Geisoleerde muur na isoleren met voorzetwand

Tico1

  • #1
Hallo allemaal,

Ik wil een muur met glas/ steen? -wol in de spouw na isoleren. Het huis is 32 jaar oud en de isolatiewaarden niet meer van deze tijd. De oude spouw (laten) opvullen lijkt me vrij lastig i.v.m. de aanwezige isolatie.
Mijn plan is om een voorzetwand te maken. Hiervoor wil ik 5cm gasbeton gebruiken en een spouw van 5cm en damp werende folie. Welke isolatie ik ga gebruiken ben ik nog niet uit.

Nu heb ik een aantal vragen:
Is het verstandig om voorzetwanden te maken i.v.m. mogelijke vochtproblemen?
Welk isolatiemateriaal is het geschiktst?
Moet er in de spouw nog ruimte tussen de oude binnenmuur en het isolatiemateriaal?

Als iemand nog goede ideeën heeft zijn deze ook welkom!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het gaat erom dat het dauwpunt niet in materialen komt te liggen die niet tegen vocht kunnen. Dus als je er met de keus van isolatiemateriaal rekening mee houdt, is er niets aan de hand en is de folie niet nodig.

Een nieuwe spouw is ook niet nodig.

Deze oplossing kost je 10cm binnenruimte. Met die maat kan je ook hsb/metal stut gebruiken waardoor je veel meer isolatiemateriaal kwijt kan, en dus een hogere isolatiewaarde haalt. In 5cm gasbeton kan je net zoveel ophangen als met een goede gipsplaatplug.
 

Tico1

  • #3
Klopt, maar het gasbeton isoleert toch zelf ook?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het is maar wat je isoleren noemt. Een houtenplank isoleert ook.

50 mm PUR Rc 2,1. 50 mm Gasbeton Rc 0,72 om nou dezelfde Rc waarde, de thermisch weerstand, te halen als die 50 mm PUR moet je blokken plaatsen die 250 mm dik zijn.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Er zijn trouwens wel verschillende gasbeton-blokken. Er zijn er die je rechtstreeks tegen je oude muur kan lijmen, bedoeld als na-isolatie. Die isoleren beter dan de normale lijmblokken. Warmtegeleidingcoëfficiënt λ van 0,045 W/mK, dus 100mm van dit spul is een R-waarde van 2.22m²K/W.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Is dat spul net zo sterk als het standaard gasbeton. Ik bedoel kan je wat aan die wand monteren?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Van de site van de fabrikant:
Code:
lichte voorwerpen

Lichte, statische belastingen (tot 3 kg uittrekwaarde) kunnen direct in de * minerale isolatieplaat worden bevestigd. 
Geschikt bevestigingsmiddel is de speciale *­plug. 

*-bevestigingsplug

Sla de *bevestigingsplug in zijn totale lengte met de open kant naar voren (herkenbaar aan de afgeschuinde hoeken) voorzichtig in de * isolatieplaat. Draai vervolgens de meegeleverde schroef midden in de golven van de bevestiger.

zwaardere en dynamische belastingen

Zwaardere voorwerpen (> 3 kg) en dynamische belastingen bevestigt u niet rechtstreeks aan de Ytong Multipor plaat, maar door de plaat heen aan de achterliggende constructie. Dat geldt bijvoorbeeld voor wandcontactdozen, leidinggoten of beugels voor leidingen. 
Zorg ervoor dat puntlasten op de platen met behulp van een volgplaat worden verdeeld.
 

Tico1

  • #8
Hmm.. de isolatiewaarde is wel laag, maar dit geld ook voor een gipswand. De isolatiewaarde haal je uit de steenwol in de spouw. Ik wilde voor gasbeton gaan omdat dit gemakkelijk en snel werkt. Daarbij is er makkelijk iets op te hangen en is de afwerking strakker. Met gipsplaten heb je vaak dat je de naden blijft zien, ook na het stucen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Gasbeton moet je geloof ik altijd affilmen. Als je gipsplaten geheel stuct zie je de naden ook niet meer, dat is alleen als je alleen de naden afsmeert.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu