Gat zagen in deur meterkast voor slimme meter?

Herbiek

  • #1
Mijn ouders hebben sinds een paar weken PV panelen waarvoor de installateur hun PV installatie aangemeld heeft bij de Essent zodat bekend is dat hun installatie ook stroom kan terugleveren. Ik denk dat hierdoor mijn ouders nu ook bericht van de Essent hebben gehad met een voorstel om hun analoge meter (met draaischijf) te vervangen voor een slimme meter. Er stond volgens mijn pa ook nog een of ander (volgens mij slap) excuus bij waarom het beter was dat ze een andere meter zouden moeten hebben.

Is er iemand die mij kan vertellen waarom een slimme meter beter zou zijn als je een PV installatie hebt? Volgens mij kan een meter met een draaischijf ook prima teruglevering meten?

Stel dat er een slimme meter geplaatst word (zou nu tijdelijk gratis kunnen anders moesten ze er voor betalen?) dan zou deze niet meer passen ivm met de diepte van de kast? Mijn vader gaf aan dat die slimme meter zo diep is dat de houten deur (zelf gebouwde meterkast in een een huis van voor de oorlog) dan niet meer dicht gaat.

Hij stelde voor om een gat in de houten deur te zagen ter hoogte van de meter en daar een plastic kap op te zetten. Mijn vraag is: mag dat (afgezien dat het er wellicht niet fraai uit ziet)? Is er een reden te bedenken waarom dit niet toegestaan zou zijn? Er zijn ook plekken genoeg in oude huizen waar er helemaal geen kast om de meterinstallatie gebouwd is?

Alvast bedankt voor jullie reacties!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Over voor en nadelen van slimme meters zijn hier al verschillende topics geweest en die discussies vallen eigenlijk wat buiten het doel van dit forum. Ga er maar vanuit dat de slimme meter verplicht wordt zodra het salderen wordt afgebouwd om rechtsgelijkheid van alle elektriciteitsafnemers te waarborgen. Dus nu of over een paar jaar moet de slimme meter er toch in.

Wat betreft het zagen van een gat: Slimme meters zijn platter dan draaischijfmeters, in het algemeen wel iets breder dan oude meters, maar minder breed dan de groepenkast die in de meterkast zit. Het lijkt mij daarom onwaarschijnlijk dat er een stuk uit de deur gezaagd moet worden. Plaats anders even een foto van de huidige situatie. Dan is het zo te zien.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
 

Herbiek

  • #4
Krunnie schreef:
Het lijkt mij daarom onwaarschijnlijk dat er een stuk uit de deur gezaagd moet worden. Plaats anders even een foto van de huidige situatie. Dan is het zo te zien.
Zal om een foto van de situatie vragen. Maar stel dat hij toch dieper is dan de beschikbare ruimte, zon gat in de deur mag dat wel?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
De meterkast is niet meer gereguleerd in het bouwbesluit. Alleen de doorvoer van gas wordt nog gespecificeerd, de rest is onderdeel van het contract dat er is met de energieleverancier. Dat zij de energielevering kunnen stoppen in een woning met een gat in een deur terwijl die woning bij de bouw wettelijk geen meterruimte nodig had is vrij klein.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Hou er even rekening mee dat ze de meters meestal alleen als set vervangen, een nieuwe elektriciteitsmeter betekent ook een nieuwe gasmeter.

Vooral die kan wel eens groter zijn dan de oude.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Klopt, bij mij onlangs ook gebeurd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
De netbeheerder (en dat is niet Essent) zal in de brief vermeld hebben wat de minimale afmetingen van een meterkast moeten zijn. Maar je kunt nu nog gewoon de slimme meter weigeren. Mits je huidige Ferraris-meter ook geschikt is voor teruglevering, anders doe je jezelf tekort.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
In het topic waar Jackd naar linkt zijn de voor/nadelen van een slimme meter al uitvoerig besproken.

Kan inderdaad zijn dat de gasmeter tegelijk wordt vervangen al hoeft dit niet per se. Ik ken ook gevallen waar enkel de elektra meter werd vervangen. Een slimme meter hoeft niet groter te zijn dan een analoge (ook een slimme gasmeter niet) maar dit kan wel. Er zijn verschillende varianten slimme meters waarvan de ene groter dan de andere. Ik verwacht echter niet dat de omvang een probleem vormt voor de meterkast deur. Je komt niet snel dikker uit dan de verzegelde kast met hoofdzekeringen.

In de ontvangen papieren staan waarschijnlijk inderdaad de minimale eisen voor de meterkast vermeld maar dat betekent niet dat een meter er anders niet in past.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Vreemd dat je een gat moet zagen in je deur de slimmemeter bij ons is platter dan de vorige meter.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Wordt soms ook de gasmeter gelijktijdig gewisseld?
Die is wel breder, die zit er hier gedraaid in, maar dat ging net met de deur.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Gasmeter kan inderdaad gelijktijdig gewisseld worden maar dit gebeurt niet altijd. Een slimme gasmeter hoeft niet per se groter te zijn dan een analoge. Maar dat kan wel.

Mocht TS voor een slimme elektra meter gaan en geen slimme gasmeter willen dan kan hij dit altijd bij de netbeheerder aangeven.
 

Herbiek

  • #13
Mijn vader gaf aan dat hij van iemand anders (een jaar geleden) begrepen dat dit niet paste, maar ook bij mij zelf thuis is de slimme meter inclusief onderbak (waar de meter op gemonteerd is) nog geen 15 cm diep. Mijn vader belt met de Essent voor extra uitleg. In de brief die ze gekregen hebben wordt met een woord gerept over het vervangen van de gasmeter. Wellicht dat het allemaal komt door foutieve informatie van de persoon die hier eerder naar gekeken heeft.

Volgens de brief zou de huidige Ferraris/draaischijf-meter niet geschikt zijn (of in elk geval ontworpen zijn) voor teruglevering. Hoeveel die er dan naast kan zitten is dan koffiedik kijken.

Allemaal bedankt voor jullie reacties
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Tip; vraag e.e.a. niet bij de leverancier (essent) na maar bij de netbeheerder (bijv. Enexis of Liander). Deze laatste partij gaat over de infrastructuur waaronder de meters.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

KlusserHein

  • #15
Maar waarom zou je de oude meter vervangen?
Als je zonnepanelen hebt ga je er alleen maar op achteruit.
Je kan zo controleren of de meter terugdraait.
Als je bijvoorbeeld een dag van huis gaat en geen stroom gebruikt.
Van te voren even noteren en later even controlen of hij terug gedraaid heeft.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Zie link in post #3
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu