Gipswand behang afgehaald 2.0

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #1
Ik heb me uiteraard hier ingelezen rondom de dramatieken wat betreft behangde gipsplaten. Ik heb een kamer met wanden van kalkzandsteen? beton en daar komt ie dus, gipsplaat.
Nu wordt geadviseerd die platen te vervangen als de toplaag is beschadigd met behang afhalen. Alleen het zijn geen rechte wanden, simpel plaatje bijgevoegd, rode deel is gips, in deze wanden zitten ook 2 wcd's een schakelaar en bovenin een lasdoos ergens, en een deurkozijn. Voor het beeld, blauwe gedeelte is raampartij van het dakterras.
Ik wil die platen dus laten zitten.

Nu heb ik al eerder gipsplaten in een andere kinderkamer hersteld, maar ik vraag me af of ik nu alvast voorbereidingen kan treffen voor de volgende keer. ik heb nu de wanden geheel glad en netjes, is het wijsheid ze nu eerst een keer in te smeren met behanglijm, primer, een keer latexen? Iets zodat ik de nu nog aan te brengen laag behang er over een jaar of 5 ook weer fatsoenlijk af kan krijgen?

slaapkamer fr.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Al eens aan renovlies o.i.d. gedacht?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #3
Ja, denken wel, maar dat zou ik dan eerst aanbrengen, laten drogen en daar overheen behangen? en haal je dat er dan ook niet weer af als je de eindlaag gaat verwijderen over een x aantal jaar? je leest wel eens dat er eerst een laag latex overheen gezet wordt, en dan behangen, zou dat wat zijn?
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #4
Iemand nog ideeën?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Waarom bent u zo gedreven om eenmaal aangebrachte wandbekleding er na x (?) weer af te halen?
Die beschadigde gipsplaten kunt u weer gladstucen en behangen of sauzen. Saus / muurverf krijgt u er zowiso niet meer vanaf en alleen van vinylbehang kunt u de toplaag verwijderen ( als u gelukt hebt volledig). Deze ondergrond zou dan weer gesausd kunnen worden.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #6
Nou Kees, ik ben nu bezig op de kamer van m'n zoon van 3, ik heb niet het idee dat hij dit over 6 jaar nog steeds leuk vind, en ik denk ook niet dat alles dan nog heel is:cool:
Is de keuze stuccen en behangen OF sauzen, dus als zijnde 2 opties?

Mijn idee achter eerst de muurverf aanbrengen is dat er dan een extra laag opzit, als ik dan het nog aan te brengen behang er over 6 jaar afhaal ik dan voornamelijk de muurverf meetrek en niet de gipswanden verder beschadig.
 

Teun65

  • #7
Maak je gipsplaten waar ze beschadigt zijn weer glad, voorstrijk er op. Dan goed vlies behang er op ( niet dat reno papier behang) plakken met goed vliesbehang lijm. Daarna behangen met normaal plaksel... en over een paar jaar weet je of het gelukt is...
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
Als u glasvezel aanbrengt op dee gipsplaten en daarna met muurverf afwerkt heeft u een zeer stabiele ondergrond die u eindeloos kunt overschilderen, zeker over 6 jaar. Alleen stucwerk is schadegevoelig. Kras maar eens met uw nagel over gips.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu