Giplsplaat wanden/plafond verfen in 1 laag

Sander02

  • #1
Ik ga een hele kamer verven die totaal uit gipskartonplaten bestaat, incl plafond. Op dit moment zijn alle voegen en schroefgaatjes opgevuld en glad gemaakt.

In een andere kamer had ik van die bouwmarkt latex gebruikt. Dan moet je toch best een aantal lagen aanbrengen om het mooi dekkend te krijgen.

Voor deze kamer heb ik flink meer geïnvesteerd in verf. En dus een A-merk die in 1 laag dekkend is, nou ja dat moet ik ook nog zien. (monodek).

Echter na een eerste laag verf zie je natuurlijk pas of je echt alles mooi glad hebt gemaakt.

Is het soms handig om na de voorstrijk eerst de kamer van 1 dunne laag goedkope latex te voorzien (want die heb ik nog in huis). Dan te kijken naar plekken die nog opgevuld moeten worden en als dat gebeurd is de hele kamer pas met de dure latex verven.

Op deze manier schilt het mij dus veel dure verf.

Of is het juist af te raden die goedkope latex eerst te gebruiken?
 

Fiesiekus

  • #2
Eigenlijk heb ik een afkeer van die goedkope smurrie. Begin gelijk met de kwaliteitslatex, wacht tot het 100% gedroogd is en bekijk of dan evt. nog een tweede laag nodig is.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Nee, dat scheelt niet veel dure verf. U moet ook naar de duurzaamheid kijken.

Goedkope latex bevat veel vulstoffen en weinig pigment. Daardoor is het dekkend vermogen van dergelijke producten gering. Kwaliteits dispersielatex betaalt zich dubbel en dwars terug in:

Dekkend in 2 lagen zonder voorstrijken en aanzetten.
Duurzamer ( elastischer ) en kleurechter door een hoger bindmiddel / pigmentpercentage en prettig verwerkbaar
Geen spanningsverschillen tussen de lagen onderling ( onthechting / bladderen).

Monodek noemt u als A merk. Dat mag u bijstellen: De topmerken zijn niet in een bouwmarkt verkrijgbaar. Monodek is een veredelde latex met een hoger pigmentpercentage. Dekt daardoor inderdaad stukken beter dan de goedkope versie.

Ik zou het advies van F dus ter harte nemen.
 

Sander02

  • #4
Ja, ik noemde het A-merk dacht dat Histor daar toe behoorde.
Ik ga wel voorstrijken aangezien het gipsplaten zijn. En dan zien we wel hoeveel lagen we nodig hebben. Ik zal in iedergeval voor deze kamer niet het goedkope spul gebruiken. Ik zou ook eerst de brede voegnaden alvast van 1 laagje kunnen voorzien. De platen zelf zijn toch vlak en zullen misschien met deze verf echt dekkend zijn in 1 laag.

Bedankt voor de uitleg over het pigment.

Groet,

Sander
 

EGeen

  • #5
Ik zou alvast uw verwachtingen bijstellen over het in 1x dekkend krijgen van nieuwe gipsplaten. Als u het echt mooi egaal wilt hebben zal waarschijnlijk toch 2 lagen nodig zijn. (minimaal!)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Inderdaad. Er is zijn bij mijn weten 2 a 3 producten ( rond de 185 euro / 10 liter ) die dit wel kunnen maar die liggen buiten het bereik van de DHZ-er. Ze zijn extreem duurzaam, hebben een lange droging - dus geen aanzetten en banenbontheid door te snelle vocht-onttrekking door de ondergrond- en ongekende dekking met een extreme matheid - geen strijklichtproblemen ).

Worden ze verspoten dan heb je helemaal een subliem resultaat in 1x.

De vakjongens onder ons noemen dit ook wel "van die gekleurde olifantenverf" ). Zeer populair bij onze zuiderburen, die van huis uit veel meer fassadewerk hebben en vele malen meer muurverf verbruiken.


2 x dus... en vergeet niet de randen voor te bewerken!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik heb zelf vrij recent een produkt gebruikt wat in 1 keer (dus 1 laag) dekkend was. Bij de produktspecificaties wordt dit ook aangegeven. Het is professioneel spul maar goed door een DHZ'er te verwerken.

Omdat ik geen produktnamen mag noemen heb ik je een pb gestuurd.
 

Sander02

  • #8
Dank jullie wel. De monodek is opzicht wel goed dekkend, maar ik heb het idee dat de voorstrijk niet op elke plek even goed aanwezig was. De grijzig kleurige voegnaden hadden sowieso een paar laagjes nodig. Heb ze ook nog extra moeten opvullen omdat de muur toch niet zo mooi vlak was. Die naden heb ik nu alvast van een laag verf voorzien en dan van het weekend
de uiteindelijke laag over de hele muur. Heb de verf eigenlijk bij de eerste laag al wat te dik gebruikt en op sommige stukken binnen een paar uur nogmaals geverfd. Dat is eigenlijk iets te snel maar het was warm weer.
M'n 10 liter blik is in iedergeval op. Maar heb er gelukkig nog 1.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu