Gipsplaat OP gipsplaat?

AnneTDA

  • #1
hallo!

ik ben bezig met renovatie van slaapkamertje. De binnenmuur is sen gipswand, door de overvorige bewoners gemaakt en direct behangen: je ziet vreselijke deuken op de naden waar de gipswanden dunner zijn aan de buitenkantjes. De bewoners erna hebben er doodleuk weer een behangetje overheen gelegd. Volgens mij zelfs zonder lijm, want je trok t los door er alleen al maar te kijken.

Enfin, mooie opknapklus! Die tweede laag behang was er zo af, maar die eerste krijg je dus niet los zonder ook t karton van de gipsplaat te stomen. Stucen over behang gaat niet (ook niet als het heel erg vast zit, toch?) dus gaf iemand mij de tip om er gewoon direct gipsplaten tegenaan te schroeven. Hiervan dan de voegen netjes maken en daarna schilderen.

Iemand hier ervaring mee? En wat voor schroeven moet ik dan nemen zodat de platen goed op elkaar komen te liggen? Of moet ik toch de hele boel eruit slopen en dan nieuwe platen op t regelwerk schroeven?

dank!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dat kan goed, schroeven wel in de stijlen draaien, dus deze moeten langer zijn.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Als je de voegen netjes wilt krijgen gebruikt dan AK gipsplaten (google maar, er zijn ook goeie video''s over hoe af te werken e.d.)

Een probleem kan zijn dat je niet goed kan zien waar het regelwerk zit. Als dat niet netjes gedaan is, of met smalle latten, dan heb je kans dat je een groot deel van je lange gipsplaatschroeven in het niks draait.
Even een paar test schroeven draaien en je merkt het wel.

Verder geen probleem, die extra laag gips geeft nog extra geluidsisolatie ook.
 

AnneTDA

  • #4
Thanks voor de tips! Kan ik anders ook latten van een cm met gipspluggen op de bestaande gipsplaatmuur maken en dat dan als nieuw regelwerk gebruiken? Ik weet namelijk echt niet hoe het regelwerk erachter zit. Of kan ik wel beter een muurdoorzoeker kopen en op zoek naar de bestaande balken?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Latten met gipspluggen klinkt niet echt lekker.

Met een kleine sterke magneet kan je de oude schroeven vinden, op elke schroef een stip zetten en je zult waarschijnlijk wel een patroon zien en dan vind je de rest ook snel.
 

Franc1234

  • #6
Waarom die moeite. Vaak om de 300/400 staat een regel 44x75. Tik een stukje gipsplaat open en je ziet wat er achter zit. Teken ze dan op je plafond af. Schroeven 3.9x45

edit;
Trek je plint er eens af. Misschien zijn daar de schroeven nog zichtbaar
 
Laatst bewerkt:

AnneTDA

  • #7
De gipsplaten zijn niet met schroeven, maar met ieniemienjespijkertjes vastgezet. Dat kan ik bovenaan zien en aan de zijkant bij deur. Maar ik zal op zoek naar de regels middenin de muur.
 

Franc1234

  • #8
Ah... dat is ouderwets. Dan is wat je ook kan doen is het gips in zn geheel eraf halen. Omdat het geniet is, gaat dat er makkelijk zat vanaf. En dan opnieuw gipsen met AK 12,5mm. Dan zie je sowieso wat je doet.
Ik vermoed een regelwerk van 45x75, om de 300 een stijl.
 

AnneTDA

  • #9
kan het ook dat die platen 125 cm breed zijn en er dus een stijl ‘mist’ voor de gipsplaten van de gamma? Muurtje is uit de jaren 80
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Gipsplaten zijn 60 of 120 cm breed.
Stijlen staan bij platen van 60 cm om de 30 of 60 cm.
Bij platen van 120 cm is het 40 of 60 cm. 120 cm is te ver, dan duw je de plaat door.
Je schrijft in je openingspost dat je de naden ziet zitten, om de hoeveel cm is dat?
 

AnneTDA

  • #11
Ja, ik kan tot nu toe dus maar 2 naden vinden: bij de deur en 125 cm ernaast. Weer 125 cm verder is de buitenmuur. Misschien dat ik toch de multitool er maar ergens in zet en de boel eruit sloop. Geeft alleen weer zo’n bende
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Kan goed dat die oude 125 zijn, dacht dat ik dat laatst ook ben tegen gekomen in een huis gebouwd begin jaren 70, die wand was van de bouw, ook gespijkerd.
9,5 mm dik, AK (dat zie je ook niet meer op een wand) en weinig regelwerk, waardoor het slap aanvoelde als je er tegenaan stoot.

Trek de hele boel er maar af, even werk, maar dan kan je tenminste opbouwen op iets waarvan je weet dat het goed zit. Goeie kans dat het uiteindelijk minder werk is.
 

AnneTDA

  • #13
Ik heb een paar kleine gaten in de muur gemaakt en de ene regel zit op 34 cm en de volgende op 77 cm vandaar dat ik het niet kon vinden!

ik ga toch alles er maar uit halen....
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #14
Teken de positie van het hart van de stijlen af op stukjes tape op vloer en plafond. Dat maakt het bepalen van de schroeflijn makkelijker als de platen ervoor staan.

Sowieso zul je extra stijlen bij moeten plaatsen tpv de naden als de breedte van de huidige platen afwijkt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Een extra laag gipsplaat erover is niets mis mee. Zorgt ook voor extra geluidsisolatie. Zoals gezegd door de eerste laag heen in de oude stijl vastzetten.

Je kan ook door gaatjes te boren erachter komen waar de stijlen zitten. Een boortje van 2mm is daar uitstekend voor geschikt. Je merkt snel genoeg wanneer er hout achter zit.

Bij de kozijnen er een extra koplat op zetten om de dikte weg te werken.
 

Tiho

  • #16
Als je de oude platen liever laat zitten, kun je de nieuwe ook horizontaal plaatsen. Dan heb je ook niet het probleem van niet op een rachel uitkomen.

Als de bestaande muur stevig is, wat montagekit extra ertussen aangezien de overspanning vrij ruim is.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #17
Horizontale regels van 22x50 is ook nog een optie, met gewoon het gips verticaal, maar dan wordt de muur een stuk dikker en dat is misschien weer lastig bij de deur.
Latjes e.d. zijn een optie bij het kozijn, maar dan kan je net zo goed alles eraf trekken, want latjes bij kozijnen mooi krijgen kost ook best wat tijd, helemaal als je het niet vaak doet.

Met horizontale gipsplaten zit je wel met de kopse kanten, 4AK is dan een optie, alleen wel wat duurder.
 

AnneTDA

  • #18
De stijlen zitten allemaal op een andere afstand en ik vond zelfs een duimstok achter 1 van de gipsplaten bijna alles is er al af. Ik heb lekker gezaagd met mijn multitool met stofzuigeraansluiting. Morgen stijlen plaatsen op 60 cm afstand en de boel weer dichtmaken. Misschien maak ik zelfs nog even een extra stopcontact, nu de boel toch open ligt :) wel irritant dat de bouwmarkten nu niet open zijn!

thanks voor alle tips. Komen zeker van pas bij de volgende slaapkamer!
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Rooster

Specialist Geluid
  • #19
Je kunt veel producten online bestellen en afhalen in de bouwmarkt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #20
Plaats meteen isolatie in de wand (als dat er niet inzit).

Als je wat foto's plaatst, kunnen we meekijken met de huidige staat van de wand. Als de stijlen niet regelmatig geplaatst zijn, verwacht ik ook wel wat andere zaken die niet in orde zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu