Glaskitten: krijg het niet mooi de hoek om

Wamelis

  • #1
Ben vanavond voor het eerst aan het glaskitten geweest, en werd er helemaal gestoord van... Ik gebruik beglazingskit, en die kunststof afgeronde spatels voor het afstrijken.
Een rechte lijn zetten gaat prima, maar zodra ik in de buurt van een hoek kom, en dan de hoek om ga, gaat het mis... of er komt een dip, of er komt een berg. En als ik probeer na te strijken wordt de nieuwe aanzet altijd lelijk.
Ik heb allerlei houdingen van de spatel geprobeerd, maar niets werkte goed. Er komt ook vaak kit op de glaslatten (de afgeschuinde kant, waar de spatel niet vlak op ligt) die weer lastig weg te halen is. Het enige dat ik niet geprobeerd heb is zeepsop, daar ga ik morgen een poging mee wagen.

Kan iemand me mischien helpen aan een goede stap-voor-stap instructie voor het zetten van een nette kitrand, met een mooie overgang in de hoeken?

Dank!
Wim
 

Fiesiekus

  • #2
Beter met een scherpe, schone plamuurmes afstrijken. Met de punt kan je perfect een haakse hoek maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Een gebruikt plamuurmes met iets ronde hoeken werkt perfect af, door de ronde hoek blijft er geen water op de kit staan op de onderste kitnaad.
Gebruik een smal plamuurmes van ongeveer 2 a 3 cm breed, die zijn gemakkelijker hanteerbaar en altijd eerst zeepsop op de kit spuiten.
 

Wamelis

  • #4
Vandaag weer een setje gedaan (8 kleine ruitjes in 2 voordeuren). Ik heb de tips geprobeerd, met plamuurmes lukte het me toch minder goed dan met de spatels. (mes was schoon, en met afgerond kantje)

Het zeepsop hielp wel enorm. Dat deed ik de eerste keer niet, omdat ik dacht dat bij droog afmesbare kit dat juist niet moest.

De techniek waar ik uiteindelijk op uitkwam: eerst de voeg goed vullen, dan natmaken, met een afgeschuinde spatel de meeste overtollige kit verwijderen, en tot slot het laatste kleine restje met een rechte spatel gladstrijken. Ik ben nog steeds niet helemaal tevreden over de hoekjes, maar het is in ieder geval een stuk beter dan gisteren...

Een kant van de deuren klaar, morgen de andere kant!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu