Gewapende betonvloer ondergraven voor na-isolatie?

Isolatie spuiten? bedoel je dan PUR?
Hier hoe dezelfde jongens als in de bovenstaande video daarover denken:

Wegzuigen is wel zo makkelijk, maar als je er vanaf buiten makkelijk bij kan komen valt graven ook wel mee en goedkoper. Zoveel is 8 kuub ook weer niet en als er net ophoogzand uitkomt is is er meestal wel vraag naar, dan is er vast wel iemand die het gratis op komt halen.
 
@Boertje125 Dank voor de adviezen. En wat denk je over ventilatie? Daar is nu minimale ruimte, maar dat veranderd bij uitgraven/uitzuigen. Ik was van plan in de woonkamer ook een of twee renovatiekokers bij te plaatsen, het is erg vochtig en er als een koker komen te vervallen door een eerder geplaatste pui.
Uitzuigen is zeker de makkelijkste optie. Ik ben bang dat dat een duur grapje gaat worden, maar ik kan allicht informeren. Maargoed, zelf zand afvoeren is ook niet gratis, zo rond de 50 euro per m3 wat ik zo vind.

@Jackd Ik heb diezelfde video's ook gezien. Hier is de grond erg vochtig, dus geen isolatie zonder dat ook aan te pakken met bodemfolie en een extra renovatiekokertje hier en daar. Zelf was ik van plan bodemfolie en thermokussens (PIF) onder de woonkamer te plaatsen, dat lijkt me een klusje dat ik prima zelf kan doen. De bekende luchtzakken luchtkussens worden ondertussen ook in de bouwmarkt verkocht, maar lijkt me wat fragiel en een kunst om te monteren.

De tip om vanuit buiten te graven vind ik een goede. Anders moet ik elke schep zand eerst 10m de kruipruimte door slepen voor het weg kan. Met zelf uitgraven wordt het project wat groter dan vooraf gedacht, maar liever nu meepakken dan later nog eens moeten doen.
 
Ik heb nog even verder door de bouwtekeningen gezocht naar relevante opmerkingen en tekeningen. Puur ter info voor geïnteresseerde lezers. Bij de schuur zijn dus smallere heipalen gebruikt.

Schermafdruk van 2020-12-23 08-34-30.png Schermafdruk van 2020-12-23 08-33-13.png Schermafdruk van 2020-12-23 08-32-31.png Schermafdruk van 2020-12-23 08-30-38.png
 
Ik begrijp niet dat deze hele discussie gaat over een stukje vloerverwarming die aangelegd moet worden.
het gaat over ongeveer 6 m2 die verwarm moet worden
Die 6 M2 heeft een delta T van 45 graden op het ongunstigste moment.
Het geld wat je er in steekt om te isoleren zal je meer kosten dan de kosten die het maakt om het te verwarmen.
gewoon in de aanbouw de leidingen iets dichter bijelkaar leggen
 
@Rene de klusser Dat was precies wat ik me afvroeg. Je triggerde me om een berekening te maken, ondanks de onbekende factoren.

Ik heb grofweg de thermische weerstanden bepaald van de vloeren naar beneden: broodjesvloer ongeisoleerd (0,14), broodjesvloer geïsoleerd (4,30), schuur ongeisoleerd (0,61), schuur geïsoleerd (4,83). Als ik dan de aanname doe dat ik hetzelfde gasverbruik houd voor de ongeisoleerde vloer als nu, en aanneem dat dan c.a. 5x de warmte-afgifte naar beneden verdwijnt (lijkt me ruim) kan ik het warmteverlies bepalen en dus ook de winst van isolatie (minder verlies). Isoleren van de woonkamer bespaart dan 657 euro per jaar, en het schuurtje erbij nog 24 euro per jaar.
Deze berekening is natuurlijk erg grof, houdt geen rekening met capaciteit en geleiding naar andere delen oid, maar geeft mij wel een indicatie.

Alleen voor het afvoeren van het zand ben ik al 500 euro kwijt, dan nog c.a. 20 euro/m2 materiaalkosten komt op 650 euro voor het schuurtje. Terugverdientijd dus 27 jaar. Dit zou minder zin als het afvoeren goedkoper kan. Maar laten doen of slechts laten uitzuigen kan dus nooit uit.

Ik denk dus dat ik het als optie achter de hand houd, maar niet meteen meeneem. Comfort zal de belangrijkste factor zijn om het later nog eens te doen.

Dank voor de bijdragen, ik ben heel wat wijzer geworden en weet beter wat mijn opties zijn.
 
Zonder degelijke isolatie ga je met vloerverwarming flink meer verbruiken.
Daarbij is de verwachting dat de gasprijs omhoog zal gaan.

Als je meer leiding gaat leggen, mag je de extra freeskosten en ander materiaal ook meerekenen. Zal niet veel zijn, maar toch weer wat terugverdientijd schelen.

Hier hoef ik geel zand alleen op de stoep te scheppen en binnen een week heeft iemand het opgehaald.
Ook is er een boer op 10 km waar je gratis ophoogzand mag storten.

Laten doen zal inderdaad niet uitkomen.
 
Oké, mijn conclusie was nog iets te kort door de bocht. Ik rekende de afvoerkkosten inclusief de oppervlakte van de buren, en mogelijk hoeft het afgraven niet heel diep te gebeuren, of kan weer wat zand terugleggen. Dus de kosten kunnen inderdaad lager.

Voldoende leidingen leggen was ik sowieso al van plan, vanwege de verwachting dat stoken op een lagere temperatuur zal moeten gebeuren. Hiervoor heb ik inspiratie opgedaan uit andere topics.

Ik heb het over terugverdientijd, maar eigenlijk is meer mijn overweging of ik het de moeite waard vind om voor de geringe besparing zoiets te ondernemen. Eerst maar eens zien hoe het bevalt zonder isolatie van de schuur, en anders later nog eens doen. Als ik de tuin aan ga pakken bijvoorbeeld, dan kan ik nog wel wat zand gebruiken.
 
Ook is er een boer op 10 km waar je gratis ophoogzand mag storten.

die boer is gek zelfs als het zand schoon is kost het hem duizenden euro's boete als je betrapt wordt.
op storen van grond zonder bewijs van afkomst.

Je doet die investering niet alleen voor de kosten het is ook een stukje kwaliteit en woongenot.
 
Jackd, vorige week is je gevraagd je te beperken tot het geven van advies dat voldoet aan de wettelijke gegevens, hierboven bij de afvoer van zand houd je opnieuw geen rekening met de regelgeving.
Ik wil je nog 1 keer vragen te voldoen aan de wettelijke regels.
 
@Jan : Volgens welke wettelijke regels mag een particulier geen ophoogzand afvoeren naar iemand die daar om vraagt?

Maar ik kan het ook anders schrijven:
Brengen naar een grondverwerker is veel goedkoper dan een container huren.
De stort prijzen voor grond (schoon ophoogzand is goedkoper) ken ik zo niet, maar voor een aanhangwagen vol puin betaal je meestal rond de 10,-

ps De vorige keer heb ik mijn antwoord ook uitgelegd en kwam er verder geen reactie.
 
het storten van zand van niet gecertificeerde afkomst is in Nederland verboden.
wordt bestempeld als een milieudelict de boetes voor bedrijven loopt daarvoor in de tienduizenden euro's.

Je mag het wel zelf afvoeren maar alleen naar een grondbank of een andere instelling die daarvoor gecertificeerd is

ps. echte schone grond is schaars
 
Even zitten zoeken, maar lastig om daar duidelijke informatie over te krijgen.
Ook omdat er volgens mij weer wat details verandert zijn, sinds de strenge wetgeving van vorig jaar.

Tot 100 ton mag een grondbank of gecertificeerd bedrijf (boeren hebben soms maar certificaten dan we denken) visueel schone grond aannemen.
Verder is het volgens mij de acceptant die eventueel een probleem heeft. Niet degene die het afvoert. (weer bij kleine hoeveelheden)

Maar hoe zit het bijvoorbeeld als een particulier of hovenier een kuub grond van de ene tuin een tuin naar andere tuin verplaats?
 
een grondbank mag grond verwerken en achteraf testen.
ze houden het dan apart tot het is getest.

het is verboden om grond van een niet gecertificeerde bron te storten voor iedereen.
dat het toch gebeurd is net als door rood licht rijden
 
Bel plaatselijke aannemingsbedrijf en je weet wat het kost
Zwarte grond storten kost hier 37,50 per ton bij de officiele verwerker.
Container kost 120 incl halen brengen en 2 weken huur.
Gele grond is waarschijnlijk goedkoper.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan