Gelijkvloers helemaal in hout - advies gevraagd

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

We hebben een huis van 1950 met op de benedenverdieping (gedeeltelijk onderkelderd) overal tegels. Nu vinden we die zo verschrikkelijk lelijk dat we beslist hebben om een nieuwe vloer te leggen.

Om onze krachten te sparen laten we de bestaande vloer liggen en willen we de nieuwe vloer er bovenop leggen. De woonkamer-eetkamer-keuken vormt een open ruimte. De deur naar de tuin bevindt zich in de keuken. En in de hall is er natuurlijk ook een deur naar buiten.

Onze voorkeur gaat naar hout (over heel het gelijkvloers), maar we hebben zelf enkele bedenkingen die ik graag aan jullie voorleg vooraleer we een beslissing nemen:

De soort
We willen gaan voor echt hout (en dus geen laminaat), maar twijfelen tussen fineerparket (toplaag 0,6 mm), lamellenparket (toplaag 2,5 mm) of een gelijmde vloer (7 mm massief).

De eerste twee worden zwevend gelegd met klikpanelen, de laatste zou gelijmd worden op triplexplaten die in de tegelvloer worden gevezen. We denken dat fineer te weinig duurzaam is voor de moeite en het geld dat je erin steekt, maar is lamellenparket dat dan wel?

Voor de laatste optie hebben we wat schrik dat het allemaal gaat beginnen werken, maar is dat wel gegrond voor een massieve toplaag van slechts 7 mm?

De lokatie
Woonkamer en keuken vormen eenzelfde ruimte, we zouden er graag een doorlopend optisch effect willen creëeren en dus hetzelfde hout + behandeling gebruiken.

Maar is dit voor de keuken wel een aanrader? We lopen er binnen en buiten naar de tuin, er valt af en toe wel iets smerig op de grond (en zien dat niet altijd direkt) en er wordt dagelijks met stoelen geschoven.

Zijn er voorbeelden waarbij hout en (warme) tegels/cement kunnen gecombineerd worden om bv. de meest kwetsbare plaatsen (aanrecht, aan buitendeur,…) te beschermen? Die laatste piste lijkt me een mooi compromis om niet altijd met enige stress aan je vloer te denken wanneer de kinderen binnen komen stormen.

Bestaan er regeltjes om zo’n gecombineerde hout/tegel vloer optisch te verzoenen? Foto's van zulke combinaties zijn zeer welkom! (commercieel of portaalsites of lezers van het forum die thuis zo'n combinatie hebben)


Een van de redenen om een zwevend en klikbaar parket te leggen is dat je een plank kan vervangen wanneer ze beschadigd geraakt. Ik neem aan dat je dan best een aantal reserveplanken koopt (je riskeert immers na 10 jaar niet meer hetzelfde kliksysteem te vinden).

Maar is het werkelijk zo dat je een klikplank kan vervangen zonder die aan een muurzijde helemaal terug te demonteren (inclusief plinten enz…)?

Alvast bedankt voor jullie bemerkingen op bovenstaande vragen!

Groeten,

Freek
 
Ik mis in bovenstaand verhaal informatie over de ondergrond van de huidige vloer.

- Beton?
- Hout? Minder waarschijnlijk i.v.m. de tegels...
- Zit er al of niet een kruipruimte onder.
- Is die ondergrond eventueel geïsoleerd?
- Zit er vloerverwarming in?

Niet dat ikzelf er een vakkundig advies over kan geven, maar alle informatie is meegenomen!

Overigens kun je volgens mij een plank in een "klikvloer" niet vervangen, zonder vanaf het punt, waar je geeindigd bent, alle planken los te klikken.
 
- De ondergrond bestaat momenteel uit tegels (twee soorten) die op een chape liggen.
- De vloer is niet geïsoleerd en ook niet verwarmd.
- Onder de helft van het gelijkvloers ligt een kelder, voor de andere helft weten
  we het eigenlijk niet (eventueel een ontoegankelijke kruipruimte, maar we
  gaan er vanuit van niet).

Freek
 
Chape wordt vrijwel uitsluitend in Vlaanderen gebruikt.
Algemeen Nederlands is ondervloer, cementvloer.

Dit ter informatie voor andere beantwoorders... :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan