Gebrom in radiatoren - stopt alleen bij volledig open draaien thermostaatknop

Linksback

  • #1
Allen, ik heb al veel gelezen op dit forum, maar nog geen oplossing gezien voor mijn probleem.

Situatie:

Ik woon ruim 15 jaar in een huis uit 1976. Bij aankoop woning nieuwe cv ketel aangeschaft, en deze een paar maanden geleden vervangen door een Remeha Avanta cw5. In het huis zijn beneden en in badkamer en douche al eerder alle radiatoren vervangen, alleen op 1e en 2e verdieping nog 4 oude radiatoren (type's 11 en 22) met thermostaatknop.

Wanneer de cv aan staat, gaan al jaren zeer regelmatig (een van) de vier oude radiatoren ratelen, brommen of kloppen. Nogal een naar geluid, wat door het hele huis doorklinkt (zie hieronder). De enige manier om dat te stoppen is van de betreffende radiator(en) de knop helemaal open te draaien, met als gevolg dat we kamers verwarmen waar we dat helemaal niet willen. In de slaapkamers hoeft het niet warm te zijn. De betreffende vier radiatoren staan sowieso altijd half open, want als ze helemaal dicht staan begint het lawaai bijna direct. Overigens, de radiatoren zijn allemaal ontlucht.

Ik heb hier al veel gelezen over verkeerd aangesloten aan- en afvoer. Daar lijkt het idd op, bij testen wordt eerst de onderkant warm en daarna de bovenkant bij de thermostaatkraan. Niet alleen bij de oude radiatoren, maar ook bij de nieuwe radiatoren beneden. Echter, wat mij dan verbaast is dat er in de 15 jaar zowel 2 radiatoren zijn aangesloten én er is regelmatig onderhoud gepleegd door een landelijk bekende verwarmingsmonteur.

Zouden die experts dan nooit in 15 jaar dit hebben gezien of gecontroleerd. Hoe kan ik dat - als cv nitwit- zélf controleren? Of kan het aan de thermostaatknoppen liggen? Kunnen oude thermostaatknoppen op de radiatoren slijten? En zijn er andere opties die ik zelf kan controleren voordat ik een expert laat komen?

 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als alle radiatoren eerst beneden warm worden dan is bij de ketel een fout gemaakt en aanvoer en retour gewisseld.
Bij onderhoud en ketelvervanging wordt meestal alleen bij de ketel gekeken... tijd is geld. Als je bij de ketelvervanging hebt aangegeven dat dit probleem speelt, vind ik het wel kwalijk.
Oplossing is dus aanvoer en retour bij de ketel wisselen.
Als bonus ga je dan zuiniger stoken. Let wel op dat je ketel een condensafvoer heeft. @Nono123 legt op dit forum hier graag uit dat een ketel zuiniger stookt als er minder warm water de ketel in gaat. Natuurkundig 'wil' het warmste water omhoog dus als je de radiatoren aan sluit zoals het hoort, gaat het koudste water uit de radiatoren terug naar de ketel en warm je de afvoerpijp het minst op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu