Gipsvezelplaten kwaliteit voor tegel vloer badkamer

Sander02

  • #1
Is er nog kwaliteitsverschil tussen gipsvezelplaten van verschillende fabrikanten?

Je hebt de bekende farmacell platen maar je hebt ook die rigidur platen.
Ik zie ze beide bij de bouwmarkt, echter voldoet die eerste niet aan de kenmerken zoals de fabrikant ze beschrijft dat je ze kan herkennen.
Dus zou het zo kunnen zijn dat het hier om een kwalitatief mindere gaat om de prijs wat te drukken.

Van die eerste wordt gezegd dat ze ook in vochtige ruimtes te gebruiken zijn. Ik gebruik ze voor de badkamer vloer. Dubbele laag kruislings. Sowieso wordt de bestaande houten vloer voorzien van een folie en eventueel de eerste laag gipsvezelplaat ook. De 2de wordt voorzien van een waterdichte laag. Daarna komt de tegellijm erop.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Gipsvezel platen zijn niet geschikt, voor een badkamer vloer.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Er zijn speciale platen voor natte ruimtes waarop je kunt tegelen.

ff navragen bij een bouwmaterialen handel in je buurt.
 

Sander02

  • #4
Blijft toch altijd weer lastig dat iedereen weer wat anders aanraad. Ik heb advies gehad van een heel goed aangeschreven bouwbedrijf die echt veel badkamers doen en die gebruiken farmacell platen. Ook wordt door de fabrikant beschreven dat ze goed tegen vocht kunnen. Uiteraard moet je ze nog wel een beetje beschermen uit voorzorg.
 

Sander02

  • #5
Quote van een website over gipsvezelplaten:

"Doordat de gipsvezelplaat al in het productieproces geïmpregneerd is, zijn de platen vochtbestendig en vormen ze de juiste ondergrond voor tegelwerk in vochtige ruimten binnenshuis"
 

Sander02

  • #6
Ik heb nu 3 dagen een stuk gipssvezelplaat in het water liggen en deze voelt nog steeds even stevig en past ook nog precies in de plaat waar ik het stuk uitgezaagd had. Dus dat vocht bestendig zit wel goed. Heb de dubbele vloer er inmiddels inliggen en ga die laatste laag ook weer helemaal rondom en tussen de naden platen dichtkitten. Dan komt de waterdichte laag eroverheen van dat bekende lijm merk en kimband langs de randen en heb ik er genoeg vertrouwen in. Ik heb gekozen voor de rigidur platen.
 

MvanV

  • #7
Ik heb wel eens gewone gipsvezel uit een bouwmarkt gehaald en de zaagresten daarvan waren in 1 regenbui uit de tuin weggespoeld.
Ik zou het pas kopen als de fabrikant het echt zegt.
Impregneren kan, ze hebben ook groene gipsplaten,die kunnen ook wel tegen vocht. Gewone gipsplaat absoluut niet.
Goed de specs opvragen dus.

De wittige is vaak beter dan de grauwig/bruinige gipsvezel.
Harder en vochtbestendiger. Die bruinige zijn dat niet.
 

Sander02

  • #8
Ik heb die bruinige inmiddels al in 2 lagen liggen. Daar komt een laagje 685 eurocoat overheen en band langs alle hoeken/wand aansluitingen. Daarbovenop tegellijm en dan de tegels. En ik ga een douchebak gebruiken.
Dan kan er zou je toch zeggen niet zoveel fout meer gaan.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #9
Dit is wel de goede manier .

Inderdaad ook een laag coating op vloer en de wanden van de douche zelf. ( als dat ook gipsvezel o.d. wordt)
 

Sander02

  • #10
De muren zijn die groene gipsplaten. Daar hoeft toch niet nog een extra coating overheen? Ja ik dacht alleen de gevulde naden nog te bedekken aangezien dat normale vulling is, niet iets speciaal voor een badkamer. Misschien dat ik daar gewoon een laagje van die badkamer latex overheen kan doen. Of ook die speciale coating als ik nog over heb.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu