Gips aanbrengen op Masonite platen

Hkrant

  • #1

We hebben ons dak met houten spanten opgebouwd met daarop masonite platen (waterdichte hardboard platen, eis monument).
Nu moet er tussen de balken gegipst worden, zodat de balken goed in het zicht blijven.
Zijn er naast rachelwerk ook nog andere methoden, bv rechtstreeks de gipsplaten te plakken op het masonite om zo min mogelijk zicht op de balken te verliezen ? Isolatie zit aan de buitenkant en hoe dunner het gipsen hoe mooier.
Alvast bedankt !
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Kan daar niet gewoon latex op?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Hoe dik zijn de platen? Als je hier nou gewoon stucplaten 9 mm op schroeft kun je deze verder (laten) afwerken. Lijmen gaat niet omdat de platen met een olie geïmpregneerd zijn voor de waterdichtheid en problemen krijgt met de hechting hiervan. Schilderen kan alleen met alkyd verf. Geen acrylaat basis gebruiken zoals muurverf(latex)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Is het Masonite nog wel echt "oil tempered"? Vreemd voorschrift trouwens... Zowel binnen- als buitenzijde komt het materiaal niet in het zicht.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
De platen bevatten nog wel een olie houdende substantie. Wanneer je met een droge doek overheen wrijft en later aan de doek voelt is deze vettig. Ik vroeg me inderdaad ook af wat de functie is om deze plaat toe te passen. Er is geen vochtbelasting. Enige wat ik kan bedenken is condensatie vocht maar dit ook niet mogelijk wanneer dauwpunt goed is berekend en aan de buitenkant isolatie komt. Misschien dat TS ons hierover kan informeren.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Ik snap best dat men voor de hoofddraagconctructie weer oude (of ronde) balken wil zien. Geen idee hoe oud het pand is, maar Masonite zal er wellicht niet eens van oorsprong in gezeten hebben:
https://en.wikipedia.org/wiki/Masonite
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu