Gipsplaat: wat is de beste keuze

Roxlu

  • #1
Beste lezer,

Ik heb even rondgekeken en tientallen vragen gevonden over het afwerken van gipsplaten. Vrij binnenkort ga ik gipsplaten plaatsen tegen een schuin dak, tussenwandjes, zijwangen van dakkapel, plafonds, etc.

Ik wil de gipsplaten zo strak/netjes mogelijk maken, zonder dat er later scheurtjes in komen. Ik wil de gipsplaten zelf stuccen of laten stucen.

Voor zover ik kon op maken uit alle berichten is dit een geschikte oplossing:

Plafonds/wanden:
- Voor de gipsplaten zijn platen met afgeronde of afgevlakte kant mogelijk (9mm of 12mm?)

- Het afwerken van de naden is me niet helemaal duidelijk. Als ik het niet ga stuccen dan kan ik een nadenvuller gebruiken, maar als ik het wel wil stuccen moet ik een soort gaas gebruiken waarmee ik eerste de naden opvul (tegen scheurtjes). Kan dit gaas voor zowel de afgeronden kant als afgevlakte kant gebruikt worden?

- Nahet afwerken van de naden, moet je de gipsplaten behandelen met een "diepgrond"/"primer"/"voorstrijk" zodat de zuigende werking uit de platen gaat en je het netjes kan stuccen.

Daarnaast lees ik meerdere keuzes tussen type gips.. van roodband, geelband, groenband, fix&finish. Aangezien de gipsplaten al redelijk strak zijn lijkt mij Fix&Finish een geschikte oplossing. Waarom worden al deze andere types ook aangeraden?

Dan had ik als laatste nog een vraag over het plaatsen van de gipsplaten. Ik heb een aantal keer gehoord dat je deze het beste kan plaatsen zoals je metselt, dus dat de naden een beetje uit elkaar liggen? klopt dit?

Alvast bedankt,
Roxlu
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
- voor een plafond kan je gipsplaten gebruiken, maar als je dan toch van plan bent te gaan stuccen kan je beter stucplaten gebruiken. Gipsplaten hebben als nadeel dat ze eerst helemaal in de voorstrijk moeten worden gezet (wat je zelf al zegt), dubbel werk dus. Op stucplaten kan je direct stuccen. Stucplaten zijn 9,5 mm dik. Je monteert ze met wat tussenruimte, gebruik de zoekfunctie maar op dit forum (al veel over geschreven)
- voor wanden zijn stucplaten te dun, zou dan wel gipsplaten gebruiken van minimaal 12,5mm.
- Als je gaat stuccen hoef je geen nadenvuller te gebruiken. Je kan wel gaasband gebruiken (zowel plafonds als wanden). Als je de afgeronde kant variant gebruikt kan je het gips goed tussen de naden drukken.
- Het feit of de gipsplaten redelijk strak zijn van zichzelf is minder relevant. Het gaat er om hoe strak de wand/plafond zelf is waar de platen zijn tegenaan geschroefd. Afhankelijk daarvan moet een bepaalde hoeveelheid gips worden opgebracht. Die dikte bepaald eigenlijk welk type gips je moet gebruiken. Maar voor een redelijk strak wandje of plafond kan je prima met roodband of F&F uit de voeten (of combinatie).
 

Roxlu

  • #3
Beste Cyruse,

Bedankt voor je antwoord!
Als je gaat stuccen hoef je geen nadenvuller te gebruiken. Je kan wel gaasband gebruiken (zowel plafonds als wanden). Als je de afgeronde kant variant gebruikt kan je het gips goed tussen de naden drukken.
We hebben een hele partij 9mm gipsplaten met ronde kant. Deze willen we gebruiken voor de plafonds die we vervolgens gaan stucen. Voor de wanden gebruiken we 12mm platen met afgeschuinde kant (zo'n kant zeg maar:

Je zegt dat je het gips goed tussen de naden moet drukken, maar plak je daar juist niet dat gaasband overheen? of is het zo: gipsplaat > beetje gips > gaas > weer gips?


Ook hoorde ik dat je gewoon latex voorstrijk kunt gebruiken alvorens te gaan stuccen. Qua kosten is dit een betere optie, maar ik heb geen idee of dit ook echt mogelijk is?


nogmaals bedankt,
groetjes Roxlu[/quote]
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dat gips tussen de naden drukken is meer specifiek bedoeld voor stucplaten. Daar laat je expres wat ruimte tussen de platen onderling, al is daarover wel wat discussie merk ik.

Die afgeschuinde kant van de plaat op de afbeelding is juist bedoeld voor het gaasband (tenminste, dat vertelde een stuccer mij). Dus gipsplaten strak tegen elkaar -> gazen met gaasband (plakt uit zichzelf) -> voorstrijken -> stuccen.

Over het voorstrijken: geen ervaring met latex voorstrijken, gebruik zelf altijd stucprimer.
 

Roxlu

  • #5
Ik heb weer even rondgekeken op dit forum en ik zie dat er erg veel verschillende manieren worden beschreven voor het afwerken van gipsplaten.

Komende dagen willen we gipsplaten van 9.5mm (ronde kanten) tegen het raggelwerk op een (vernieuwd) schuin dak gaan plaatsen en op een dak van een nieuw dakkapel (+zijwangen). Het raggelwerk hebben we om de 30cm gezet.

Kan iemand zeggen of deze werkwijze goed is voor een glad resultaat dat niet scheurt.

1) We willen de gipsplaten in tegenovergestelde richting tegen de raggels aan maken (dus dat de lange kant niet dezelfde kant op ligt als de raggels).

2) We plaatsen de gipsplaten zo dicht mogelijk tegen elkaar over het gehele dak (dus ook strak tegen de muren van het huis). Om de 20cm ongeveer schroeven we de gipsplaten vast (welke lengte schroeven eigenlijk? 25mm? 35 mm?).

3) Wanneer alle gipsplaten erop liggen, gaan we alles behandelen met 'diepgrond' zodat we het geheel met Fix & Finish kunnen afwerken. We gaan het dak nl. stucen. Welke diepgrond/primer wordt aangeraden? (of mag ik dat niet vragen op dit forum?).

4) Nadat alle giplsplaten geplaatst zijn en zijn behandeld met een diepgrond, wil ik eerst de naden beplakken met 'zelfklevend wapeningsgaas' (moet dit gewoon 1 laagje zijn? of meerdere?).

5) Nadat alle naden zijn afgeplakt wil ik gaan stucen met Fix & Finish zodat alles netjes weggewerkt is.


Nu vraag ik me af of iemand een dergelijke werkwijze heeft gevolgt, of dat ik ergens iets niet goed doe? Zal ik op deze manier scheurtjes krijgen?

Alvast bedankt,
Roxlu
 

Heiloklus

  • #6
Cyruse schreef:
Dat gips tussen de naden drukken is meer specifiek bedoeld voor stucplaten. Daar laat je expres wat ruimte tussen de platen onderling, al is daarover wel wat discussie merk ik.
Inderdaad veel verschillend advies. 'onze' stucadoor vertelde dat de stucplaten gewoon tegen elkaar aan konden. Hij had dar het beste resultaat mee...Echer als je bijvoorbeeld de website van een bekend merk van stucplaten bekijkt zeggen ze 5-8mm vrijhouden. Bij een beter DHZ zaak vertelden ze ook weer ik zou 1 mm doen...
 

Roxlu

  • #7
Bedankt voor je reactie. Zo komt er steeds meer duidelijkheid! Ik las iets over het stucen van gipsplaten:

Waar ze aanraden om de gaten/naden met een gipsplaatvullen dicht te maken. Dit integenstelling wat hierboven wordt aangeraden..(?!)

En de werkwijze die ik hierboven beschrijf ? (1 t/m 5, was die oke?)

Gr. roxlu
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu