Gevelreiniging en impregneren en spouwmuurisolatie

Jannemanneke

  • #1
Hallo allemaal
Wij willen onze spoumuur isoleren. Na een aantal offertes werd ons ook duidelijk dat het voegwerk niet meer goed is.
We hebben toen ook offertes opgevraagd voor complete renovatie van voegwerk. Daarnaast kwam er advies om ook de muren te impregneren.
Natuurlijk hebben we het beste voor met ons huis, maar als we dit allemaal laten doen, gaat het wel een hoop geld kosten.
Mijn hoofdvraag is eigenlijk of het nodig is om de muren te impregneren? De muur wordt nu toch al heel goed geïsoleerd door de spouwmuurisolatie. Het comfort binnen gaat er nu toch al stukken op voorruit, toch??
Wat levert het impregneren nog voor extra comfort?

Ik weet dat impregneren de duurzaamheid bevorderd van de muur en de stenen beschermd, maar dit gegeven wil ik niet meenemen in mijn overweging om toch te impregneren.

Alvast bedankt voor de reacties

Jan
 

-Richard-

  • #2
Beste Jannemanneke,

Het impregneren geeft inderdaad als het ware een extra beschermlaagje voor je gevel. Vuil (zwarte of groene aanslag) hecht minder snel, maar vooral is het doel vochtwering.

Heb je echter als voorbeeldje wat regelmatig verkeerd gezien wordt last van vochtdoorslag ligt de prioriteit toch echt bij het herstellen of vervangen van het voegwerk. Impregneren is geen lapmiddel in dat voorbeeld.

Normaal gesproken kan een woning prima zonder impregneren. Het is meer interessant bij bijvoorbeeld hele oude gevels die je echt dat beetje extra bescherming en duurzaamheid wil geven na een renovatie of restauratie, of bijvoorbeeld de regenkant van je woning waar altijd de slagregen op staat.

Extra comfort ga je er buiten bovengenoemde voordelen normaliter echt niet mee hebben binnenshuis. Mits je geen last hebt van vocht vanwege een muur aan de regenkant dus bijvoorbeeld.

Trouwens kun je altijd later nog overwegen je gevel te (laten) impregneren, wat je nu dus een stukje kosten scheelt, en je de mogelijkheid geeft eens rustig af te kijken hoe het je zo bevalt.

Hoop dat je hier iets aan hebt, anders kun je gerust contact opnemen!
 

Jannemanneke

  • #3
Richard, bedankt voor de snelle reactie.

Ik begrijp uit je verhaal dat impregneren niks bijdraagd aan het wooncomfort. We hebben nu ook geen vochtproblemen in huis.
Al het voegwerk laten we wel opnieuw doen, dus daarmee kunnen we wel weer een tijdje voorruit.
Het enige puntje van overweging is nu nog dat onze vrije muur van 2 onder 1 kap huis op de westkant staat. Hier staat dus vaak de wind op en dus ook veel regenval. Deze muur heeft natuurlijk wel veel te verduren.
Tsja, keuzes... Duurzaamheid of geldbesparing

jan
 

-Richard-

  • #4
Beste Jan,

Normaal gesproken zou in jou situatie een degelijk aangebracht voegwerk gewoon moeten kunnen voldoen hoor. Ook ik zelf heb zo'n gevel waarop vaak de regen staat en heb deze ook niet geimpregneerd.

Lastig zo van afstand te beoordelen maar er vanuit gaande dat je momenteel helemaal geen problemen hebt, zoals je verteld, is dat gewoon goed genoeg.

Ben zelf voeger van beroep en impregneren komt echt veel minder vaak voor dan je zou denken hoor. Geen kapotte stenen e.d. ? Goed aangebracht voegwerk ? -Prima geveltje dan zo! Niet te veel zorgen maken. En het verschil ga je dan binnen inderdaad echt niet merken.

En nogmaals, mocht je het je, over een tijd, toch niet lekker zitten met de regenkant, kan het altijd nog he!
 

Jannemanneke

  • #5
Bedankt voor je reacties
Ik ga het impregneren denk ik eerst maar achterwege laten.

groeten Jan
 

MvanV

  • #6
Impregneren heeft vooral meerwaarde bij volle muren.
Bij spouwmuren zorgt de kier in de muur (of de isolatie er in) er al voor dat vocht uit de stenen niet de woonruimte in trekt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu