Gipsplaten schuin dak lijmen

Matty

  • #1
Hallo allen,

Hebben jullie een tip voor mij. Ik heb een nieuwbouwhuis waar van die bruine houten platen van 2,44x1,22 tegen het schuine dak zijn gemonteerd. Ik schat zo'n 22mm dik. Ik wil dit plafond gaan afwerken, en je kan hier niet direct latex op aanbrengen.
.
Ik wil daarom gipsplaten aanbrengen, maar het eenvoudigste is om deze te lijmen. De ondergrond is namelijk toch vlak, en het bespaart een hoop werk met schroeven en je perforeert de dampdichte laag niet per ongeluk.
.
Wat te doen? Platenlijm? Montagekit?
Ik las dat platenlijm eerst 60min moest drogen en eigenlijk alleen geschikt is voor verticale wanden en geen schuine daken, dus wellicht toch een sneldrogende montagekit?
 

Pepjo

  • #2
Behangen lijkt me het eenvoudigst....
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Of schilderen
 

Matty

  • #4
Hebben jullie ook nog een tip wat wel met het onderwerp te maken heeft? Of hebben jullie teveel pils gezopen met dit mooie weer?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Nou een lekkere reactie is dit. :?

De opgegeven oplossingen zijn toch niet zo bezopen dacht ik.

Als je het eerst behangt, kun je het naderhand gewoon texen.

Of gewoon in 1 keer de houten platen schilderen.

Waarom dan eerst gipsplaten er op lijmen (wat niet goed zal lukken bij een schuin dak)

Als je het ook anders op kunt lossen.

Maarja als je denkt dat wij bezopen antwoorden geven, ben je vrij om op een ander forum deze vraag te stellen.
 

Matty

  • #6
Zo was het niet bedoeld, maar het lijkt mij wat onlogisch om mijn plafond te behangen. Ik wilde alleen weten of je de gipsplaten kan bevestigen met lijm ipv schroeven. En welke lijm je dan nodig hebt.
.
Wellicht is de kieren van 5 mm dichten met gips een idee, en dan toch eerst met voorstrijk behandelen en dan latex.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #7
De kier tussen de platen dicht plamuren met snel plamuur.
Daarna een laag glasvlies plakken over de schuine wand.
Er is renovlies in de handel die bijna het zelfde uiterlijk heeft dan gipsplaat.
De wand voorstrijken met bijbehorende voorstrijk en daarna het geheel in banen van 1,2 meter inlijmen,en daarna de vlies aanbrengen.
deze kun je dan aftexen naar behoefte.

En als je er persee gips op wilt kun je deze lijmen met lijmkit.
even achter een plaat van 60 cm breed 4 rillen van de kit aanbrengen.
Plaat er tegenaan met twee personen, en van een kant af goed aandrukken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik vraag me af of je die platen wel zou kunnen lijmen het is oppervlak is van papier. Papier is samengesteld uit vezels en geperst. Zou dat niet delamineren.
 

Honingimker

  • #9
Ik zou dit zeker ook niet doen, verlijmen van gipsplaten op een schuine dakzolder. Of je schroeft ze (dampdicht folie zit toch aan de buitenkant van je balken, of je behangt ze inderdaad zoals gezegd....veel makkelijker, sneller en daarna perfect overschilderbaar..Succes ermee
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Daarbij als je dit soort platen zou kunnen lijmen op raggelwerk zou dat ook door de industrie worden gepromoot. Een behoorlijk bezwaar van de klusser is toch het afwerken van al die schroefgaten. Toch.
 

Matty

  • #11
Djvito schreef:
Ik zou dit zeker ook niet doen, verlijmen van gipsplaten op een schuine dakzolder. Of je schroeft ze (dampdicht folie zit toch aan de buitenkant van je balken, of je behangt ze inderdaad zoals gezegd....veel makkelijker, sneller en daarna perfect overschilderbaar..Succes ermee
Ik heb besloten te behangen met glad glasvlies en daarna met latex. Gaan de kieren ook niet scheuren wanneer je ze enkel dicht plamuurt en dan latext.
 

Honingimker

  • #12
ALs je de kieren dichtsmeert met jointfiller er gewoon een verstevigingsnetje (Rol plakband met netachtig materiaal) in leggen en meesmeren. Bij grotere kieren plak je gewoon 2 netjes op elkaar. Hierna kan je de schroefgaten dichtsmeren en behangen maar
 

Tiho

  • #13
Gipsplaten op wanden worden genoeg gelijmt, waarom zou dit niet kunnen op schuine wanden dan? Ik heb op kritische plaatsen ook gelijmt, en heb daar het volste vertrouwen in. Vraag me ook af wanneer lijm nu eens als volwaardige montage algemeen geaccepteerd wordt.

@djivito:

Als de TS al glasvezel neemt, scheurt deze gerust niet mee.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu