Gat boren voor afzuiger, 100mm of 135mm?

Erikl1982

  • #1
De afzuiger in onze keuken zit aangesloten op de centrale ventilatie, dat is niet fijn, want de kooklucht komt er gewoon in de badkamer en het toilet weer uit.
Om dat op te lossen willen we een gat naar buiten boren.

Boven de keukenkastjes hebben we 132mm ruimte
2021-02-22 08.30.57.jpg

De muur waar we door heen moeten is kalkzandsteen en een gemetselde buitenkant.
De ruimte om te boren is aan de binnenkant niet erg groot, dus er zal waarschijnlijk vanaf de buitenkant geboord moeten worden.

Om het nog wat lastiger te maken zit er aan de buitenkant een laag hout overheen:
2021-02-22 08.32.03.jpg

Het gat zal hier ongeveer in de middelste plank moeten komen (Daar is waar ik hem ook bij diverse buren zie zitten)

Ik heb eigenlijk 2 vragen:

Hoe kan je dit het beste aan pakken? Ik dacht zelf aan het volgende:

Boor van binnenuit met een dunne betonboor een gat (zo recht mogelijk), zodat je aan de buitenkant weet wat het midden moet worden
Boor met een gatenzaag voor hout door het houten deel heen
Huur een diamantboor om vervolgens van binnen naar buiten te boren

Zijn er nog betere manier om dit te doen?

Dan de diameter: Hoe groter hoe beter natuurlijk, maar hoe groot is de kans dat het lukt om een gat te boren waar een spirobuis van 125mm goed doorheen kan? Ik neem aan dat het gat dan net iets groter moet zijn, als ik kijk op gereedschapverhuur dan zie ik dat het gene dat het dichtst in de buurt komt 132mm is, maar dat is ook exact de hoogste die ik boven de kastjes heb. Gaat dat werken, of kan ik beter op safe spelen en voor 100mm gaan?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Op een kanaal van de mechanische ventilatie mag je geen afzuigkap met een motor aansluiten, alleen een motorloze.
Als je naar buiten gaat afzuigen, dan krijg je in het vervolg de wc lucht in de keuken. Lucht die je afzuigt moet ergens vandaan komen

.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Koken jullie op gas of elektrisch?
Elektrisch heeft wat minder afzuiging nodig, waarschijnlijk kan het dan met de huidige centrale afzuiging en het demonteren van de afzuigkap motor.

Wat ook geprobeerd kan worden is de afzuigkap op de laagste stand en de mechanische afzuiging op de hoogste. (het is er niet voor gemaakt, maar werkt als de mechanische afzuiging een hogere capaciteit heeft dan de kap op de lage stand.

Of 100mm genoeg is, is ook afhankelijk van het kookgedrag. Een fanatieke wokker heeft er niet genoeg aan.

Dit hoeft niet perse met een water diamantboor. Met een boormachine met slipkoppeling (anders kan je je pols breken) kan het ook met een kernboor voor steen en die heb je ook in 125mm.
Ik zou hier voor droogboren kiezen, dan minder kans op waterschade.
Met water en/of 132mm kan ook, dan moet er binnen wel iemand staan die stop roept, of die meteen de stekker eruit trekt als de boor er (bijna) is, anders kan het een zooitje worden binnen.
 

ABCDE

  • #4
Dat hout aan de buitenkunt kun je ook met de multitool doen. Er komt tenslotte toch een afdakkapje over wat weer groter is. Ik zou gewoon 125 boren.

Jackd schreef:
waarschijnlijk kan het dan met de huidige centrale afzuiging en het demonteren van de afzuigkap motor.
Ik heb nog nooit anders gezien dan dat dat een grote teleurstelling is.

Rola schreef:
Als je naar buiten gaat afzuigen, dan krijg je in het vervolg de wc lucht in de keuken. Lucht die je afzuigt moet ergens vandaan komen
Dat is een kwestie van genoeg inlaat voorzien. Als je WC lucht naar binnen zuigt ofwel de volledige MV overmand met de afzuigkap dan heb je gewoon een fors tekort aan inlaat.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
4 jaar met 3 man (studenten) in een appartement met wtw en afzuigkap zonder motor gewoond.
Afzuigkap dicht en toilet en badkamer kregen prioriteit. Afzuigkap open,de 3 standen schakelaar op stand 3 en meer dan genoeg afzuiging.
 

ABCDE

  • #6
Kooklucht door je WTW trekken is wel een heel slecht idee.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
En waarom niet?
Je kan lekker kletsen, maar ik weet uit de praktijk dat het werkt en het wordt zo ook steeds meer toegepast in energie zuinige/neutrale woningen.
 

ABCDE

  • #8
Je vervuild je wisselaar en de ventilator in de WTW.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Hier kan je een interessante factsheet downloaden over afzuigkappen in woningen, met veel voor en nadelen op een rij. TS heeft er al voor gekozen om rechtstreeks naar buiten af te voeren, dus we hoeven niet verder op andere opties in te gaan.

Ik zou het gat laten boren. Let erop dat het luchtdicht wordt afgewerkt en dat er (op de juiste plek) een klep wordt geplaatst zodat de koudebrug niet te groot wordt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
Vervuiling van de wtw valt wel mee met een motorloze afzuigkap. Het hele complex hangt er hier vol mee en ik hoor er geen klachten over.

In mijn eigen wtw vindt je ook geen vetaanslag terug. Dat slaat neer in de filters van de afzuigkap en het eerste stukje kanaal. De filters van de wtw vangen de rest op.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

ABCDE

  • #11
Mn22 schreef:
Vervuiling van de wtw valt wel mee met een motorloze afzuigkap.
Hehe, ook omdat de helft direct al langs de kap gaat.

Mn22 schreef:
Het hele complex hangt er hier vol mee en ik hoor er geen klachten over.
Dan woon jij zeker net in dat ene complex waar ze met rond 150 vanaf de afzuigkap een recht stuk door naar de WTW gaan die er vlakbij hangt om de 300 kuub per uur te halen en een van kleppen voorziene WTW die dan de rest afknijpt qua afzuiging. Gefeliciteerd. De andere 99,9% heeft dat niet.

Of meer waarschijnlijk hoor je niet alle klachten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Zeg, heb jij nog meer commentaren?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #13
@ABCDE, je zit er naast. Het systeem werkt bij ons acceptabel. Ik ben tevens voorzitter van de VVE en hou me bezig met het technisch beheer van het complex. Dus als de bewoners problemen ondervinden, dan hoor ik dat echt wel.
 

ABCDE

  • #14
@Mn22; allemaal prima, dan val je wellicht onder die 0,1% waar ik het over had. In oudere bestaande bouw zit vaak een eindeloos lange veel te dunne buis naar de keuken, daar krijg je met geen mogelijkheid 300 m3/uur doorheen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Sorry @Mn22 , maar ik geef ABCDE in dit geval gelijk. De capaciteit van kookafzuiging via het ventilatiesysteem is gewoon niet goed genoeg. En het is een kwestie van tijd voordat een kruisstroomwisselaar in een WTW vervuild raakt.

In de herziene NEN1087 gaat eea op gebied van ventilatiecapaciteit en luchtkwaliteit gelukkig hersteld worden.


Helaas is de rest van de norm niet geworden wat je er van mag verwachten, maar dat is een andere discussie.
 
  • Like
Waarderingen: ABCDE

ABCDE

  • #16
In Nijmegen hebben ze zojuist ook weer een wijkje gebouwd waar de minimale afzuigdebieten helemaal niet gehaald worden. Dus ook al zijn de normen er...

Maargoed, het is een goede stap in ieder geval.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #17
De capaciteit houdt inderdaad niet over, maar het voldoet in de praktijk wel. Het pand is neergezet in 2003, beetje de begintijd van de wtw en de kanalen zijn dus allemaal krap bemeten. Dat merk je dus vooral aan het geluid dat de inblaaskanalen maken.

Ruimte voor dempers is er ook nauwelijks bij de unit, dus ik heb daar al wat creatieve aanpassingen voor gemaakt en nu is het acceptabel. De ingestorte kanalen kunnen toch niet aangepast worden, dus dat is een vaststaand gegeven.

Vervuiling van de unit valt wel mee als je af en toe wat onderhoud doet. De kruiswisselaar kun je ook gewoon uitspoelen, dus dat is allemaal niet zo'n probleem.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #18
Grappig dat twee personen van die 0,1 % hier op het forum zitten en praktijk ervaring hebben dat het prima kan werken.
We hebben het niet over goedkoop ontworpen woningbouw panden waar elke aannemer die ertussen zit ook nog eens wat extra aan heeft proberen te verdienen.

Bij veel afzuigkappen is niet de uitlaat, maar de inlaat een beperkende factor.
Juist wtw systemen zijn daar in het voordeel, die zijn in balans.

Vervuiling is enkel een kwestie van schoon (laten) maken.
Bereken eerst eens de besparing in energie en klets dan verder over problemen, die er bij juiste installatie en gebruik niet zijn. Ik ga toch ook niet zeuren over dat afzuigkappen met afvoer naar buiten niet werken, omdat ik er wel eens een tegenkom die op een 70 mm buis van 8 meter met 2 haakse bochten is aangesloten.
 

ABCDE

  • #19
Jackd schreef:
Bereken eerst eens de besparing in energie
== 0, want of je nou direct naar buiten blaast of via je type C ventilatiebox, het maakt geen lor uit.

Jackd schreef:
Ik ga toch ook niet zeuren over dat afzuigkappen met afvoer naar buiten niet werken, omdat ik er wel eens een tegenkom die op een 70 mm buis van 8 meter met 2 haakse bochten is aangesloten.
Omdat dat de uitzondering is, in tegenstelling tot "afzuigkap op ventilatiesysteem" waar het correct werken juist weer de uitzondering is.

Jackd schreef:
Grappig dat twee personen van die 0,1 % hier op het forum zitten en praktijk ervaring hebben dat het prima kan werken.
Dat is meestal hoe het gaat op fora.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Hou eens op met alles te bediscussiëren, geen mens die hier iets aan heeft behalve jullie eigen ego.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu