Getik bij draaien trommel AEG Lavamat 74640 Update

Boeykenk

  • #1
Hallo,

deze ochtend hebben we onze wasmachine laten draaien. We hoorden een getik bij het draaien van de trommel. Voor alle zekerheid hebben we de wasmachine uitgezet :( .

Als ik de trommel met de hand beweeg, hoor ik het getik ook. Het is alsof er een kleine stukje meegedraaid wordt en weer naar beneden rolt. Als je de trommel rapper draait, is alsof het stukje van hoger naar beneden valt.

Ik heb het 'vuilnis'-bakje onderaan opengedaan maar dat helpt niet.

Wat zou het kunnen zijn, kan het kwaad en hoe kan ik het probleem oplossen?

De wasmachine is ongeveer 3 jaar oud.
 

Gerrit

  • #2
Vermoedelijk een BH-beugel.
Zoek met een zaklamp of je het ziet zitten. Wacht even op reakties van een witgoedspecialist. Het ding moet er wel uit, want het kan schade toebrengen aan het element.
 

Boeykenk

  • #3
We hebben waarschijnlijk al een vermoeden wat het zal zijn. Ergens een sluitinkje van een broek. Een stuk van die sluiting is langs het 'vuilnis'bakje naar buiten gekomen. Maar er zit ook een bolletje in die sluiting. En dat zal er waarschijnlijk nog inzitten.

Als ik in de wasmachine kijk, zie ik enkel de trommel en de rubberen band. Ik veronderstel dat ik die rubberen band zal moeten verwijderen. Enig idee hoe ik dat kan doen?
 

Boeykenk

  • #4
Hier ben ik nog eens. Of moet ik de rubberen band laten zitten en de wasmachine achteraan opendoen en er op die manier ergens proberen aangeraken? Suggesties?
 

Gerrit

  • #5
Vaak kan het beste het verwarmingselement verwijderd worden, maar zoals gezegd; wacht even op het advies van een witgoedspecialist.
 

Henny

  • #6
Het manchet verwijderen heeft geen zin.

Je kan eerst proberen het 'bolletje' uit de kuip te halen middels
de opening aan de onderzijde van de kuip.
Verwijder hiervoor de slang aan de zijde van de kuip, welke naar de pomp loopt.
Misschien door de machine enigszins schuin te houden rolt het 'bolletje'
via deze opening naar buiten.

Als dit niet lukt, dan is het demonteren van het verwarmingselement nog een optie.
Als je hier nog hulp bij nodig hebt, laat het dan even weten.
 

Boeykenk

  • #7
Ik heb al geprobeerd om de machine een beetje schuin te houden om het 'bolletje' zo uit de trommel te krijgen (zonder evenwel de darm te verwijderen ... ik hoop nog steeds dat het bolletje via die darm er zou uitkomen). Maar het helpt niet.

Ondertussen heb ik het verwarmingselement weten te vinden :) . Als ik het achterpaneel verwijder, zie ik ter hoogte van het verwarmingselement een moer zitten. Ik heb deze wat los gedraaid maar helaas krijg ik niet veel. Ik zal eerst proberen om de draden die er naartoe lopen, los te koppelen. Maar hoe ga ik vervolgens te werk? En als ik de moer losdraai, gaat de vijs aan de andere kant dan niet in de trommel vallen? Wat extra uitleg bij het verwijderen van het element zou van harte welkom zijn :? .

Alvast bedankt voor de reactie.
 

Boeykenk

  • #8
OK, ben alweer een stap verder. Heb mijn stoute schoenen aangedaan en 't is me gelukt om het verwarmingselement eruit te krijgen. Nu heb ik een prachtig zicht onder de trommel. Ik zie ook mooi de afvoer zitten.

MAAR ... er valt helemaal geen bolletje te zien :cry: .

Als ik de trommel draai, hoor ik nog steeds het bolletje meedraaien. Waar kan dat in godsnaam nog ergens zitten? Kan ik nog iets anders openprutsen? Zou ik de machine eens volledig op zijn kop proberen zetten of is dat gevaarlijk?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ligt het bolletje niet in de trommel :wink:
 

Boeykenk

  • #10
Neen, jammer genoeg ligt het bolletje niet in de trommel :cry: .

Alle, weer een stapje verder geraakt.
Verwarmingselement is verwijderd. We hebben eens goed gekeken en helemaal aan de andere kant van ons 'kijkgaatje' zien we het zitten. Het is geen bolletje maar een Y-vormig stukje.

Aan die andere kant (de voorkant dus) zitten er een paar groefjes in de rubber tussen de trommel en de kuip. Die beentjes steken er wat door.

'k Heb geprobeerd om het eruit te trekken maar nu is het weer wat omhooggeschoten. 'k Heb echt wel geen geluk.

Ik vrees dat ik de rubber zal moeten losmaken. Kan is dat proberen of zou ik er beter van blijven?
 

Henny

  • #11
Haal de snaar van het snaarwiel af.
(als je dit niet reeds gedaan hebt)

Draai de trommel eens snel met de hand rond.
Probeer het geluid te localiseren.

Stop anders eens je hoofd in de trommel en draai
deze (rustig) rond.

Machine beslist niet op z'n kop zetten!
 

Boeykenk

  • #12
Goeiemorgen,

ik heb het 'stukje' ondertussen kunnen localiseren.
Als ik door het gaatje van het verwarmingselement kijk, zie ik volledig aan de andere kant tussen de trommel en de kuip dit zitten:



Dit is trouwens de wasmachine met de achterzijde open:






Ik heb al met allerhande dingen geprobeerd om het eruit te krijgen, maar de voetjes zijn smaller dan de andere zijde van het stukje. De voetjes kunnen er wel door, maar ik vrees dat de andere zijde van het stukje wat te breed is. En de kuip zelf is geen zacht rubber dus meeplooien doet het niet. Enig idee hoe ik dat eruit kan krijgen?

En dan het ik nog een tweede vraagje. Gisteren dacht ik eens slim te zijn en heb ik het rubber aan de voorzijde van de wasmachine een beetje losgemaakt (die metalen draad met die veer) :oops: . Ik probeer die metalen kabel met veer nu terug te plaatsen maar dat lukt niet echt. Enig idee hoe ik dat kan terug plaatsen? Beginnen aan de veer en dan de rest van de draad op z'n plaats proberen krijgen? Of omgekeerd?
 

Co de Witgoedman

  • #13
Ik steek altijd een dunne schoevendraaier door het rondje van de veerhouder en trek de veer wat uit, nadat ik het makkelijkste deel al om de manchet heb zitten, zodat er ruimte ontstaat om de rest van de metalen band om de manchet heen te krijgen.

Een voorwerp tussen de voorzijde van de trommel in is er altijd lastig uit te halen, probeer het eens met een gebogen metalen stang om het voorwerp los te wrikken, kijk wel uit voor de rubber onderdelen.
 

De moker

  • #14
Ah, een leuk geintje, hiervoor heb ik al een paar keer de complete kuip gedemonteerd, anders wilde het me echt niet lukken. Maar hiermee doordraaien zou ik niet doen, mocht ie net verkeerd of vast tussen de trommel en de kuip schieten kan er een barst in de kuip springen en dan heb je een waterballet...

Bij nader inzien heb je dan geen water ballet want je machine is uitgevoerd met een vlotter op de bodemplaat, maar dan ben je wel aan een nieuwe voorkuip toe!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu