Inbouwhaard aansluiten op bestaand rookkanaal

Sietsereijnen

  • #1
Beste klussers,
Wij hebben een bestaand gemetseld stenen rookkanaal waar tot op heden een houtkachel op aangesloten is geweest. Wij willen de kachel vervangen voor een inbouwhaard en daarbij het bestaande gemetselde stenen rookkanaal blijven gebruiken aangezien dit nog vrij nieuw en in prima staat is. Wat ik mij m.b.t. het inbouwen echter afvraag is het volgende:
- Hoe ondersteun ik het bestaande rookkanaal? Moet ik hiervoor een soort latei inmetselen net boven de haard?
- De haard heeft standaard een ronde uitgang die naar boven toe uitmondt in het vierkante rookkanaal. Is dit een bezwaar? Hoe voorkom ik dat bij het vegen van de schoorsteen alle roet op de haard valt i.p.v. in het (ronde) gat boven in de haard?
- Hoe sluit maak ik de ruimte tussen haard en rookkanaal rookdicht? Met vuurvast cement?

Bijgaand een schetsje ter verduidelijking. Ik zou erg geholpen zijn als jullie mij wat meer op weg kunnen helpen!

 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Je zou inderdaad een latei kunnen gebruiken, hou die dan wel vrij van de kachel. er zijn verschillende manieren om de kachel aan te sluiten ,bv met dubbelwandig flexibel ,evt met verloop. kijk wel of je de maat kwijt kunt in je kanaal ,want bij de meeste inzethaarden zit de aansluiting niet stijf tegen de achterkant. kijk ook naar de aansluiting gemeten vanaf de achterkant van de haard tot voorkant van de aansluiting[ die maat heb je dan min nodig] in je kanaal ,anders zit je gat onder de beton latei ..er zijn ook kachels waar een soort vuurvaste klei bij zit, die kun je dan scheef opsmeren het kanaal in.
de ruimte aan de zijkanten , en aan de bovenkant, tussen latei en kachel kun je afstoppen met ceramische wol.
 

Sietsereijnen

  • #3
Bedankt voor de tips. Ik zit inderdaad met een uitvoer die net 2,5 cm. onder/ in de latei zou vallen. Dit kan ik met een flexibele RVS-buis wel opvangen als ik het bestaande rookkanaal iets hoger wegsloop en een blokje Ytong tussen de haard en de latei zet. Kan ik in plaats van klei ook vuurvaste metselspecie gebruiken?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Vuurvaste cement op een kachel zou ik niet doen. wat evt wel zou kunnen is cement aanmaken met vermuculite en dat scheef omhoog smeren bij grote openingen evt combineren met kippengaas .houdt wel rekening met uitzetting van de kachel.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu