Gebroken schuttingpaal vervangen

Kluskoppel

  • #1
Onlangs met harde wind viel het mij op dat er wel veel beweging in de schutting zat. Ik heb afgelopen dinsdag de paal rechts naast de blauwe pijl vrij gegraven en er bijna een volle zak cement bijgegooid.
Vandaag wilde ik dat ook doen bij de paal met de blauwe pijl, maar ik kwam erachter dat de paal (hardhout) net onder de grond gebroken is en verrot is. Vandaar dat de schutting zo stond te dansen dus.
Wel gek voor een hardhouten paal, die zou toch wel een flinke poos mee moeten gaan lijkt mij.

Hoe vervang ik de paal? Even ruimte maken is er niet bij, dan moet ik de complete schutting demonteren vrees ik, gezien het planken zijn van 4 meter lang beide kanten op vanaf die paal



De paal steekt 190cm boven de grond uit. Als ik uit ga van de 1/3e - 2/3e regel dan zal er zo'n 90cm in de grond zitten.

Iemand tips?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het bovenste stuk vrij graven en dan met een balk en een strop van touw door gebruikmaking van hefboomkracht het restant eruit trekken.
 

Kluskoppel

  • #3
Oké, maar jouw idee is dus ook om de gehele paal te vervangen? Heb je daar nog tips voor zodat ik niet alle planken los hoef te draaien?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Je kunt er dan toch een paal naast zetten?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Paal ernaast in de schutting.

Gaat graven naast de huidige paal, afhankelijk van de grondsoort kan je de nieuwe paal een deel erin slaan.

Aan één kant en aan één kant van de paal de planken los schroeven, eventueel een paal verder ook los, dan buigen ze wat makkelijker.
Klosjes tussen de planken zodat je wat ruimte hebt.

Als je de oude paal er liever helemaal uit hebt dan kan je hetzelfde aan beide kanten doen.

ps. Geen lichtgewicht bouwmarkt hardhout halen.
pps. Was de vorige paal nog wel helemaal goed? Goeie kans dat de rest ook niet helemaal ok meer is, dan beter aan één kant alles eraf en paal voor paal vervangen..
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #6
Ik heb zoiets laatst opgelost door een stalen steigerbuis van 48mm en 3meter lang langs de paal in de grond te slaan en met beugels vast gezet.
 

Kluskoppel

  • #7
De andere paal die ik had vrijgegraven om er cement bij te gooien zag er nog goed uit. Maar deze huidige paal was onder de grond verrot en daardoor gebroken. Doet je wel twijfelen aan de rest, maar zolang ze nog heel zijn ga ik ze niet vervangen.

Heb zojuist een hardhouten paal gehaald bij de houthandel, voor €13,60 een 6x6 paal van 270cm. Stukken goedkoper dan de bouwmarkt en ook betere kwaliteit vermoed ik (paal is flink zwaar). Via een kennis een moker met steel van een meter kunnen lenen.

Morgen ga ik er mee aan de slag. Idee is om paal er naast te zetten en vast te schroeven aan het goede stuk van de bestaande paal. Als ik de goed in de grond geslagen krijg zou cement ook niet nodig moeten zijn.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
6x6 is wel “magertjes
 

Kluskoppel

  • #9
De nieuwe paal is 6,3x6,3cm. Die ging er al moeilijker tussen omdat de oude paal 6x6 was en de planken dus ook zo ver uit elkaar zaten.

Heb de planken wat losgeschroefd, paal van bovenaf erin laten zakken naast de bestaande paal. Daarna een leeg verfblik over de kop van de paal geschoven en met een voorhamer de paal de grond in geslagen. Was nog best pittig en ondanks het verfblik sloeg ik de bovenkant alsnog wel kapot. Heb de laatste 10cm daarom afgezaagd zodat de bovenkant weer netjes was.

Ik ga ze nog even doorboren en een stuk draadeind erdoor steken op 4 a 5 plekken. Gat dan wat ruimer boren dan diameter van het draadeind, zodat de palen onderling nog wat speling hebben qua hoogte. Schroeven zouden anders misschien breken. Draadeind/moeren/ringen uiteraard in RVS.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu