Gipsplaten of stucplaten tegen muur plaatsen

Miriam en Chris

  • #1
Hoi,

Wij zijn nieuw hier (en in het klussen) en hopen dat jullie wat tips voor ons hebben:

Wij willen twee kamers gaan laten stucen. Beide kamers hebben aan de achterkant over de breedte een dikke houten balk lopen boven de ramen/onder de schuine wand. Zie foto. Het is een constructiebalk, dus hij kan niet weg. Omdat hier niet overheen kan worden gestuct, moeten we hier iets voor verzinnen. De nis boven de houten balk willen we behouden en het liefst zouden we het wel allemaal gewoon strak stucen. De optie die we nu overwegen, is om tegen de muur gipsplaten (of stucplaten) te plaatsen die over het hout heen lopen. Onze vragen:
1) hoe kunnen we het beste deze platen vastmaken? Plakken, of toch schroeven? Het lijkt een bakstenen muur erachter te zijn. Deze muur is redelijk recht, op wat gaten na, waar in gespijkerd was (er zaten houten schrootjes). Rachels hebben we al wel voor het schuine plafond, maar zouden we liever niet op de muur doen als het niet per se hoeft ivm de ruimte die dat kost.
2) als we de plaat vastmaken (plakken, danwel schroeven), dan ook op de houten balk, of liever eronder, in verband met eventueel nog werken van het hout?
3)hebben jullie nog andere suggesties?

Alvast hartelijk dank voor jullie meedenken!

Groeten,
Chris en Miriam
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik kan het wat moeilijk zien op de foto. Waarom wil je die nis behouden boven de ramen? Zijn gigantische stofvangers zulke nissen. Ik zou zelf de wand doortrekken naar het plafond, geeft veel ruimtelijker effect maar het is jullie huis.

Gipsplaten kun je rechtstreeks op het hout schroeven (dus niet plakken). Het is niet gebruikelijk om gipsplaten rechtstreeks op stenen te monteren. Of je stuukt gewoon de hele muur (paar centimeter stucwerk kan namelijk gerust) tegelijkertijd met de gipsplaten boven de ramen of je bevestigd eerst raggelwerk op de stenen muur en dan gipsplaten. Maar dat laatste doe je eigenlijk alleen als je een enorm ongelijke muur hebt die verloopt.
 

Miriam en Chris

  • #3
Beste Cyruse,

Dank voor je reactie. Dus wat jij voorstelt is: Gipsplaat alleen aanbrengen op het hout (schroeven), en dan de hele muur iets dikker stucen?
Dat hebben wij ook overwogen, maar we dachten dat we dan misschien een probleem zouden hebben als het hout gaat werken. Of zal dat in de praktijk wel meevallen?

Groeten,
Miriam

PS Tja, dat doortrekken van de wand is ook al door anderen gesuggereerd. We zullen er nog eens even weer over nadenken.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Sorry ik lees het nu pas. Als je de overgang tussen de gipsplaat (die inderdaad direct op het hout geschroefd zit) en de muur met gaasband afplakt voor het stuccen zal het prima gaan.

Vergeet niet de muur na het afgazen in de stucprimer te zetten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu