Gevelverlichting buiten aanleggen

vincent_vermeulen

  • #1
Hoi, ik heb een nieuwbouwhuis gekocht waar alle electra al voorzien is. Helaas kunnen we niet meer vanuit de bouw aanpassingen maken. Is het mogelijk om nog steeds gevelverlichting voor buiten aan te leggen? Wij zouden dat graag van binnenuit willen doen op diverse plekken rond het huis.

Kan dat bijvoorbeeld een flexibele leiding zijn die we trekken vanuit een wandcontactdoos binnen, waarvandaan we dan op het juiste punt naar buiten boren? Of kun je binnen- en buitenruimtes niet zomaar combineren?

En, als we een wandlamp aan willen brengen, moet ik dan nieuwe bedrading vanuit de centraaldoos laten lopen?
Of kan dat ook vanuit de wandcontactdoos?

Gr, Vincent
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Zo lang je het niet te gek maakt kun je wel doorlussen vanaf een wcd. Bedenk dan wel hoe je de verlichting wilt schakelen.

Zelf combineer ik binnen en buiten liever niet op dezelfde groep maar het kan wel gewoon.

Ik zou niet met flex buis werken maar met gladde buis. Dan werkt een stuk fijner met draden trekken.

Je zult wel moeten sleuven en stucen als dat al gebeurd was.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

vincent_vermeulen

  • #3
dankjewel! Ik zou zelf ook liever vanuit aparte groep willen hebben. Ik zie in dat geval geen andere optie dan eerst naar buiten gaan en met een kabelbuis buiten aan de gevel te werken?

Het schakelen van de verlichting doe ik dan met een app, dan hoef ik niet aparte schakelaars te installeren, het gaat om 8 buitenlampen die verspreid aan de gevel gemonteerd worden om het huis.

Huis moet nog opgeleverd worden, dus sleuven en stucen gaat prima!
 

ABCDE

  • #4
Bedenk goed dat horizontaal sleuven in de draagmuur niet de bedoeling is. Horizontaal het liefst via de dekvloer doen. Maar als je alles van binnenuit gaat doen heb je dus ook 8 extra onderbrekingen van je isolatie.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik zou dan inderdaad ook liever aftakken van bestaande wcd's dan met een opbouw leiding over de buitengevel moeten werken.
 

vincent_vermeulen

  • #6
dankjulliewel beiden. Inderdaad, 8 onderbrekingen van de isolatie. Ik vroeg mij eigenlijk al af of dat een probleem zou zijn? Ik heb geen ervaring met van binnen zo naar buiten te boren. Waarmee zou ik dat opvullen? Begin me af te vragen of ik dit zelf zou moeten doen :) Gr. Vincent
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #7
Door de muur boren stelt niet veel voor. Met een lange boor is het zo gepiept. Wel van buiten naar binnen boren zodat je buiten alle lampen goed kunt uitlijnen.

Met een 16mm boor boren en dan een 16mm elektrabuis erin. Dan heb je weinig speling.

Effect op isolatie valt m.i. mee maar dat zou je met een bouwkundige kunnen overleggen
 
  • Like
Waarderingen: vincent_vermeulen

ABCDE

  • #8
vincent_vermeulen schreef:
dankjulliewel beiden. Inderdaad, 8 onderbrekingen van de isolatie. Ik vroeg mij eigenlijk al af of dat een probleem zou zijn?
Als je 16mm boort en 16mm buis gebruikt (buiten lager dan beneden!) en aan weerszijden een dotje kit oid in de buis doet zodat het afdicht dan is dat gewoon verwaarloosbaar.

Van buiten naar binnen boren is ook beter voor de isolatie, die druk je dan niet weg van het binnenspouwblad. Maar direct in de doos van een bestaande wcd uitkomen gaat hem dan niet worden.
 
  • Like
Waarderingen: vincent_vermeulen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu