Glaskit niet overschilderen -> werkvolgorde?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Nog een vraagje (moet even tempo maken de komende dagen zolang het droog blijft): ik wil proberen om het hedendaagse advies te volgen, dzw de glaskit niet overschilderen.

Wat is dan de gebruikelijke werkvolgorde?

- Eerst alle verflagen aanbrengen, en dan afkitten. Nadeel lijkt me dat je de verse verf kunt beschadigen bij het afmessen van de kit, en dat de verf misschien ook nog te zacht is om er tape op te plakken.

- Of eerst kitten, en dan schilderen. Nadeel is hier dat 3 verflagen allemaal strak langs de kit geschilderd moet worden. Lastiger en kost dus meer tijd, zeker omdat ik op een slecht bereikbare plek 3 hoog moet werken.

Ervaringen?

Dank weer!
Wim
 

Eye_in_the_Sky

  • #2
Uit nieuwsgierigheid.

Waarom zou je de glaskit niet overschilderen ?

Ik ben net klaar met het schilderwerk. En ik heb alle kit overgeschilderd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Wamelis schreef:
Nadeel is hier dat 3 verflagen allemaal strak langs de kit geschilderd moet worden.
Ik trek alleen met de laatste laag de boel strak.
 

Wamelis

  • #4
@Eye_in_the_Sky:

Omdat verf minder elastisch is dan kit, zie je vaak dat de verf op de kit barst. In die barsten wordt weer vocht vastgehouden, wat ten koste gaat van de duurzaamheid. Het overschilderen van kit is esthetisch, het is niet nodig als bescherming. Het schijnt een Nederlandse gewoonte te zijn die je daarbuiten weinig tegenkomt.

@wgb:

Als je met de laatste laag de boel strak trekt, heb dan wel overal voldoende dekking? Ik kan me voorstellen dat je dan beetjes langs de rand krijgt waar alleen maar 1 laag aflak zit?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Er zijn tegenwoordig beglazingskitten op kleur verkrijgbaar.

Alleen in Nederland is het overschilderen van kit gebruikelijk. Volgens de nieuwe norm doen we dit niet meer bij nieuw werk en moet er bij de kleurkeuze van de kit rekening worden gehouden met de afwerkkleur van de verf.

U dient altijd de ondergrond van 2 lagen grondverf te voorzien, dan de topafdichting aan te brengen en als laatste de afwerklaag (ntegen de kitrand aan besnijden ) aan te brengen. Dus 1 x.

En haastige spoed is voor kwalitatief goed schilderwerk nooit goed.
 

Wamelis

  • #6
Dank, duidelijk.

Ik neem aan dat het in Nederland nog steeds niet mogelijk is om kit in kleinere hoeveelheden (zo'n 30 kokers) betaalbaar op kleur te laten maken? Ik kan tenminste niets vinden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Dan zoekt u toch niet goed. Op internet zijn er veel aanbieders van kleurkitten. Tik maar gewoon "kit op kleur "in.
 

Wamelis

  • #8
Flink gegoogled... ik vond maar 1 adres om kit op kleur te laten maken, die was met zo'n 30€/koker te duur voor de hoeveelheden die ik nodig heb. Maar goed, de ramen zijn lichtbeige en ik heb ral9001 kit gehaald, is ook geen drama. (PM blijft welkom voor tips!)

Ik heb nog wel een vervolgvraagje, gezien het deprimerende weerbericht.

Kees, u zei duidelijk: alleen de laatste aflak nadat de kit is aangebracht. Is dat om esthetische of om technische redenen?

Zolang het glas er niet in zit, kan ik de kozijnen uit de muur halen en dus binnen schilderen. Het zou me met dit weer beter uitkomen om eerst alles binnen te doen tot en met de aflak. En dan de kozijnen in de muur, glas erin en afkitten, klaar. Kan dat problemen geven?

(Ter info, ik gebruik het aanbevolen systeem van de fabrikant uit mijn eerdere hints: 2x primer, eps voorlak, xd aflak.)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Dat afwijkende wensen geld kosten mag duidelijk zijn. U moet het er voor over hebben: vrijwel alle kleuren ( behalve enkele aluminium en fluoriserende, zijn in kleur te verkrijgen.

Als u in de gelegenheid bent om de kozijnen eruit te halen is dat perfect: de sponningen aflakken geeft een beter dichtheid dan alleen grondverven, dat zal de fabriek in Sassenheim u ook bevestigen..
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu