Gat naar buiten voor screen; kozijn of muur

Joostbon

 • #1
Wij krijgen in ons huis nieuwe kozijnen. Na wikken en wegen toch voor kunststof (stel) kozijnen gegaan icm tripple glas.

Graag willen wij daar ook weer een screen voor gaan plaatsen. Dit screen komt op het kozijn (op muur niet mogelijk helaas) en word elektrisch bedienbaar. Dit hebben wij nu ook

Momenteel loopt er over de muur aan de binnenkant een stroomdraad met een opbouw schakelaar en dan zo met een gat door het kozijn naar buiten, die komt in de geleiders en gaat vervolgens naar de motor

Omdat de binnenkant van ons huis gestukt word wil ik dit aan de binnenkant mooi wegwerken en geen losse draadjes over de muur met clipjes. sleuven frezen tbv elektra heb ik vaak gedaan maar hoe ga ik dan naar buiten. Het liefst ga ik door de muur naar buiten strak langs het kozijn (kan dat?) want dan kan ik aan de binnenkant helemaal wegwerken met een mooie inbouw schakelaar.

Maar dan kom ik aan de buitenzijde nooit in die geleiders uit die op het kozijn zitten maar juist er naast. Hoe word dit door een professional gedaan? Gewoon langs het kozijn een gat boren en dan proberen om via de zijkant van de geleiders de stroom naar het screen te voeren?

HTF-kozijn.png
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #2
de draad moet ook niet in de geleiders.
die moet naar de bovenomkasting van de rol.

natuurlijk kan je screen wel op de muur.
zelfs op de dag kant van als je dat zou willen.
dat is een kwestie van een extra hoekprofiel aan de geleiders poppen.
 
 • Like
Waarderingen: Walker en Vonken_trekker

Joostbon

 • #3
Uiteindelijk gaat het naar die boven omkasting inderdaad. Maar op dit moment gaat bij de vensterbank naar buiten, komt dan in de geleiders en gaat via daar omhoog naar de motor.

Het probleem blijft nog steeds dat ik aan de binnenkant het liefst alles mooi weg werk (infrezen) maar met een screen die op het kozijn word gemaakt weet ik dus niet hoe ik netjes naar buiten kom bij die motor zonder dat ik aan de binnenkant die draad niet zie lopen.

Over de muurmontage

Ik heb 2 bedrijven gehad, beide zeiden dat het geen optie was om op te muur te plaatsen. Boven opdat het heel raar ging ogen.

Dit is de huidige situatie, nieuwe situatie zal vergelijkbaar zijn

IMG_20210711_201744.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #4
Niet bij de vensterbank naar buiten gaan maar pas een stuk hoger ten hoogte van de bak.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #5
Onderin naar buiten kan wel als je geleider een extra kamer heeft. Dan maken de lamellen geen contact met de kabel.
 

Joostbon

 • #6
In de oude (huidige) situatie hebben ze hem bij de vensterbank over de muur door het kozijn naar buiten laten lopen. Daar loopt hij via de geleiders aan de buitenzijde naar boven, naar de bak. zo laag bij de vensterbank valt het het minste op.

De nieuwe situatie frees ik alles mooi in de muur weg, mooie inbouwschakelaar en kan ik hem naar buiten laten gaan waar ik wil, maar nog steeds zit ik met de vraag. hoe ga ik naar buiten; Door het kozijn (hoe ga ik dat binnen mooi afwerken) of door de muur. Omdat ik alles in de muur frees aan de binnenzijde wil ik hem gewoon het liefst met een 16mm buisje naar buiten toe laten gaan. Maar het screen komt op het kozijn. zoals je op de foto kunt zien steken de stenen uit. Dan komt het gat veel te ver naar buiten en niet bij het screen.

Hoe doe doen anderen dat om het zo mooi mogelijk weg te werken?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #7
meestal laat je hem boven de bovendorpel naar buiten gaan zodat hij gelijk in de kast uitkomt
 

Joostbon

 • #8
Duidelijk, wanneer de kast op steen word gemonteerd lijkt mij dat de meest logische manier inderdaad. Maar mijn kast word niet op de muur maar op het kozijn gemaakt. Er is immers geen muur boven het kozijn maar keralit (waar je geen kast op kan bevestingen)

En ik wil dus niet aan de binnenzijde uit het kozijn een draad zien steken
 

Sander 1972

 • #9
Vraag eerst eens de tekening waar de voeding moet komen Of laat het eerst plaatsen en maak het dan in orde als dat mogelijk is. Stucen doe je toch pas als het kozijn er in zit
 

Joostbon

 • #10
Klopt, maar als het kozijn er in zit, pas dan kan het bedrijf van de screens langs komen op de definitieve maatvoering op te meten. vervolgens worden deze enkele weken later geplaatst. De stukadoor is dan al lang geweest. Daarom wil ik alles voorbereiden zodat het elektragedeelte er gewoon al in zit.

Het is een prima bedrijf, maar net zoal veel andere jongens (zoals ook zonnepanelen leggers) is de afwerking vooral gebaseerd om wat het makkelijkste is. Daarom doe ik dat liever zelf.

Maar ik zal eens langs gaan als ik tijd heb bij dat bedrijf hoe dat zit, misschien hebben zij nog tips.

Maar zowel de bak als geleiders zitten op het kozijn straks. En ik wil aan de binnenkant geen draadje uit het kozijn hebben steken :?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #11
Je kunt toch vanuit de bak schuin door de muur naar binnen boren? Zo doe ik het met rolluiken wel vaker. Lange boor pakken dan kun je aardig schuin boren hoor.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu