Geluidsisolatie vanwege geluidsoverlast buren

Jjdeventer

 • #1
Hoi allen,

Ik zit met een probleem :( . Ik woon in een relatief nieuw rijtjeshuis ('91),
maar deze is erg gehorig! Wat hoor ik? Het is vooral contactgeluid bij de buren zoals:
* hakken op stenen vloer
* kastjes aan de muur (keuken) die dichtslaan
* deuren die dichtslaan
* als iets de grond raakt (bijvoorbeeld een vaas op de grond of wat dan ook

Van luchtgeluid hebben we minder last, maar ook tegen blaffende honden is de tussenmuur niet bestand :?

Omdat het mijn leef- en vooral slaapplezier aardig verstoord heb ik het idee om op zolder (wij slapen nu op de eerste etage) een geluidsdichte (of arme) kamer te maken. Mijn vraag is alleen, wat ik beste kan doen.
Ik heb het gevoel dat de tussenmuur tussen mij en de buren de boosdoener is. Het geluid hoor ik namelijk even goed op mijn slaapkamer als op zolder.

Hieronder vind je de informatie over het huis + foto's van de zolder.

De zolder is uitgebouwd en gescheiden door een gipsmuur met deurkozijn en vliering. De kamer waarin we willen slapen heeft een buitendeur en een raam. De tussenmuur loopt van woonkamer direct door tot zolder.

Graag tips over wat te doen (alleen voorzetwand of ook zwevende vloer, welk materiaal te gebruiken).

Info:Foto's: 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Roman

  • #2
  Kijk, da's pas info :mrgreen:

  Kan het zijn dat de rijtjes huizen allemaal gebouwd zijn OP dezelfde fundering? Hoewel beton redelijk de flankeringen tegengaat zal het nooi 100% stil zijn. In dat geval is een extra vloer aanbrengen een optie.

  Betreft de muren. Eigenlijk zul je weten wat voor muur er nu tussen is gebouwd en moeten kunnen zien. Er zit nu een gipswand tegenaan begrijp ik uit je foto's. Voor contact geluid is ontkoppeling nodig. In jou geval lijkt het me dat de gipswand rechtstreeks aan de scheidingsmuren zit.

  Een oplossing is dus voorzetwanden. Gips/Frame/Spouw. Daar is al veel over gesproken op dit forum. Zoek eens rond. Voorzetwanden zouden dan voor het hele huis gelden. (ai, wat een werk)

  Zijn er meer mensen die hier over klagen? Dan kan een formele klacht bij de architect/uitvoerder/gemeentelijke instantie geen kwaad. Hoewel er dan w.s. nog niets gebeurd. Er zijn wettelijke richtlijnen voor transmissieverlies bij aansluitende woningen. Maar dit liggen niet zo hoog helaas. (weet ff niet exact hoeveel dat ook weer was)

  Geluid kan aan 2 kanten worden tegengehouden. Dus ook je buren kunnen iets betekeken. Maar moeten dan wel willen. Een ontkoppelende ophanging van keukenkasten bijvoorbeeld. Dat soort zaken.

  Ik denk dat je toch ook meer last hebt van luchtgeluid dan je denkt. Dus een voorzetwand met extra massa zal de truuk zijn. Dit vereist wel planning, veel werk en een behoorlijk budget. (althans als je het hele huis wilt voorzien van extra wanden)

  Lastige kwestie...
   

  Jjdeventer

  • #3
  Bedankt voor je info! Ik wil echter alleen de zolder geluidsvrij maken, want het hele huis is een hels karwei.

  Zoals je op de foto's kunt zien bestaat de zolder uit 2 delen, gescheiden door een scheidingswand, met daarop een vliering. Ik wil het gedeelte met de deur naar buiten als slaapkamer gaan gebruiken. Moet ik nu de open vliering eerst dichtmaken met een wandje en dan een zwevende vloer en voorzetwand plaatsen (de voorzetwand alleen tegen de muur tussen mij en de buren of ook tegen de de andere wanden in de toekomste kamer?)

  Moet de voorzetwand overigens alleen in de slaapkamer geplaatst worden of ook de andere kant van de zolder (waar niet geslapen wordt) ?
   

  Roman

  • #4
  Ik begrijp het nog niet helemaal, wellicht kun je een bovenaanzicht tekening van je huidige zolder plaatsen en aangeven waar wat zit en wat je wilt.
   

  Jjdeventer

  • #5
  Hoi Roman,

  Heb 2 tekeningen toegevoegd. Je hebt dus een vliering die gedeeltelijk
  over de beide helften van de zolder loopt, maar niet gescheiden is door de tussenwand. Je kan van de ene kant van de vliering naar de andere kant. Moet deze eerst voorzien worden van een tussenplaat, zodat de 2 kanten helemaal gescheiden worden?

  En moet ik in de kamer (die met de deur en het raam, die ik als slaapkamer wil gebruiken aan alle kanten voorzien van een voorzetwand of alleen de muur tussen mij en mijn buren?
   

  Roman

  • #6
  Ik word nog niet helemaal wijs van de plaatjes.. :(
  Wellicht kun je in onderstaande aangeven hoe de indeling nu is, waar de buren zitten en waar je de slaapkamer wilt hebben.
  Klopt het dat je voor de "uitbreiding" hebt gekozen, en daar je fitness apparaat staat?
   

  Jjdeventer

  • #7
  Hoi Roman,

  hoop dat het hierdoor duidelijker wordt.

   

  Roman

  • #8
  (die zolderdeur, komt die uit op een balkon ofzo?)
  Ik ga er vanuit dat de buren aan de West kant zitten (waar je de muur dik hebt getekend)

  Aan die kant zou ik iig een voorzetwand plaatsen. Als de mogelijkheid er is kun je de ook de vliering mee nemen. Maar hoeft niet. Kunt dan beter de tussenwand van de vliering en slaapkamer verstevigen (extra gipslaag). Dergelijke tussenwanden zijn vaak al massa-veer-massa (dus gips-wol-gips). Daar geen extra muurtje weer voor plaatsen, maar liefst aan beide zijden extra gips hangen en kitten.

  Een zwefend vloertje zou een oplossing kunnen zijn zodat flankerende geluiden via de vloer ook min of meer worden verwaarloosd. Een dergelijke vloer wel "zwaar" maken anders maak je als snel een "drumvel" vloer (veel resonantie in ergelijke frequentie gebied)

  Indien buren aan de Oost kant, dan uiteraard die muur voorzien van voorzetwand OF verstevigen, let ook op de deur die een lekpunt is
   

  Jjdeventer

  • #9
  Nog 1 vraagje, wat is het "zwaar"maken?
   

  Roman

  • #10
  Een vloer met massa. Bijvoorbeeld een laag 15mm MDF (minimaal!)
  Meer massa is betere isolatie.

  Een zwevende vloer kan gemaakt worden met bijvoorbeeld isowol/agloschuim/rubber + massa (MDF/GIPS) + afwerking (laminaat/vloerbedekking)

  Muren verzwaren dmv extra gips platen er tegen aanschroeven.
   

  Jjdeventer

  • #11
  Roman,

  Je zegt dat je op de foto's ziet dat de tussenmuur van gips is. Weet je
  dat zeker. Heb de vorige eigenaar gebeld en die zegt dat de tussenmuur uit 2 enkelsteens muren bestaat van kalkzandsteen met een spouw daartussen van 3cm. Zit daar dan weer gips tegenaan?

  Graag advies in hoe de veer-massa verhoudingen dan moeten zijn.

  thnkx :)
   

  Roman

  • #12
  Nee, ik ging er vanuit dat (eventueel) het een gips wand zou kunnen zijn. Als de tussenwand (vliering/slaapkamer neem ik aan?) is zoals je hebt beschreven dan heb je dus al een m-v-m constructie. Maar daar komt toch niet de overlast vandaan?
  Je kunt er extra gipsplaten tegenaan plaatsen voor extra massa=extra iso. Maar concentreer je eerst op de muren aan de burenkant. Die verstevigen met extra massa, rondom goed kitten. Houd hier ongeveer 5 tot 6mm voor open.
   

  Jjdeventer

  • #13
  Roman,

  Ik bedoel dat de tussenmuur tussen mij en de buren uit 2 enkelmuurs kalkzandsteen met spouw bestaat. Ik bedoelde eigenlijk met mijn vraag:
  Is de tussenmuur (mij en buren) zoals je die ziet op de foto, nog voorzien van extra laag of is dat gewoon de kalkzandstenen muur? Als dat laast het geval is, dan heb je toch te maken met massa-veer-massa? Namelijk
  enkelsteensmuur buurman (massa) - spouw (veer) - enkelsteens muur van mij (massa).
   

  Roman

  • #14
  Ik kan uit de foto's niet precies de opbouw uitmaken. Maar ja, als het 2x enkel steen is met spouw heb je een mvm constructie.

  Kalksteen heeft opzich een redelijke dichtheid (ongeveer gelijk aan beton), zon'n 2000-2500 kg/m3. Ter vergelijking, gips is ongeveer 800kg/m3
  Kalksteen is dus 2 tot 3 keer "zwaarder" (meer massa) dan gips. Dat is dus goed.

  De afwerking van de stenen muren zou eens nader bekeken kunnen worden (geen gaten, scheuren etc. alles gekit). Een extra stuclaag (cementlaag) bevordert de isolatie met zo'n extra 2 a 3 dB.

  Als het echt kalksteen-lucht/wol-kalksteen is dan verbaas ik mij over je klachten. Dus lijkt me inderdaad toch dat jullie een gedeelde vloer hebben oid.

  De klachten die je opnoemt zijn een mix van lucht en contactgeluid. Het lijkt mij dat jullie slechts een enkele muur delen (is het een een (pre-fab) betonplaten huis? Vermoed van wel)
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu