noemt! Vanwege een gebrek een kennis en ervaring had het niet mijn voorkeur. Zeker om het netjes te kunnen afwerken met een profiel o.i.d. om de overgang tussen bestaand schilderwerk en tegels netjes te maken. Dat vergt toch een stukje handigheid welke ik graag eerst oefen op een minder zichtbare plek haha.

De meest zekere keuze lijkt me zo'n aluminum plaat. Qua veiligheid, betaalbaarheid, uiterlijk en moeite lijkt dit mij een aardige optie. Nu alleen nog thuis het eens worden wat het wordt: tijdloos zwart o.i.d.. of een foto/print/patroon (en zo ja welke?) :lol:

Bedankt voor het wegwijs maken. :bedankt:
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #7
Zwart heeft een luxe uitstraling, maar je ziet er alles op; vetvlekken, spetters etc. Het is daarom niet de meest praktische keus voor een spatwand.
 
 • Like
Waarderingen: Robrjb

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #8
Robrjb schreef:
Waar zou jij voor gaan: aluminium?
De achterwand achter mijn gaskookplaat is (net als de rest van de keuken) door mijzelf betegeld. Waarbij ik op dat gebied ook maar een amateur ben, had het daarvoor pas één keer eerder gedaan en dat was al jaren daarvoor. Indien de ondergrond vlak is (bij mij was het door een vakman gestuukt) is tegelen eigenlijk niet echt moeilijk, zeker niet als je niet voor de allergrootste maat tegels gaat (wat tegenwoordig tamelijk 'in' is).

Ik zou zeker niet voor aluminium gaan, maar dat is mijn keuze. Ik zou opnieuw betegelen of een bij een eventueel nieuw aanrechtblad passende kunststof (melamine) achterwand kiezen. Dat laatste is eigenlijk meer een wens van mijn vrouw dan van mijzelf, maar vervanging van de keuken is vooralsnog niet aan de orde. Heb mij er dus nog niet in verdiept of dergelijke kunststof achterwanden ook achter een gaskookplaat mogen zitten. Voor zover ze nog te koop zijn, we hebben het jaren geleden ergens gezien toen we naar aanrechtbladen keken.
 
Laatst bewerkt:
 • Like
Waarderingen: Robrjb

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #9
Wij hebben bij de glashandel een gehard glazen plaat aan 1 zijde van kleur laten voorzien, en tegen de muur gelijmd. Wel met inductie-koken. Maar zit er al 12 jaar.
 

Robrjb

 • #10
Ik zou zeker niet voor aluminium gaan, ....
Ik ben benieuwd naar jouw motivatie. Is dat vanwege uitstraling/smaak/stijl of is er een andere reden?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
Robrjb schreef:
Is dat vanwege uitstraling/smaak/stijl...
Dat is het!

Een andere reden heb ik daar niet voor.
 
 • Like
Waarderingen: Robrjb

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #12
ik zou zeker niet voor aluminium kiezen mij te zacht
 

Robrjb

 • #13
Boertje125 schreef:
ik zou zeker niet voor aluminium kiezen mij te zacht
Je bedoelt dat er snel krassen in komen? Bijvoorbeeld van deksels/handgrepen van pannen? Daar had ik nog niet aan gedacht.

Waar zou jij wel voor kiezen? Ik vermoed dat je met gehard veiligheidsglas / tegels daar minder last van hebt?

Dank voor de verduidelijking Kees :prima:
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #14
Ik heb een plaat rvs achter mijn fornuis.
dat staat best leuk maar is zou nu gewoon weer tegels nemen.
 
 • Like
Waarderingen: Robrjb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu