Geen watertoevoer Bosch vaatwasser

Pimsalabim

  • #1
Goedemorgen klussers,

Ik heb een probleem met een vaatwasser die ik gister heb gekregen. Het gaat op de Bosch Enr : SGS4732/35.

De machine heeft een tijd stil gestaan, ook is hij op ze kant vervoerd. Bij aansluiten doet hij niks. De electronica werkt wel, alle lampjes branden. De machine pompt niet af en neemt geen water in. De waterdruk is voldoende. De machine hoor je ook niet. Wat ik tot nu toe heb gedaan:

- De zijkant er af gehaald, er zit daar een roodstangetje die verbonden is met een vlotter. Als ik deze omhoog duw, gaat de machine afpompen.

- Er zat vuil links in de hoek van de labyrint. Ik heb deze een nacht in de bleek gezet en het vuil er uitgeschut. Dit mocht helaas niet baten.

- Heet water met soda in de vaatwasser gestopt en laten weken.

Ik heb nog nooit aan een vaatwasser gesleuteld en weet nu ook niet wat ik verder kan doen. Ik lees op verschillende fora over een lek beveiliging, maar deze kan ik niet vinden.
Ook vraag ik me af waar de vlotter aan het rode staafje voor dient en waarom bij indrukken de machine wel gaat afpompen. Ik heb wat foto's toegevoegd ter verduidelijking. Bij voorbaat dank voor het meedenken!



 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #2
    Alle lichtjes branden?
    Je bedoelt allemaal tegelijk?
    Toestel moet eerst beginnen met afpompen na een reset en aan uit zetten.
     

    Pimsalabim

    • #3
    Alle lichtjes branden inderdaad. Bij aan en uitzetten pompt de machine niet af. Wel als ik de vlotter omhoog doe.

    Ik weet niet hoe je de machine moet resetten. Weet iij dat toevallig.
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #4
    Staat in de handleiding , ook via internet zo te vinden.
    Als alle lampjes branden heb je een probleem met de besturing.

    Alleen als de hoofdschakelaar is
    ingeschakeld:
    Programmatoetsen
    A en C
    gedurende ca. 3 sec. tegelijkertijd
    indrukken.
    De cijfer-indicatie geeft 0
    aan.
    Deur sluiten.
    Het programma is binnen ca. 1 minuut
    afgelopen.
    Hoofdschakelaar 1 na afloop van het
    programma uitschakelen
     

    Pimsalabim

    • #5
    Dat was het probleem!! Super bedankt.
     

    Pimsalabim

    • #6
    Na een lange vakantie ben ik weer thuis. De reset heeft er inderdaad voor gezorgd dat de machine weer start. Helaas werkt het programma niet helemaal goed. Er komt te weinig water in de kuip. Wanneer ik twee kannen water er in doe, werkt het programma helemaal naar behoren.

    Ik heb nu het labyrint schoon gemaakt. Daarnaast heb ik de geribbelde slang naar de kuip schoon gemaakt. Ook heb ik de niveauregelaar schoon gemaakt,het schoepje achter het filter bekeken op vuil en de soda methode meerdere malen uitgevoerd. Al het boven genoemde is nu vrij van vuil.

    Wanneer ik de machine start vult het labyrint met water, waarna het in de kuip spoelt. op een zeker moment zie ik het vlottertje van de niveauregelaar omhoog gaan en stopt het vullen. Er zit echter te weinig water in de machine. Er zit onvoldoende water in om de sproeiarmen te laten draaien. Wanneer ik twee kannen water er bij doe, werkt de machine perfect. Dit moet ik een aantal keer herhalen.
    Heeft iemand nog een idee?
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #7
    Uitstroomventiel zit vast door roestvorming.
    Onder het labyrint zitten twee elektrische ventielen.
    De linker (niet aan de kant van de deur) even losmaken.
    Dit ventiel moet terugveren als je het indrukt , vaak door roestvorming blijft deze plakken.
    Dit ventiel zorgt ervoor dat het water van het rechterdeel van het labyrint ook in de kuip komt.
    Later vult zich dit dan weer voor het droogproces om een koude wand te creëren.
     

    Pimsalabim

    • #8
    Ik had goede hoop dat dit het was, maar het uitstroom ventiel zat niet vastgeroest. Veerde perfect terug. Het heeft niks gebaat. Er loopt wel een heel klein deel van het rechterdeel uit. Wellicht is dit ventiel kapot? Heb jij nog tips soldeerbout
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #9
    Dan ga ik toch weer voor de niveauregelaar.
    Heb je deze gedemonteerd om hem te reinigen.
    Dit is namelijk de enige goede manier.
     

    Pimsalabim

    • #10
    Deze heb ik inderdad gedemonteerd. Ik heb de niveauregelaar een nacht in de soda laten weken. De twee vlotters bewegen vrij. Ik zal deze week proberen de niveauregelaar nogmaals schoon te maken. Bedankr voor het meedenken!
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #11
    Bleek is beter , vooral inwendig bij het zwarte kunststof , enige vervuiling daar en het water loopt net niet snel genoeg door en kan dan al het niveau te vroeg vrijgeven.
     

    Pimsalabim

    • #12
    Ik heb de niveauregelaar deze week meerdere malen laten staan in de bleek en schoongemaakt. De niveau regelaar lijkt brandt schoon te zijn. Toch blijft het probleem zich voordoen. Heb je nog andere suggesties of is het einde oefening?
     

    S.oldeerbout

    Specialist Keukenapparatuur
    • #13
    Dat rechterdeel van het labyrint moet geheel leeg lopen voor een goed waterniveau.
    Als je dat ventiel eruit haalt moet dat dus leeglopen.

    Ahum ik betrap mezelf op een klein foutje , controleer eens het andere ventiel aan de kant van de deur.!!
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu