Zonnepanelen op plat dak jaren 20 huis mogelijk qua gewicht?

Danidani

  • #1
Volgende week krijg ik de sleutel van ons nieuwe huis. Graag zou ik op het plattedak van de woning 12 zonnepanelen willen plaatsen. Hiervoor is een dragend vermogen van 25kg/m2 nodig. In totaal zou de installatie zo'n 1000kg wegen. Het huis is 8 meter breed en in het midden zit een dragende muur. De buitenmuren zijn dubbelsteens zonder spouw (enkel een laagje teer).

Waarschijnlijk is het moeilijk om op basis van deze informatie een harde uitspraak te doen en is een inspectie nodig? Graag wil ik de panelen snel bestellen voordat ze onbetaalbaar worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ligt er grind op de dakbedekking. Wanneer is het huis gebouwd. Is het dak geïsoleerd. Graag meer info van het dak.
 

Danidani

  • #3
Het is een dak met grind erop, het dakleer is ongeveer 15 jaar oud, nog in redelijke staat. Het dak is niet geïsoleerd, maar ik wil er wel graag lichte isolatieplaten op leggen in de toekomst.

Het huis zelf is uit 1927. dit type huis
 

Danidani

  • #4
Ik ben naar het gemeentearchief gegaan voor een bouwtekening.
De balken in het dak zijn 8x20 en 50 H.O.H.

Op basis hiervan zou toch een uitspraak gedaan kunnen worden?

Op een forum kwam ik een berekeningsmethode tegen voor de benodigde sterkte van een dak:
H.o.h. balken is 60 cm.
Balkhoogte is 1/20 van de overspanning, balkbreedte is 1/3 van de hoogte

Dit komt goed overeen met de balken in het jaren 20 huis. Daarmee zou het goed moeten kunnen gaan, zolang ik het grind in een dunne laag leg lijkt mij?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Je zal toch een zone vrij moeten maken van grind. Hier komen dan het gewicht van de tegels en panelen voor terug. Het geheel zal iets zwaarder worden maar een dak met grind heeft voldoende reserve.
Het is een groot platdak zo te zien. Kijk even hoe hoog de dakopstanden zijn. Bij hoge dakopstanden kan, als de afvoeren van het dak verstopt zijn, heel veel gewicht aan water bij kunnen komen. Kijk daarom of het het water altijd van het dak kan lopen ook als het riool verstopt of volledig met regenwater is gevuld. Zie publicaties over noodoverlopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu