Gipsplaten lijmen op wand

Lexxos

  • #1
Goeiemorgen :)

ik heb een vraag, ik heb in mijn huis een wand waar precies 3 gipsplaten tussen passen, nu wilde ik deze muur glad afwerken voor glasvlies behang, door er 3 gipsplaten met een sterke tegellijm tegen de oude wand te plakken en hier en daar nog vastzetten met wat schroeven/pluggen en zo een superstrakke muur te krijgen. deze muur bevind zich in de slaapkamer, op de plek waar later het schuifdeur rails systeem voor bevestigd gaat worden voor de slaapkamerkast. ik wil de muur gewoon even snel strakmaken, dus eigenlijk niet laten stucen.

is dit mogelijk als ik een goeie tegellijm gebruik of zal ik de platen alsnog moeten bewerken aan de achterkant met diepgrond ofzo ivm het karton op de achterzijde van de gipsplaat ?

ik wil minimaal verlies hebben dus eerst een houten frame opzetten wil ik niet. ik had hier en daar wel iets gelezen erover om ze dan te plakken, maar daar kwam ik alleen op het plakgips uit, maar dit is vrij dik volgens mij. ik wil alleen maar de ondergrond waar nu wat leidingwerk in is weggefreesd even strak maken.

mvg,
Sander
 

Fiesiekus

  • #2
Die oude wand, waar de gipsplaten tegen komen, uit welk materiaal bestaat die? Hobbelig? Bobbelig?
 

Lexxos

  • #3
De wand is zo een gemetselde muur met dat gruisstucwerk erop afgewerkt met een soort witkalk laagje om de muur te vlakken, hier en daar zitten er wat van die ruwe plekken in, en natuurlijk de ingefreesde leidingen die dichtgesmeerd zijn, verder is de muur redelijk vlak dus er zal niet veel door de gipsplaat heenkomen op het moment dat ie tegen de muur valt.
 

Fiesiekus

  • #4
Je wilt afwerken met vliesbehang; en dat kan niet op de bestaande muur? Dan kan je denk ik volstaan met de gipsplaten op regelmatige afstand vast te schroeven op die gemetselde wand, analoog aan de bevestiging op houten regels, die jij dus niet hebt/wilt?

Ik denk dat als je extra lijm gaat aanbrengen, je meer kans hebt op heuvels en dalen in de nieuwe wand.
 

Lexxos

  • #5
Het klinkt vreemd, maar de wand zelf is aan de onderzijde waar vroeger de plinten hebben gezeten nogal afgebrokkeld. vandaar wilde ik de gipsplaten om zo weer een hele strakke wand te krijgen :)

zo dacht ik dus een nette strakke wand te krijgen afgewerkt met een glasvliesje

dus het is af te raden om tegellijm te gebruiken.... hmm ik ga het gewoon eerst proberen dan zonder tegellijm om te kijken hoe het eruit komt te zien.

mocht ik nou alsnog de tegellijm willen gebruiken, dan moet ik die plaat wel voorbewerken zeker ?
 

Fiesiekus

  • #6
Lexxos schreef:
Het klinkt vreemd, maar de wand zelf is aan de onderzijde waar vroeger de plinten hebben gezeten nogal afgebrokkeld. vandaar wilde ik de gipsplaten om zo weer een hele strakke wand te krijgen
Dat klinkt niet vreemd; komt mij heel bekend voor. Is idd een probleem na verwijderen van oude plinten. Waarom dan niet met een reparatiegips/mortel die beschadigingen gladmaken? Dan ben je met glasvliesbehang erover ook klaar.
dus het is af te raden om tegellijm te gebruiken.... ?
Nou...afraden is wat sterk uitgedrukt. Het lijkt me lastig een hele gipsplaat gelijkmatig met tegellijm in te smeren en 'm daarna vlak tegen de oude wand aan te monteren.
 

Lexxos

  • #7
Ik had nog wat gipsplaten over vandaar wilde ik het op deze manier afwerken, dan hoef ik ze niet weg te gooien :)
 

Kloek77

  • #8
Ik zou het eerder met een of andere montagekit doen,
en wel een met een hoge aanvangshechting.
Een plintje lijkt me geen overbodige luxe om het onderste loshangende stuk gipsplaat te beschermen.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #9
De grotere gipskartonplatenfabrikanten ( galgje?) hebben zg. kleefgips in hun programma.

Hier worden normaal de platen tegen een "kale" of oude muur bevestigd dmv lijm.

Een bouwmarkt zou dit niet zo gauw hebben, maar een bouwmaterialenhandel wel.

w.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu