Gaslek 1 milibar per 3 minuten

Hijdoethetnog

  • #1
Wij hebben een gaslek gehad waarbij de gasdruk met 1 millibar per 3 minuten afnam. Dit lek moet achteraf gezien ruim 18 jaar al aanwezig zijn geweest. (de boesdoener was een niet goed aangedraaide knelkoppeling direct na de gasmeter. Hoeveel kubieke meter gas per jaar heeft dit ons gekost is dat uit te rekenen?
Dank voor jullie hulp
 

Sander 1972

  • #2
Belangrijkste is dat het opgelost is. Maar je hebt waarschijnlijk wel van die bedrijven die het voor je kunnen uitrekenen.

Want je wil het gaan proberen te verhalen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het lijkt me onwaarschijnlijk, dat je dat zo kunt berekenen.

Want een afname van de gasdruk van "1 millibar per 3 minuten" is naar mijn idee geen eenheid, waarmee je kunt berekenen hoeveel kubieke meter gas verloren is gegaan. Dat zijn twee totaal verschillende eenheden. Er zullen dan meer factoren bekend moeten zijn en de term "millibar per 3 minuten" komt eerlijk gezegd wat vreemd op mij over!

Zoiets als bij elektriciteit: De netspanning was "10 Volt per 3 minuten" lager, hoeveel kWh per jaar is er verloren gegaan?
 

Auto-Geen

  • #4
Als de inhoud van de gasleiding niet bekend is, is ook het volume van wat weg gelekt is te berekenen. In die tijd was een drukdaling van 1 millibar acceptabel.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
je dient om dit te berekenen je gehele leidingwerk in kaart te brengen met diameters en lengtes, dan valt te berekenen wat het lekverlies was maar ik kan u nu al vertellen dat dit lang geen honderd m3 gaat zijn op jaarbasis uitgaande van een normaal woonhuis
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Het is ook een vrij zinloze exercitie als het de bedoeling is om eventueel weggelekt gas op een derde partij te verhalen. Je zult dan in ieder geval moeten bewijzen dat:
  1. De lekkage inderdaad 18 jaar geleden al is ontstaan, en daarnaast
  2. dat de lekkage veroorzaakt is door het doen of nalaten van die derde partij.
Dat is dus een onmogelijke bewijslast die op u drukt. Zo'n knelkoppeling kan door zoveel andere oorzaken losgeraakt zijn in een periode van 18 jaar, dat het verband niet te bewijzen valt.

Jammer maar helaas dus, ik zou er geen tijd aan besteden.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bij je energieleverancier kun je tegenwoordig als je een slimme meter hebt per dag zien of opvragen wat je (gas)verbruik is. Als het lek verholpen is, heb je vrij snel inzichtelijk in welke orde van grootte je moet denken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Als er iets is, waar je voor dit doel geen enkele referentie aan hebt, dan is het wel je gasverbruik. Want dat is totaal afhankelijk van het weer, de hoeveelheid keren en de tijd dat er gedoucht (of gebadderd) wordt en meer van dat soort ongrijpbare factoren. Ik weet dat er een site bestaat met zgn. graaddagen, maar dan nog kun je daarmee niet een (waarschijnlijk miniem) gasverlies berekenen, laat staan claimen...

PS, Als het gasverlies niet miniem geweest was, had je het allang gemerkt. Het stinkt als de ziekte en na verloop van tijd heb je een kans, dat je het helemaal niet meer ruiken kon. Want dan was er een vonkje en... boem!
 
Laatst bewerkt:

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #9
Je meet op de dagen waarop je niet stookt en alleen warm water gebruikt en evt wat verbruik van de standby stand hebt ; dat is in de meeste huishoudens verrassend constant. Stel dat het lek honderd tot 200 liter (0,1 a 0,2 kuub) per dag is filter je dat er op lange termijn gemakkelijk uit. En als het nog meer is al zeker....
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #10
@Edwinnn, als je op die manier een lekkage al inzichtelijk kunt maken, heb je er bewijstechnisch nog steeds niets aan. Je kunt namelijk nooit aantonen hoe lang het lek al aanwezig is.

Hoogstens kun je een vermoeden uitspreken, maar dat is niet voldoende. Dus een kansloze zaak en al helemaal als je 18 jaar terug moet.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #11
@Mn22 helemaal met je eens. Ik geef alleen aan hoe je eenvoudig een idee zou kunnen krijgen van de orde van grootte van het verlies. Lijkt me verder zinloos dat een vervolg te geven in de vorm van een claim.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Eerst even googlen: " Nu controleren we gedurende drie minuten hoeveel de druk in de gasleiding terugloopt. Wanneer de druk minder dan 1 mbar terugloopt is de gasinstallatie dicht. Wanneer de druk meer dan 1 mbar maar minder dan 3 mbar terugloopt is er geen direct gevaar, maar wel moet er gezocht worden naar de lekkage. Wanneer de druk meer dan 3 mbar terugloopt sluiten wij direct de hoofdafsluiter en moet het lek eerst gerepareerd zijn voordat de afsluiter weer open mag. "
... " De test wordt uitgevoerd op werkdruk met aardgas zodat er geen gevaar ontstaat dat door deze test toestellen defect gaan "

Deze lekkage zat precies op de grens tussen niks aan de hand en geen direct gevaar. Een minimale lek dus.
Maar wil je toch rekenen dan heb je nog 2 gegevens nodig.
De inhoud van de leidingen, inclusief de altijd op druk staande leidingen in toestellen)
De werkdruk, (druk van het gas) zodat je kan berekenen wel percentage van de inhoud er weglekt per 3 minuten.
stel 10 liter en 30 mbar, dan is dat per 3 minuten:
1/30 *10 = 0.33 liter
per dag 60/3 *24 * 0.33 = 30.6 liter
dat *365 = 11 m3 per jaar.

Die 10 liter is wel een gok. (ongeveer de inhoud van 10 meter 22mm buis)
Staat de ketel vlakbij de gasmeter en het gasfornuis ook, dan kan het zo de helft of nog minder zijn.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Kan me niet voorstellen dat je die 0,33 liter per 3 minuten niet gaat ruiken. Het is nogal wat dat gas meurt als de !!!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
Aardgas is ruikbaar vanaf een concentratie van ongeveer 1%. (volgens google)
Duurt wel even voordat dat gehaald wordt in een redelijk geventileerde woning bij een zeer klein lek zoals hier.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Hijdoethetnog schreef:
(de boesdoener was een niet goed aangedraaide knelkoppeling direct na de gasmeter.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #16
Bij een gasconcentratie van 0,3% is gas al heel goed ruikbaar in de ruimte waar het aanwezig is en vanaf 4% in de lucht begint het gevaar pas.
 

Hijdoethetnog

  • #17
Nou mensen bedankt voor jullie antwoorden uiteindelijk heeft de reparateur het voor ons uitgerekend:
Het blijkt om 98 M3 over die 18 jaar te gaan. Heel af en toe rook ik wel een heel lichte gasgeur maar dacht dat mijn neus mij voor de gek hield, pas toen de reperateur zei; druk je neus maar eens tegen die koppeling rook ik beter een gasgeur maar nog steeds niet overduidelijk . Het is opgelost en er is een nieuwe druk meting gedaan, er is voor de zekerheid nu 10 minuten gemeten en daaruit blijkt geen 0,0 druk verlies. De berekening voor het verlies was niet simpel volgens de reparateur. Dank jullie voor het mee denken!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu