Gat plafond van onderaf dichten

Ette

  • #1
Goedemiddag

Afgelopen week hebben we de oude open haard uit onze woonkamer weggehaald. Geen problemen, echter zitten we nu met een groot gat (40 bij 40 cm) in ons plafond waar we enkel van onderaf bij kunnen. De omliggende stenen zijn kalkzandstenen en lijken niet heel stevig te zitten (ze steunden waarschijnlijk op de niet meer aanwezige schouw). De omliggende stenen liggen iets verzonken in het plafond, er is geen pijp aanwezig.

- Hoe kunnen we dit gat het beste dichten?
- Is het nodig om de schouw nog extra te beschermen tegen vocht?

- Als laatste willen we graag op die plek een lichtpunt maken, het opvulmateriaal moet dus wel wat kunnen dragen. Elektra erheen krijgen is geen probleem.

Alvast Bedankt!(Foto is helaas niet optimaal, het bovenste deel is inmiddels ook al verwijderd. Hopelijk helpt het wel deels.)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is die schouw in de nieuwbouw aangebracht? Ik dacht dat er in de vloer van de verdieping iets moet zijn aangebracht zodat het deel schoorsteen boven de vloer steun heeft.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #3
Ik zou me inderdaad meer zorgen maken over de rest van de schoorsteen. Waar leunt die nu op?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Plaats even een foto van het gat nu.

Alle losse stenen moet je in ieder geval vast zetten. Wat voor vloer is het?
 

Robbin

  • #5
Om het gat te dichten zou ik latjes rondom het gat zetten, eventueel met een extra rachel/kruisverbinding in het midden omdat je aangeeft dat er gewicht om het zaakje moet komen, hier een plaatje multiplex overheen zetten en dit dan weer afwerken met een gipsplaatje.

Dit kun je dan vervolgens netjes afsmeren zodat het gelijk ligt met je huidige plafond:

 

Marcn88

  • #6
Draagt deze schoortseen nog wel ergens op
is hij halfsteens doorgemetseld met de muur of ligt hij boven op de vloer anders zou ik maar is beginnen om hem te ondersteunen voordat je de gehele schoirsteen in devwoonkamer hebt liggen
dichtmaken zou kunnen door 2 panlatten tegen het oude metselwerk te monteren hier gipsplaat tegen aan schroeven en afstukken gelijk met plafond
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Gasbeton blok erin lijmen mbv pur.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu