Geen plaats voor inbouwdoos

Barends

  • #1
Hallo,

Ons huis is hout-skeletbouw. Het volgende probleem doet zich voor:

een elec. leiding ( 16mm flexibele buis met 3 draden) komt uit een gat (6x4cm) in de muur steken. daaroverheen wil ik een wandcontactdoos maken.

Door de constructie net rond dit gat kan ik er geen hollewand-inbouwdoos inverzinken. Door de keuken ervoor kan ik de wcd ook niet op een andere plek maken

Ik had eerst gewoon een opbouwcontactdoos over het gat geschroefd. Ik ben alleen niet blij met het feit dat de binnenzijde van de contactdoos dan een open verbinding heeft met de holle wand: ivm met stof etc. ( Waarom zou men anders ueberhaupt die holle wanddozen gebruiken?)

Is het veilig en slim om het gat in de muur te dichten, met bijv multiplex ( ter grootte van de opbouw wcd) erover, daar een 16mm gat erin te boren. Vervolgens de flexibele buis door dit gat te halen tot die net door de multiplex heen komt leidingen erdoor te trekken om de contactdoos op het multiplex te schroeven?? Dan maak je als het ware een bodemplaat van multiplex waar de flexibele buis in zit, toch?

Of moet ik me niet zo'n zorgen maken om een beetje open ruimte achter een open opbouw-wcd? (6x4 cm)

Wat is eigenlijk de meerwaarde van hollewand dozen bij het aanleggen van opbouw contactdozen??

Bedankt

Clemens
 

Fiesiekus

  • #2
Er zijn toch ook hele kleine wanddozen? Die zijn overigens wel verplicht om met je draden in te eindigen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Je dient ook een goed sluitende, brandwerende montageplaat onder je opbouw wcd te plaatsen om het geheel goed af te sluiten.
 

Ronald42

  • #4
Is het niet mogelijk een plaatje hout te nemen (18 mm) met hierin een gat rond 76. Deze over het gaat monteren zodat er nu wel voldoende dieptje is voor een inbouw doos?
 
A

Anonymous

Gast
  • #5
Sxnder schreef:
Je dient ook een goed sluitende, brandwerende montageplaat onder je opbouw wcd te plaatsen om het geheel goed af te sluiten.
Hoe kan ik in een plaat hout van 18mm dik een inbouwdoos van minimaal 40mm diep, monteren?

Beter is het voorstel van Sxnder te volgen omdat dit ook een voorschrift is bij houten wanden. Wat is er trouwens mis aan een mooie opbouw wcd?
 

Fiesiekus

  • #6
Ook bij opbouw, dienen de draden uit te komen in een einddoos.
 

Barends

  • #7
Dat van die brandwerende onderplaat valt me tegen omdat ik de opbouw wcd zonder die plaat gekocht heb. Als ik zelf neit zo voorzichtig was aangelegd had ik hem er zo tegenaan geschroefd.

Met een opgelegd plaartje voor de inbouwdoos word het niks: de keuken staat er zo dicht op dat daar geen ruimte is voor plaatje, opbouwdoos, wcd en stekker. Anders had ik dat idd wel gedaan.

Wrs laat ik nu de draad in een opbouwdoos komen waar het door de muur komt, stukje pijp naar opbouw wcd zodat het uit de buurt van de keuken is en dan stekkers erin. Jammer maar de enige oplossing.

Bedankt voor de informatie
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Universele montage platen zijn gewoon algemeen verkrijgbaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu