Gaten in centraaldoosdeksel, goed voor een lamp?

Spindex

  • #1
Ik heb op mijn centraaldoosdekseltjes twee gaten zitten, met daarachter een buisje.

Omdat de beugel van mijn hanglamp net niet op de twee buitenste gaten past zat ik er aan te denken om een schroef te gebruiken hierop.

Maar: Waar zijn deze gaten voor? Is het verstandig om hier een schroef doorheen te draaien?

 

Lango

  • #2
Weegt je lamp vrij weinig zou je het theoretisch kunnen doen, maar er zitten natuurlijk draden achter het deksel die je met schroeven zomaar kan beschadigen.

Betere oplossing zou kunnen zijn het deksel weg laten en de beugel direct op de doos monteren met M4 boutjes.
Misschien een gaatje inde beugel boren als de afstand niet voldoende is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de schroef niet door het buisje heen komt kan het, dat is in elk geval beter dan het deksel weg laten.
 

Lango

  • #4
Ik weet niet of je die deksels kent maar om daar niet doorheen te schroeven moet je wel een heel kort schroefje gebruiken en zal de lamp ook zeker niet vast zitten. en waarom zou het slecht zijn om het deksel weg te laten? Ben wel benieuwd naar de reden. Mocht er in de toekomst weer even geen lamp meer hangen dan wel weer een deksel terugplaatsen ja, maar onder een lamp is een deksel niet verplicht.
Tevens is een lamp met montage beugel meestal niet eens vlak te monteren op een deksel.

Deze deksels zijn geschikt voor lampen (zie ook de haak) die een ophangoog hebben dat vaak aan het snoer zit en een rozet die er dan weer overheen geschoven wordt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
Extra gaatje boren in de beugel?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Zo uit m'n hoofd zijn de gaatjes 10 mm diep, er kan een m4 schroef in gedraaid worden, kun je rustig een lamp van 5 kilo aan hangen.
Het deksel is plat, een beugel past daar op zonder ruimte tussen deksel en plafond.

Als er onverhoopt een draad los schiet of een draad is te lang afgestript kan er zonder deksel spanning komen te staan op het metaal van een lamp.
 

Lango

  • #7
Het zal ook best wel lukken zo maar ik weet uit ervaring dat het niet fraai is. Zo'n deksel zit al niet gelijk met het plafond plat of niet hij steekt iets uit. An het busje is misschien wel 10mm diep maar heeft geen schroefdraad en je zal er dus doorheen moeten schroeven wat weer kans geeft op beschadigen van de onderliggende draden. En zonder deksel zal er bij de juiste montage nooit spanning op komen staan, want bij een metalen lamp moet je ook de aarde aansluiten! Die word niet voor niets verplicht bij lichtpunten. Maargoed wil je het deksel perse behouden dan kan je nog steeds beter een gaatjes in de beugel bij boren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu