Gat muur dichtmaken van kachel

Sojacobs

  • #1
Hoi,

wegens het plaatsen van centrale verwarming, heb ik nu een gat in de muur waar de buis van de gaskachel in zat. Ik ben een complete leek wat klussen betreft. Kan iemand me uitleggen hoe ik het gat best dicht maak? Het hoeft niet super afgewerkt te zijn.

Alvast bedankt
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Gashaard of gevelkachel ?
 

Remco de prutser

  • #3
Ik ben zelf ook maar een prutser, maar ik zie verschillende mogelijkheden.
Ligt een beetje aan de grootte van het gat en wat de reden is dat het dicht moet (optisch, tocht/kou, geluid, etc)

Als het gat niet al te groot is (kleiner dan 10cm) en het hoeft er niet netjes uit te zien zou je het met PUR schuim kunnen opvullen bijvoorbeeld. Dan komt er in ieder geval geen tocht meer door het gat, PUR isoleert ook goed. Als het een groter gat betreft is het misschien beter om het bijvoorbeeld met cement en stenen op te vullen. Als het er dan ook nog mooi uit moet zien kan je met wat roodband netjes vlak stucen.

Waarschijnlijk zijn er nog wel meer oplossingen te bedenken.
 

Snakedogman

  • #4
Remco de prutser schreef:
Als het een groter gat betreft is het misschien beter om het bijvoorbeeld met cement en stenen op te vullen. Als het er dan ook nog mooi uit moet zien kan je met wat roodband netjes vlak stucen.
Zo heb ik het recent ook gedaan. Gat eerst een beetje uithakken met een hamer en een beitel, zodat er weer een paar stenen in kunnen liggen. We hadden nog een berg oude bakstenen en stukken baksteen liggen (waaronder een aantal originele van de buitenmuur dus dat was wel prettig) en daar heb ik passende stenen uitgezocht. Beetje metselcement aanmaken en stenen in het gat metselen. Je moet waarschijnlijk met je vingers de cement een beetje in de voegen duwen, zeker aan de bovenkant en zijkanten (zo heb ik het iig gedaan, ik ben geen metselaar! ;))
Daarna roodband eroverheen en klaar is kees.
 

Fritske1978

  • #5
Je hebt volgens mij ook "doppen" die je in het gat kan duwen om het af te dichten, als je er daarna een kastje ofzo voor zet zie je er niks meer van.
 

Werner Wikke

  • #6
Ik ga zelf een ronde dop maken van Iton steen (cellenbeton) en ik denk die dan vast te zetten met cement of Pur. Ik vraag me echter af of Pur bestand is tegen hoge temperaturen, want ik ga een houtkachel plaatsen ipv gas openhaard. Er komt een inox plaat tegen binnenmuur dus optisch en onmiddellijk contact met vuur is er niet maar die inox plaat zal toch behoorlijk warm worden ook al zal die 6cm van de speksteenkachel staan
Weet iemand of dat voor de Pur toch ok is?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Nee.
 

Werner Wikke

  • #8
Ok bedankt voor de snelle reactie. Er bestaat ook voegspecie in tubes. Ik zal die gebruiken. En misschien giet ik eerst in het stukje buis dat er nu zit een prop/dop met beton volgens dikte van de muur. Na drogen kan ik die betonnen prop dan invoegen en wat bij plamuren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu