Gevel renoveren of aansmeren?

Guusneus

  • #1
Allen,

De zijgevel van ons huis, 100 jaar oud, moet nodig gerenoveerd worden. Wij vragen ons af of we hem niet gewoon zullen (laten) dichtsmeren.

Waarom dichtsmeren?
1. De gevel ligt west-zuidwest, dus hoge vochtbelasting (Noord-Holland).
2. Lelijke gevel met (inactieve!) scheuren en zeer slordige reparaties.

Voor de beeldvorming: Het betreft een spouwloze steens muur, buikt een beetje. Voorzetwanden aan de binnenzijde. Achtergevel op het noorden is in het verleden ook aangesmeerd.

Wat is wijsheid? Geraadpleegde voeger zegt natuurlijk voegen en stukadoor zegt pleisteren...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat bedoel je met dichtsmeren?

Ben zelf wel fan van om oude muren te stucen, want dan heb je geen vochtdoorslag meer. Maar het uiterlijk veranderd wel sterk. Dus ook even checken bij de gemeente.
 

Guusneus

  • #3
Hoi IJkenhout,

Sorry voor de onduidelijkheid, bedoel idd pleisteren. Ben er zelf ook wel voor, vooral bij die lelijke muren. Maar de grondwaterstand is hier in het veen heel hoog. Mijn angst is dat na pleisteren de muur het capillaire vocht helemaal niet meer kwijt zal kunnen en het dus alsnog naar binnen blijft slaan. Overigens is volgens de vergunningscheck van omgevingsloket.nl een omgevingsvergunning niet nodig.

Anderzijds: Muur is dermate slecht dat reinigen en voegen de uitstraling maar beperkt gaat verbeteren gezien de vele smetten enzo (zie foto). En Nederland staat vol eeuwenoude panden die ook dichtgepleisterd zijn.

De vraag blijft: Wat is wijsheid?


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Stucen tot op de fundering, en evt. de onderkant laten injecteren. Je ziet heel vaak dat vroeger lambrizeringen zijn aangebracht om het optrekkend vocht uit het oog te onttrekken. Maar tegenwoordig maak je gewoon een goede voorzetwand.

Stucwerk heeft een bepaalde dikte, dus je huis wordt groter. Doe de vergunningcheck nog maar eens en vul bij de vraag "Neemt de oppervlakte van het bouwwerk toe?" deze keer "ja" in ;)
 

Pirke

  • #5
Neemt de oppervlakte van het bouwwerk toe?" deze keer "ja" in.

Denk je echt dat ze dit daaronder verstaan?

Gewoon speisteren en om de meter schuine pijpjes in de muur zetten voor de ontluchting/afwatering.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Inderdaad. Lees ook vraag 59 bij Vrom (helaas niet meer linkbaar) maar eens door. Stucwerk wordt niet letterlijk genoemd maar de strekking is wel duidelijk. Het staat je vrij om bij de gemeente te informeren natuurlijk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu