Gestucte garage met kalkverf - kan glasvezelbehang er op?

Marc-S

  • #1
Beste mensen,

Ik heb een jaren ‘30 garage die destijds vlak gestuct is (ca 2-3 cm dik) wat in het verleden met witkalk is afgewerkt. Van die witkalk wordt je niet vrolijk en ik begrijp dat als het allemaal helemaal weer wilt verven, je eerst met veel water zoveel mogelijk kalk er uit moet wassen en dat na flink drogen je dan weer kan verven. De vraag blijft denk ik dan nog steeds of alles netjes wit wordt en of de nieuwe verf het lang houdt.

Is het mogelijk op goede wijze dit soort kalk-geverfde muren na wat schoonmaken direct netjes af te werken met glasvezelbehang? En houdt dat dan goed over de tijd in een garage-omgeving waar het koud en soms wat vochtig kan zijn?

Bedankt!
 

Marc-S

  • #2
Ik heb trouwens het vermoeden dat er over de oude stuc met witkalk nog nooit latex is gesmeerd. Betekent het dan dat diepgrond al voldoende is als voorbehandeling en het ‘uitwassen’ van de huidige stuclaag (met witkalk) niet echt nodig is?
 

Marc-S

  • #3
Heeft iemand nog tips hierover?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
De witkalk ligt als een losse laag over het stucwerk en moet eraf om onthechting van latex te voorkomen.
Als de witkalk er af is eerst een verdunde latex aanbrengen of een voorstrijkmiddel.
Glasvlies zou ik niet zo op de schoongemaakte muur plakken omdat de hechting van de lijm minder zal zijn door resten achtergebleven witkalk.
 

Marc-S

  • #5
OK, veel dank. Ik denk dat sinds de bouw in ‘35 over de stuc 1 laagje witkalk er overheen is gegaan. In ieder geval zie ik nergens latex.

Is zo’n dun laagje witkalk met 1 keer een beetje sponsen met water er voldoende af te halen, en is dat voldoende om na drogen met een voorstrijkmiddel of een fixeer te stabiliseren?
Na drogen dan meteen de latex er over?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Geen idee hoe vaak je moet sponzen om de witkalk eraf te krijgen, dat is wel te zien door er met een donkere doek overheen te wrijven.
De wand moet wel goed droog zijn voor het aanbrengen van de latex, zo nodig wachten, het kan beter wat langer duren dan een slechte laag latex.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu