Gemetselde palen opvullen met beton?

Gemineye

 • #1
Tijdens de bouw van het huis zijn er twee gemtselde palen geplaatst tbv de veranda. Ik wil daar graag een eiken balk 15x15 boven overheen leggen. Ik zit wat te dubben over hoe ik dat doe; de palen zijn namelijk hol. Het liefst zet ik de balk vast met paalhouders die ik in beton stort. Alleen; zou ik dan echt die volledige palen vol moeten storten? Da's wel wat overdreven voor mijn gevoel. Is het ook een optie om er een plaatje in te maken en dan bv alleen de bovenste 30/40cm te vullen met beton?

Qua gewicht moet het overigens prima kunnen hoor; de palen staan op een gemetselde fundering die aan de onderzijde breed uitloopt en op het "vaste" staat (ruim een meter diep).

De palen zijn ruim 2,5 meter boven maaiveld en zijn geloof ik 43x43cm breed.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Een betonnen plaat of tegel er bovenop leggen? Of deze prefab storten incl bevestiging tbv de ligger(s)?
   

  Gemineye

  • #3
  Een tegel oid heb ik ook wel aan gedacht, en deze dan met wat specie oid vast zetten. Daar dan de balk op vast zetten op de een of andere manier. Dat is zeker de makkelijkste manier! Maar is dat sterk genoeg? Voelt wat kwetsbaar voor als de "wind er onder komt". Vandaar dat ik dacht dat het geheel meer houvast zou hebben als je er in ieder geval deels beton in zou gieten.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
  Als de wind onder de veranda slaat komen daar behoorlijke krachten bij kijken, penant helemaal vullen incl een staafje wapening oid en de balk verankeren aan de vulling.
   

  Gemineye

  • #5
  Oke, dank! ik ga dit proberen. Moet ik nog voorzorgsmaatregelen treffen om ervoor te zorgen dat het metselwerk niet scheurt dan? Ik kwam iets tegen over latten eromheen met klemmen om de krachten op te vangen. Maar ik zat er zelf aan te denken om snelbeton te gebruiken en dan laagje voor laagje opbouwen om de krachten te beperken. De palen staan er nu ruim een half jaar, dus zijn al uitgehard. Van tevoren duw ik er dan een paar staven wapening in.

  Overigens; de binnenmaten van de paal zijn, zoals ik kan meten, 3,1m hoog, 0,22 x 0,22m breed. Dat betekent dat ik ongeveer 150 liter beton nodig heb per paal.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #6
  Maak in dat geval onderin een gat tbv een mantelbuis naar boven toe. Mocht je ooit een (spatwaterdicht) stopcontact willen plaatsen, kun je die boven uit een lasdoos aftakken.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Als je ze helemaal gaat vullen, doe het dan in lagen van minder dan 1m. Anders wordt de druk onderaan te groot. Als je met snelbeton de nomix bedoeld, dat is hier niet voor bedoeld.

  Tijdens het metselen had je opwaaiankers mee kunnen metselen, dan was het beton niet nodig geweest.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu