Geluidsoverlast na isoleren van dak met PUR

Harithi

  • #1
Wij hebben onlangs het dak van onze boerderij gerenoveerd en geïsoleerd met PUR dakplaten en daar overheen weer de oude dakpannen. Wellicht zijn PUR platen prima voor de warmte isolatie (moeten we nog ontdekken) maar de geluidsisolatie is slecht. Wij wonen vlakbij een snelweg en horen op de bovenverdieping nu steeds het geraas van het verkeer. De bovenverdieping is nu leeg en wij willen hier enkele slaapkamers creeeren. De oude eiken gordingen en spanten willen we in het zicht laten en eigenlijk dachten wij de witte zijde van de isolatieplaten ook in het zicht te laten. Maar aangezien de PUR platen blijkbaar niet isoleren tegen geluid zullen wij een andere oplossing moeten bedenken. Is het plaatsen van gipsplaten tegen de isolatieplaten aan afdoende om het geluid van buitenaf te verminderen???? (liefst geen dikke laag tegen de dakplaten, aangezien de gordingen dan niet meer in het zicht zijn)
Voor de verdere informatie; het geluid komt echt door het dak, er zitten 2 velux dakramen in het dak met dubbel glas, ook nieuw.
Wie heeft hier ervaring mee en weet wat wij het beste kunnen doen??
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zou je nog even willen vermelden hoe en wat er is gedaan. Hoe zag het dak eruit voordat de werkzaamheden begonnen. Afstand van de balken waar de PUR platen op liggen lijkt me ook belangrijk. Deze vraag komt regelmatig voor en daar kunnen we veel van leren.
 

Harithi

  • #3
Het dak is gerenoveerd/geïsoleerd met opstalan enkelschalige dakplaten SWH 3.5 P33 (daarin de ribben) met een lengte van 7.00 meter. Tussen de dakplaten zijn de naden gedicht met PUR schuim. Daarop de panlatten en gebakken dakpannen. Er zitten aan beide zijde 3 gordingen in het 7 meter lange dak (muur-nok), 1 nieuwe en 2 oude eiken die er al lagen. Dit is door een aannemer gebeurd. Voorheen zat er onder de dakpannen een laagje riet afgesmeerd met kalk. Dit dateerde nog uit 1906. En op de verdieping waren kamertjes gemaakt met itong blokken waardoor het geluid van de snelweg niet te horen was. Nu willen we de schuine kanten van het dak gebruiken (meer ruimte) en het liefst de bovenverdieping tot de nok openlaten, dus geen kamertjes met plafond op de verdieping metselen. Wel met gipsplaten enkele wanden maken. Het geluid van de snelweg (en van buiten) is nu, met een dikke PUR-laag, bijna beter hoorbaar als voorheen met een dun laagje riet en kalk. En dat valt ons vies tegen!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dank je wel. Heel duidelijk. Kan me voorstellen dat het geluid tegenvalt. Vervelend. Er is, komt hier iemand op het forum die behoorlijk op de hoogte is wat betreft geluid hinder. Nog even wachten.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Kan je horen waar het geluid vandaan komt? Mogelijk zijn er bepaalde kieren waar het door komt. Deze kan je afkitten. Is het kozijn rondom afgedicht?
 

Harithi

  • #6
Bedankt voor de reactie. Het geluid van de snelweg is op de gehele bovenverdieping te horen, afhankelijk van hoe de wind staat horen we het meer aan de ene kant of aan de andere kant en sterker of zwakker. Er zijn geen kieren. Nieuw dak, allemaal hermetisch afgepurd. Het geluid komt echt door de isolatieplaten. Blijkbaar is daar nog weinig over bekend aangezien we van tevoren ook niks van de aannemer of constructeur daarover gehoord hebben.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Deze manier van bouwen wordt al een tijdje toegepast hoor. De voor-of nadelen die zullen best wel bekend zijn.
In de omschrijving van jouw dakplaat bij product eigenschappen staat dat de platen een Ra waarde van 23 dB(A) misschien kan je daar wat mee.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #8
Vergeet ook niet dat je nu een grote open lege ruimte hebt. Dat scheelt natuurlijk ook aanmerkelijk in het geluid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu