Gietijzeren inbouwhaard plaatsen.

Caspar1990

 • #1
Beste,

ik ben bezig met het openbreken van de schouw en wil hier een gietijzeren inbouw(inzet)haard verwerken van het merk Invicta. De binnenzijde van de schouw bestaat uit baksteen word geïsoleerd, de buitenzijde wil ik graag opbouwen met Ytong blokken en een stukje boven de haard met fermacell plaat omdat ik de voorkant van de haard gelijk wil houden met de schouw, en bovenop de haard niks kan metselen/lijmen.
Erna word alles gestuct.

De haard word dus volledig ingebouwd en alleen het raampje wat open en dicht kan blijft inzicht. Nu heb ik nog wat vragen waar ik niet zeker over ben i.v.m. de ''vage'' handleiding.

vraag 1.
De ondergrond waar de haard op komt te staan moet volgens de handleiding bestaan uit een 6cm dikke laag van aluminium cement, mag ik hiervoor ook vuurvaste specie gebruiken? ( ik kan de aluminium cement namelijk niet vinden). Of zijn simpelweg normalen beton tegels al voldoende als ondergrond?

vraag 2.
Ik moet de binnenzijde van de schouw isoleren met steenwol met een aluminiumzijde, ook dit kan ik niet vinden en kan alleen maar keramisch wol(speciaal voor haarden) vinden zonder de aluminium laag, is dit voldoende om te gebruiken als isolatie?

vraag 3.
Ik moet zelf een verloopstuk maken voor de aansluiting van de haard op het rookkanaal (van rond naar vierkant), is RVS hiervoor het juiste materiaal om te gebruiken?

Aanmerkingen, tips en kennis van harte welkom!

Gr Caspar
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
  Vraag 1. dit hoeft niet met vuurvaste cement ze willen alleen het doorstralen van warmte naar beneden voorkomen. zit er geen hout in de buurt dan is dit niet beslist nodig.
  2. kerammische wol is prima ook Sommige soorten steenwol kunnen

  3 er zijn verlopen te krijgen in bepaalde maten rvs is in de meeste gevallen prima.;

  ik zou het materiaal aan de voorkant bij een soort materiaal houden dus of blokken ,met evt een boezemijzer of plaatmateriaal .liever geen farmacell stijf om de kachel heen dan liever promotex
   

  Caspar1990

  • #3
  Super reactie! Top.

  Ik kan helaas boven het raampje van de haard niks metselen of lijmen, dus om de haard toch gelijk te houden met de schouw ben ik genoodzaakt een plaat oid te gebruiken en daar overheen te stucen. Zal jouw tips even nalopen!

  Nog een laatste vraag; hoe kan ik de keramische wol rondom de muren het beste bevestigen? Mag dit gewoon met ijzeren druk plaatjes en schroeven, of gaat dit voor problemen zorgen?

  bedankt! Caspar
   

  GDelea

  Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
  Dat hangt een beetje van het type kachel af meestal als het een casette is wordt de kachel samen met de wol in de opening gedrukt .meestal moet dan de openining rondom 2 cm groter wezen als de naat van de kachel. ook zou je de wol vast kunnen zetten met bv alu tape.en dan de kachel plaatsen.
   

  Caspar1990

  • #5
  Ik moet rondom de kachel een aantal cm's van de isolatie blijven zodat de kachel zijn warmte kwijt kan(handleiding). Maar ik denk niet dat de aluminium tape
  goed zal hechten aan de muren. Ijzeren drukplaatjes waarmee ze
  normaal isolatie vast zetten is dus niet geschikt?

  En word normaal gesproken heel de binnenzijdr geïsoleerd(achter,zij en voorkanten), of alleen de achterkant en zijkanten.

  Bedankt! Caspar
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu