Gipsplaten plafond, kan dit met 12.5mm platen? of te zwaar?

Flying

 • #1
Hallo allemaal,

Ik zit met het volgende: ik wil een plafond va gipsplaten maken, de naden vervolgens strak afwerken en vervolgens alles verven (dus niet eerst stuken).
Het regelwerk zit er inmiddels op, hoh 35cm.

Mijn woonkamer is 3.4m breed. Daarom wil ik graag platen aanbrengen van 3.4x1.2 m. Er bestaan AK platen van 3.6x1.2m, dikte 12.5mm, die ik op maat kan maken. Nu lees ik overal dat platen van 9.5mm voor een plafond voldoende zijn. Deze zijn met afgeschuinde kanten (AK) echter tot max 3m lang te koop. Dus niet geschikt voor een woonkamer van 3.4m breed. Er zijn ook platen met 4xAK maar deze zijn ook 12.5mm dik.

Wat raden jullie in mijn situatie aan? Ik nijg naar 12.5mm dikke platen die in de goede lengte leverbaar zijn. Is dit mogelijk? En zo ja, wat betekent dit voor de schroefafstand?

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #2
Je kunt voor een plafond ook prima 12,5 millimeter gebruiken met dit regelwerk. 3.4x1.2 platen zijn echter uitzonderlijk voor een plafond. Loeizwaar en lastig te hanteren, zeker als je dit allemaal boven je hoofd gaat doen. Zorg voor voldoende hulp en voldoende ondersteuning, zo'n plaat knapt binnen no time door zijn gewicht.

Eenmaal vastgeschroefd verder geen probleem. Gewoon om de 30cm schroeven (of om de 35 als je haaks op je regelwerk zit).

Hou er wel rekening mee dat je de naden altijd gaat zien door het schilderwerk heen, ook al werk je het zo strak mogelijk af.

Stucplaten (dus die van 9.5) zijn trouwens niet geschikt voor sauzen omdat je de naden niet goed afgewerkt krijgt, stucplaten zijn namelijk per definitie RK, stucplaten zijn alleen geschikt voor...stuccen :mrgreen:
 

Bouwknots

 • #3
De (plafond)gipskartonplaten zijn verkrijgbaar tot een lengte van 4800 mm (9,5 x 600 x 4800 mm (dikte x breedte x lengte). Een lengte van 3600 mm is ook een gangbare maat en kun je in de betere bouwmaterialenwinkel kopen. De naden van deze platen zijn wel wat lastiger af te werken, je moet de platen ca. 3 mm open laten staan om vervolgens dicht te zetten met een met polyestervezel versterkte vulmiddel op gipsbasis.

De plaat die je wil gaan gebruiken kan natuurlijk ook, je moet er alleen niet vanuit gaan dat het dicht zetten van de naden "eenvoudig" is. Je zult dat minimaal 3 x moeten doen en tussen elke laag goed en vooral vlak schuren, gebruik daar een schuurklos voor.
Je loopt namelijk de kans dat je de banen na het sausen gaat zien (bij 1 x dicht zetten dan he)
 

Flying

 • #4
Bouwknots, ga jij in jouw voorbeeld uit van platen 3600x1200x9.5mm met een ronde kant? Deze naden zijn dus met het gips dat jij beschrijft wel strak af te werken?

De reden dat ik direct wil verven is puur kostentechnisch. Maar als het strak afwerken van de naden (bijna) niet mogelijk is, is dat misschien toch een betere optie... Moeilijk!

Iemand anders nog tips of andere opties?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #5
Ik vind dat je bij RK platen niet de rand moet proberen af te werken en vervolgens alleen de platen moet gaan verven. Je kan al bijv. sowieso niet gazen en je hebt weinig 'vlees'. Als je op de verdiepingsvloer erboven gaat stampen springen de barsten op de naden er al in. Dat risico is erg groot.

Het is bij AK platen al erg moeilijk om de naden onzichtbaar weg te werken. In mijn opinie is het eigenlijk niet mogelijk..met strijklicht (en dat heb je al snel bij een plafond) springen je de tranen in je ogen.

Stuccen is nu eenmaal het beste. Ik zou toch bijv. op werkspot of zo het stucwerk als klus plaatsen en wat offertes opvragen, kan je later altijd nog beslissen wat je gaat doen. Die jongens zitten te springen om werk tegenwoordig, kan echt goedkoop.
 

Bouwknots

 • #6
Ik ga in mijn bericht uit van 9,5 x 600 x 3600 Als je de naden dicht wil zetten dan moet je de platen onderling 3 mm open laten staan en de raggels/rachels moeten haaks op de platen staan, dit zodat je zo min mogelijk afwerkgips/hout ontmoeting krijg. Ik moet Cyruse wel gelijk geven maar als je het echt wil kun je het op bovenstaande wijze doen waarbij je moet bedenken dat zelfs een stukadoor het moeilijk vind en er altijd voor zal kiezen om het hele plafond te stuken
 

Flying

 • #7
Ik neig nu toch steeds meer naar laten stucen. Dan heb ik wel gelijk weer een vraag: de grootste maat stucplaat die ik zo zie is 200x60cm. Mijn kamer is 3.4x8.2m. Maakt het nog uit hoe ik platen aanbreng? In welk verband? Dan krijg je wel meer naden (en niet allevier de zijkanten hebben een ronde kant toch?).

Of kan ik in het geval van stucen beter 'gewone' platen van 360x60x9.5 gebruiken? In dat geval moet ik ze denk ik voorbehandelen voor het gestuct gaat worden?
 

Tiho

 • #8
Als je de platen onderling maar laat verspringen is de naad geen enkel probleem. Deze wordt ook met stucgaas geplakt en gewoon erover gestuct.

Of je wel of geen tussennaad daar moet houden verschilt per stucadoor denk ik. Die van mij wil ze tegen elkaar. En idd gewone platen moeten voorgestreken. Dit kost geld en aangezien de gewone platen ook duurder zijn ben je duurder uit als met een stucplaat.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
 • #9
Yep. Als je dus wilt stuccen: stucplaten gebruiken van 9,5mm, kopse kanten strak tegen elkaar, langskanten plm 3 mm speling houden (of strak tegen elkaar maar ik ben een voorstander van speling). Haaks op regelwerk aanbrengen in wildverband (met afgezaagde stuk van de laatst rij begin je de nieuwe rij) waarbij de naden t.o.v. van de vorige rij minimaal 30cm moet verspringen. Kopse kanten moeten beginnen en eindigen op een regel. Geen reststukken van kleiner dan 30cm gebruiken, dan een nieuwe plaat. Rondom platen vrijhouden van de muur, plm 4mm.

Alle langs en dwarsnaden afgazen. Laten stuccen. Nat stucwerk insnijden op aansluiting met muur. Die naad later afkitten als alles droog is met acrylaatkit. Alles voorstrijken en 2x keer sauzen. E.e.a met bewondering bekijken en blij zijn dat je niet je oorspronkelijke plan hebt uitgevoerd :mrgreen:
 

Frank

Vaste beantwoorder
 • #10
:prima:
 

Raimond80

 • #11
Ik heb onlangs ook gipsplaten AK van 360x120 cm (12,5 mm dik) in de woonkamer geplaatst. Heb hier wel een platenlift voor gehuurd 1 dag. Dit werkte perfect en super makkelijk. Platen zitten dwars op de raggels om de 30cm. Platen hangen goed vast en er hangt niks door, zelfs met dat gewicht.
Reden voor 12,5mm platen is ook geluidsreductie en brandveiligheid.
Ben nu bezig de naden aan het dichtzetten met gaasband en voegenvuller. Dit meerdere keren met schuren tussen door. Mochten de naden toch erg zichtbaar zijn, dan wordt het als nog gestuct.
 

Flying

 • #12
Hallo Raimond,

Ik ben wel heel benieuwd of je de naden mooi strak krijgt. Zou je dat nog willen laten weten als je klaar bent?
Ik ga het zelf waarschijnlijk met stucplaten en stucen doen. Inmiddels een offerte voor het stucen gehad en dat valt me mee qua prijs.
 

Raimond80

 • #13
Ik heb inmiddels de platen 2 keer gevuld en tussendoor geschuurd. Als laatste een laag finisher eroverheen en licht opgeschuurd. Het ziet er nu echt strak en glad uit! Voel ook geen oneffenheden op de naden. Ook met strijklicht (bouwlamp op hoogte langs plafond) geen hoogte verschillen te zien. Binnenkort gaat de eerst laag latex eroverheen. Ik zal dan even laten weten of het strak geworden is.
 

Raimond80

 • #14
Het heeft even geduurd. Maar inmiddels is het plafond 2x geverfd en het resultaat is perfect! Er is niks meer van de banen te zien. Geen verschil met een gestuct plafond.

 
 • Like
Waarderingen: Pandit

Ookhoi

 • #15
Hi Raimond,

Nog steeds tevreden met de gekozen oplossing?
Had je platen die de breedte van de ruimte waren of moest je ook verlengen?

Mijn woning is 5 meter breed. Ik vraag me af of ik de platen strak tegen elkaar kan monteren en dat wegkrijg of dat ik in dit geval toch echt over moet op gips met 4 afgeschuinde kanten (4AK).
 
 • Like
Waarderingen: Bastiaannn

Raimond80

 • #16
Ja het resultaat is nog altijd top!

Bij mij was het slechts 3,30mtr breed dus moest er 30 cm afsnijden. Maar voor een grotere oppervlakte zou ik 4x AK doen. Denk dat je anders grote kans op scheurtje krijgt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu