Gat in muur, kan maar van 1 kant ondersteund worden

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Volgende week laat ik twee gaten in een dragende steensmuur zagen, en zet er dan stalen balken in (volgens opgave constructeur).

De gaten liggen tussen de draagbalken erboven. Omdat er nu alleen nog maar een dak boven zit is de belasting niet groot. En omdat de gaten tussen de balken vallen kan het zonder stempels.

Klinkt simpel, maar er is toch een probleempje: de buitenkant van de muur is onbereikbaar.

Dus ik zoek een manier om de stenen boven de aanstaande gaten te fixeren, terwijl ik er alleen maar van binnenuit bij kan. Het gaat om ong 8 steenlagen boven gaten van 80cm breed, er komt een HEA balk van 100cm.

Ik dacht er aan om tegen de onderste steenlaag die blijft zitten een balkje van 120 breed te schroeven. Dan bv met slagpluggen vastzetten, in elke steen een plug. Zou dat een goede oplossing zijn, of kan het slimmer/beter?

Dank,
Wim
 

Betweter

  • #2
Gaatje van 80 cm breed kan wel zonder tijdelijke ondersteuning gehakt worden, mocht er onverhoopt toch een steen los raken dan metsel je die na het aanbrengen van de stalenbalkjes er weer in.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
En als het metselwerk nu eens heel slecht is, dan kunnen er heel veel stenen uitvallen.
 

Wamelis

  • #4
Yup, dat is het ook... Vooral het laatste stukje steen dat bovenin tussen de balken ligt, is vroeger slordig aangebracht. Ik zou het niet aandurven om daar een gat onder te maken zonder ondersteuning.
Dus tips nog steeds welkom!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Foto ?

Zit er genoeg ruimte om er goed bij te kunnen en is het gedeelte boven de nieuwe stalen balk straks weggewerkt ?
Misschien kunt u een plaat multiplex met pur tegen de muur lijmen zodat de stenen blijven zitten.
 

Wamelis

  • #6


De blauwe lijn is waar het gat komt (staat iets te hoog getekend, er moet ruimte overblijven voor een HEA).

De muur is nog niet afgewerkt, dus er mag naar hartelust geboord of gesmeerd worden. Het is goed bereikbaar.

Het is geen strakke steenlaag. Op de foto is het niet goed te zien, maar de stenen verspringen nogal qua diepte. Een plank ertegenaan purren lijkt me daarom niet zo stevig.
 

Michiel_H

  • #7
Wat is eigenlijk het probleem? Je kunt toch 2 stempels plaatsen, sparing zagen, uitbreken, aanwerken, klaar.
 

StefanD

  • #8
Wellicht kun je de voeg onder de stenen die moeten blijven voor de helft (qua diepte) verwijderen en daar een stevig hoekprofiel in plaatsen?
 

Pelikaanhoeve

  • #9
Ik heb in onze hoeve dit probleem meermaals gehad.

Het lijkt me een dubbel-steens-muur.
Haal de rij stenen boven de toekomstige profiel eruit (enkelsteens!) zodat de helft van de muurdikte blijft staan, leg daar 2 lengtes stalen buis in en smeer het dicht met mortel met rijkelijk cement (3:1). Zo heb je zelf een latei gemaakt die het gat mooi opvangt. Ik maak zo ook lateien voor boven mijn deur-openingen. Mijn muren van meer dan 150 jaar oud zijn heel zwak en zo maak aan twee kanten een latei. Pas als ik aan twee kanten een latei gemaakt heb, maak ik het gat van de deur. Is al vele malen goed gelukt!
 

Michiel_H

  • #10
Als je er zomaar een stalen buis in doet dan verwacht ik dat je ooit problemen met roestvorming gaat krijgen. Op deze wijze kun je wel met een betonlatei werken.
 

Wamelis

  • #11
Ter afronding nog even een terugmeldinkje, het werk is vandaag succesvol gedaan :D

Plaatje hout tussen de balken gezet, tot aan de laag die moest blijven zitten. Plaatje met hoekijzer aan de balken vastgezet. Het is een pokdalige muur, de ruimte achter de plaat dichtgepurd. Na uitharding slagpluggen erin, en de onderste rij nog even strakgezet met wigjes.

De buitenkant van de muur is ondersteund door het gat van links naar rechts te maken, en onderweg telkens een klos te plaatsen.



Stempels eronder, uitsparingen maken, balk erin en dicht.

 

Mark en 3 meiden

  • #12
Keurig :D
perfecte oplossing :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu