Gipsplafond dat wordt gestucked

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo beste klussers,

Ik wil het weekend mijn plafond er in maken. Dit wordt uitgevoerd met gewone gipsplaten.

1) Als de gipsplaten er inzitten wil ik ze voorstrijken met diepgrond.
2) Dan worden degipsplaten gestucked.
3) Dan wil ik ze latexen. Moet ik het stuck gips dat door de stukadoor is aangebracht ook weer voorstrijken, en ja,waarmee?

Johan
 
Het hoeft niet per se, maar het wordt wel gedaan om de zuigende werking wat op te heffen en daarmee een minder vlekkerig resultaat. Dit kun je met verdunde muurverf doen of met een speciaal voorstrijkmiddel.
 
Op dit forum kwam ik dat ergens tegen.

Maar nu heb ik van Knauf de folders gehaald van betokontakt en van diepgrond, maar dat is ook niet duidelijk.

Volgens de folder:

Betokontakt: voorstrijk voor gladde zwak of niet zuigende ondergronden. Wordt gebruikt op beton dat wordt gestukt (gipsplijster)

Diepgrond: Verstevigt stoffige oppervlakten, absorberende of ruwe ondergronden.

Als ik dit zo lees dan moet ik betokontakt gebruiken, ook op gipsplaat. Kan iemand mij adviseren?

Johan
 
Begrijp de verwarring. Ik zou zeggen: overleg over de voorbereiding met de stuca aangezien je de gipsplaten láát stucadoren.

Vraag: waarom geen stucplaten i.p.v. gipsplaten?
 
Vraag: waarom geen stucplaten i.p.v. gipsplaten?

In eerste instantie wilde ik stucplaten gebruiken. Maar in overleg met de stukadoor adviseerde hij gewone gipsplaten. Hij vermelde er wel bij dat de gewone gipsplaten moeten worden voorgestreken met betokontakt.

Maar toen ik ging lezen in dit forum raakte ik verward omdat de meningen nog al uiteen lopen. De een zegt diepgrond, de ander zegt dat het niet voorgestreken hoeft te worden en een ander zegt voorstrijken met betokontakt.

Nu heb ik de site van Knauf geraadpleegd en die geeft aan dat gewone gipsplaten moeten worden voorgetreken met betokontact.

knauf
Knauf Betokontakt® vormt een hechtbrug tussen
ondergrond en de aan te brengen gipspleister.
Knauf Betokontakt® is vooral aan te raden voor ter
plaatste gestorte beton met een gladde bekisting of
prefabbetonelementen, alsook bij het kleven van
gipsplaten.

Dit stemt overeen met het antwoord van de stukadoor.

Johan
 
Betokontakt is bedoeld voor niet zuigende ondergrond zoals beton.
Gipsplaat is een zuigende ondergrond.
Het is een beetje ongelukkig omschreven vind ik, vermoedelijk zal hier het lijmen (kleven) van gipsplaten aan een beton-/prefabwand bedoeld worden.
Ik kan me niet voorstellen dat het spul op gipsplaat aanbevolen wordt.

Het gebruik van een stuc-primer lijkt me een beter idee, vraag anders even advies bij een bouwmaterialenhandel.
 
Kijk hier eens. Dit is de gipswijzer, er zijn vele mogelijkheden.

Het ligt er ook puur aan wat de stucadoor gaat gebruiken. Maar betoncontact is niet het aangewezen product om als voorbehandeling van gipskartonplaten te dienen.

Dit hoeft ook niet per definitie te betekenen dat bv betoncontact de aanhechting sterk nadelig zal beinvloeden. Als jou stucadoor er jarenlang goede ervaringen mee heeft zal het best goed werken. Als hij ook nog instaat voor eventuele fouten en kosteloos herstel waarom zou je dit dan niet doen. Misschien is het de prijs?

Zelf gebruik ik ook gewone platen voor plafonds en werk ze af met fix & finisch zonder voorbehandeling. Er is nog geen plafond naar beneden gekomen. (ten slotten lijmen ze er ook gasbetonblokken mee en die staan niet echt bekend als niet zuigend)

Voor schuurwerk zou ik de platen wel voorbehandelen dit omdat de gladde platen de natte stuclaag doet afschuiven. (stucplaten zijn wat ruwer van structuur en zal het gips beter vast houden tegen afschuiven door het schuren) De voorstrijk bevat kwartszand om de plaat ruw te maken.

Doe met de wijzer je voordeel, de fabrikant geeft niet geheel voor niets zo`n folder uit. Zij hebben veel ervaring mag je toch aannemen.
 
Tja ik ben ook geen stucadoor maar heb zo m'n vraagtekens als die stucadoor je werkelijk zei de gipsplaten met betocontact voor te strijken. Zoals door enkele anderen ook al gemeld is gipsplaat een zuigende ondergrond, daar moet je geen voorstrijk voor niet-zuigende ondergrond op toepassen lijkt mij.
 
Ik vind het vreemd dat iedereen zegt dat het een sterk zuigende ondergrond is want dat is het niet, staat zelfs op de site van knauf.
en ik ben al jaren stukadoor en strijk het altijd voor in de beto en sinds kort de putzcontact en nooit problemen mee gehad ook niet met het afwerken van de gips die te snel aantrekt.
 
Gipskarton is niet sterk zuigend hier kom je achter als je eens behang van een plaat moet afstomen.

Contole indicatie voor een sterk zuigende ondergrond is om deze eens te bevoschtigen. Mijn ervaring is dat de film water niet zo snel in de plaat trekt.
 
Volgens mij is het verhaaltje heel simpel:
Als de stucadoor zegt dat er betoncontact op moet, moet er betoncontact op. Die man kan het immers weten!

Al de etiketjeskennis van anderen zou ik dan maar naast me neerleggen...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan