Gestuct pafond gewit met latex?

EZ_electrique

  • #1
Hallo forumleden,

Het plafond in mijn woonkamer bestaat uit stucplaten van 40cm met daaroverheen een gladde laag gestuct.

Nu wil ik gipsen perklijsten en een cirkel rond het lichtpunt plaatsen maar weet niet of er alleen stuc op zit of dat het ook nog met latex is gewit.

Ik heb begrepen dat gipsen ornamenten op plafonds met alleen stuc met kleefgips geplakt kunnen worden. Zit er latex op het plafond, dan moeten deze met montagekit geplakt worden.

Hoe kom ik erachter of er ook latex op het plafond zit?

Zal ik sowieso voor de zekerheid op de beoogde plekken het plafond opschuren met korrel 80 ofzo en op die manier de eventuele latex wegschuren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
In elk geval niet gaan schuren, een keer een misser blijft altijd zichtbaar, korrel80 is trouwens veel te grof, korrel 240 komt eerder in de buurt.

Waar hebt u gehoord dat zo'n lijst met montagekit gelijmd moet worden op een plafond met latex, het lijkt mij vreemd omdat montagekit niet af te werken is en er nadien nog met gips afgewerkt moet worden.
Ik denk dat montage slecht op gips hecht.
Latex hecht wel op gips, waarom zou gips niet op latex werken?

Hier staat uitgebreide uitleg.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Wanneer een plafond gesaust is en je krast hier overheen met een sleutel laat dit een zwarte streep achter.
Een gesaust plafond is geen goede basis voor het plakken van gips ornamenten en lijsten. Deze worden geplakt met speciaal gips op een verse maar droog gestukadoord plafond of schone stucplaat. Piepschuim of kunststof lijsten en ornamenten worden geplakt met montage kit. Op een volledig schoongeschuurt plafond saus en stofvrij zou ik ze wel durven plakken.

Even ter verduidelijking waarom niet met gips plakken op latex. Gips kristaliseerd. Door de gips kristallen "haakt" het zich vast in de ondergrond. Het is vergelijkbaar met het bevriezen van water. De ondergrond moet daarom wel enigszins zuigende zijn. Doordat de gips kristallen niet goed in de latex trekken heb je geen optimale hechting. Andersom latex weegt niets dit plakt wel vast aan het gips door de kunstharsen die er in verwerkt zitten.
 

EZ_electrique

  • #4
Op de dezelfde website met doehetzelf-filmpjes over grote rozetten en het maken van gipslijm wordt gesproken over gestucte plafonds en geverfde plafonds waarvoor de de eerste gipslijm en de tweede montagekit wordt aangeraden

Ik denk dat ik geluk heb. Als ik voorzichtig met een ijzeren sleutel in een hoekje op het plafond kras komt er geen zwarte streep maar een wit krasje!

Moet ik het plafond op de plaatsen waar ik de lijsten en de cirkel wil lijmen nog voorbehandelen? Aan het het plafond is minstens 15 jaar niets gebeurd
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
15 jaar en nog nooit gesaust. Dat maak je niet vaak mee. Als je krast met de sleutel poedert het ook een beetje? Wij testen op deze manier of er latex of witterskalk op het plafond zit. Het klopt dat je een gesaust plafond met montagekit moet werken. Dit vanwege mijn toegevoegde verhaal. Anders ga je voor zekerheid en gebruik je montage kit. Dit moet niet buiten de ornamenten en lijsten komen. De kopse kanten van lijsten wel met gips lijm doen. Goed aandrukken en dan kun je naderhand wat schuren en heb je geen naden. Plafond moet droog, vet en stofvrij zijn.
 

EZ_electrique

  • #6
Nee het poedert niet echt. Ik kras er een heel klein beetje wel af natuurlijk. Het zit stevig vast.

Er is ook niet gerookt, dat moet schelen :)
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #7
Dat scheelt altijd. Een gestuct plafond word eigenlijk altijd naderhand gesaust behalve met fijn schuurwerk. Dat bedoelde ik. Heb je ook een foto?
 

EZ_electrique

  • #8


Deze detailfoto laat een dunne streek gips zien. Ik kan er met mijn nagel een beetje afkrabben. Daar is die op de foto ook wat witter
 

EZ_electrique

  • #9


Hier een foto vna een groter geheel vh plafond
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #10
Het lijkt er op dat het inderdaad niet gesaust is. Dat scheelt. Dan kun je plakken met gips. Op de plek waar een ornament of lijst komt een beetje in krassen met scherp voorwerp. Zowel op te plakken lijsten als plafond. Hierdoor creer je mechanische hechting. Succes
 

EZ_electrique

  • #11
Bedankt beide voor het meedenken.
Dan hebben we wat te doen dit weekend :P
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #12
Geen dank, succes het weekend.
 

EZ_electrique

  • #13
Bij het verwijderen van oude stroken gipsplaat zag ik dat het plafond toch uit 2 lagen bestaat.
De tweede laag lijkt me dan de schuurlaag. De loszittende stukjes heb ik al weggestoken.
Op de tweede foto is laagopbouw goed te zien.





Ik was nog niet begonnen met lijmen. Kan ik nog verder of moet ik nog iets verstvegen met een of ander voorstrijk ofzo?
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #14
Ik kan het niet goed zien op de foto. Zie inderdaad dat het uit twee lagen bestaat. Belangrijk is dat de ondergrond draagkracht heeft. Losse delen inderdaad verwijderen. Als je op plafond klopt met achterkant schroeven draaier moet het overal het zelfde klinken. Niet hol maar een massief geluid. Bij hol klinken kun je wel beginnen met aftikken plafond. Dan zal het opnieuw gestukadoord moeten worden alvorens lijsten en ornamenten te plakken. De basis moet gewoon goed zijn om lijsten te plakken.
 

EZ_electrique

  • #15
Bedankt voor het snelle reageren!

Ik ga op het plafond kloppen om te horen of de lagen vast zitten.
 

EZ_electrique

  • #16
In principe klinkt het pveral hol :)
(stucplaten op houten balken)

Op een enkele plaats is stuclaag eraf, gelukkig in de hoeken met de muur en hierover komt toch de gipslijst.

Op zo'n stukje zonder stuc klinkt het hetzelfde als een stuk verderop

Op een heel enkele plaats klingt het wat anders: het geluid doet denken aan aardewerken bordje met een barst.

Daar steek ik het weg.

Ik heb er vertrouwen in!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu