Geschrokken van heftige schimmel

An12345

 • #1
Beste klussers,

Ik ben me wezenloos geschrokken toen we de watermeterstand op gingen nemen. Onder de grote, zeer lastig te verwijderen deurmat (die we daarom eigenlijk maar 1 x per jaar optilden helaas), ligt een plaat hout. En op die plaat hout die op dat deel in de hal ligt, waren wat wittige en vage zwarte vlekken te zien. Maar daarónder… op de dragende ondervloer…. en dan vooral die vlek links bij de verwarming. Dat zit op de houten ondervloer dus. Mijn hart sloeg letterlijk enkele slagen over.

(Ter info: de kleine groene vlekken zijn verfvlekken van de voordeur van toen die ooit groen is geschilderd.)

Mijn man dacht hier zelf wel mee aan de slag te kunnen, maar ik heb hem dat verboden. Omdat ik het als serieus probleem zie, en we de benodigde apparatuur niet hebben.

Nu ben ik ook op zoek naar een bedrijf dat dit aan zou kunnen en willen pakken, maar dan wél een bedrijf dat weet wat ze doen. En daar strand ik, want eigenlijk geen enkel schimmelverwijderingsbedrijf vermeldt certificaten op de site of de brancheorganisatie op zijn website. En dat lijkt me met dit vakgebied toch wel een noodzakelijk iets.

Ik heb slapeloze nachten hiervan en ben er depressief van. En ik zoek dus professionele hulp voor die schimmel, zodat ik weet dat er een deskuidige naar kijkt en ik een goed advies krijg.

Uiteraard wil ik ook de kruipruimte laten inspecteren, dat zal met een scoop moeten, want je kunt er niet komen. En om daar überhaupt te kunnen kijken, zal die inspecteur vanzelfsprekend eerst willen dat de schimmel verwijderd is.

Bijkomend probleem is, volgens mij, dat de watermeter en waterleiding daar in dat deel zit. En dat ik denk dat een verwijderingsbedrijf met giftige middelen gaat spuiten. Dat lijkt me dus gevaarlijk en dan geen optie.

Ik weet het niet meer.

Zijn hier vak- of ervaringsdeskundigen die hier iets over kunnen adviseren? En dan wel:

1. iemand die een branchevereniging voor schimmelverwijderaars kent, of weet welke certificaten nodig zijn.
2. andere adviezen van welke route te bewandelen of waar ik terecht kan?

Ik ben ten einde raad in ieder geval. Alvast bedankt voor jullie reacties,


ps. niet helemaal een zelfklusvraag meer, omdat ik mijn man verboden heb hier iets mee te doen. Maar omdat hij het zelfdoen wél van plan was, hoop ik dat ik de vraag hier tóch mag zetten.

4A6EB158-059C-42B2-BEE8-65F5BACE58E3.jpeg 31FE9693-39FC-41E2-B8BE-02DD5B2050E5.jpeg 303C18E3-E766-4292-BD41-8D19240856C0.jpeg
 

Charel

 • #2
Beste,
Neem me niet kwalijk, maar uw reactie lijkt me een wat overdreven paniekreactie. Je kan die vlekken perfect zelf behandelen met bleekwater.
De schimmel is daar volgens mij kunnen ontstaan door condensatie van warme binnenlucht op het koude luik. Onder die vloermat bleef het dan te lange tijd vochtig zodat het een geschikte voedingsbodem werd voor schimmel.
Ik zou dus de schimmel afwassen met bleekwater (verdund in water), alles goed laten opdrogen en dit voortaan om de paar weken controleren en eventueel herhalen.
Uiteraard moet je dan ook het luik openen om te bekijken of daar ook schimmelgroei is, iets wat lang niet zeker is.
Het feit dat daaronder de drinkwatervoorziening binnenkomt houdt absoluut geen gevaar in. Het water loopt immers door hermetisch gesloten leidingen waardoor er geen water naar buiten kan lekken en er uiteraard ook niets van buiten de leidingen tot in de leidingen kan terechtkomen.
Enfin, dus toch een doe het zelfvraag en doe het zelfantwoord. Geen speciale firma nodig!
 
 • Like
Waarderingen: Haemmertime en Walker

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #3
Een beetje schimmel in de vloerplaten dat valt wel mee.
die heb je met wat bleek of schimmel verwijderaar van hg zo onder controle.

om te kijken of er echt problemen zijn moet het luik open.
 

An12345

 • #4
Dank voor jullie reacties.
Ik weet niet meet of het ook onderop het lui zit, ik vermoed van wel. Ik was zo geschrokken dat ik daar geen foto van heb genomen, en ik herinner me het ook niet meer.

Rechtsachter bij de verwarming, tegen de plint aan, is het ook een stukje zwart, zowel aan de rechterkant van de hoek als tegen de rechterwand van de houten muur. Ik ben dus bang dat het ook daaronder zit, en dat hout is de vloer waar ook het parket op ligt.

Ik durf de witte zooi niet op te zuigen, want dan krijg je schimmelzooi in je stofzuiger en verspreid je de schimmel sporen, Hou zouden jullie dat weghalen dan? Volgens mijn onderzoek mag je het ook niet met een veger opborstelen, omdat je dan ook de sporen verspreidt. Vandaar dat het me wijzer leek om een bedrijf in te schakelen dat erin gespecialiseerd is, omdat zij een HEPA stofzuiger gebruiken om het op te zuigen.

Bijgaand nog een foto van wat omder het kruipgat zit.

D9451E54-0390-487C-B9E4-BAAAD32D66AC.jpeg FFD3FCD8-E9BF-4894-8BE0-236AED231BD9.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #5
Begin eerst eens met insprayen met een chloor-oplossing. Daarmee doodt je de schimmels. Na het drogen kun je dan prima eea opvegen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #6
Schenk er de nodige aandacht aan. Wat voor een vloer heeft de woning? Hout, beton met of zonder isolatie.
 

An12345

 • #7
@Wgb
Het is een houten vloer, en voor zover ik heb kunnen achterhalen via een familielid van de reeds overleden eigenaar, is de hal en dit deel niet geïsoleerd. Vandaar mijn grote schrik en paniekreactie.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #8
Anietadb schreef:
Vandaar mijn grote schrik en paniekreactie.
Niet doen rustig blijven en laat je niet gek maken.
Probeer te leren van alle artikelen die over de kruipruimte zij n geschreven.
Meestal is de eerste vraag hoe is het met de ventilatie.
 

An12345

 • #9
Dankjewel.
We hebben sinds vanmiddag nu de mat eraf en ook de losse afdekplank eraf die er bovenop lag, en er liggen nu wat losse doeken over de plek. Het kan nu tenminste ademen. De plekken zijn inmiddels helaas wél weer wat groter en zwarter geworden, want heeft immers nog weer 2 weken zo gezeten. Het het lijkt nu tegelijk trouwens wél alsof het er bovenOP ligt. Dat hoop ik maar, want dan zou het er (hoop ik) misschien ook nog af te wassen zijn met een sopje met afwasmiddel. Althans, dat heb ik hier en daar gelezen. En dan daarna nog verder behandelen uiteraard.

Volgend weekend komt iemand die méér verstand van zaken heeft ons ermee helpen. Ik had afgelopen week al iemand gevonden , maar die is helaas afgehaakt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
 • #10
Vergeet wat je gelezen hebt over een sopje met afwasmiddel.

Boertje125 schreef:
die heb je met wat bleek of schimmel verwijderaar
Walker schreef:
Begin eerst eens met insprayen met een chloor-oplossing.
Charel schreef:
Ik zou dus de schimmel afwassen met bleekwater (verdund in water),
 

MvanV

 • #11
Plak piepschuim onder t luik, of giet die kuil vol peischuimvlindervlokken of bolletjes.
Idealiter doe je dat bij de hele vloer. Nu is het het koudste punt en condenseert er vocht uit t huishouden.
Een folie onder de vloer is daarom sowieso wel handig.
De schimmel zal wel schrikken zijn maar is inderdaad meestal nog best te verwijderen. Of het hout echt rot is zie je echt wel. Rot hout moet vervangen maar nog draagkrachtig hout kan ook van schimmel ontdaan worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu