Gaslek gemaakt, alleen nog steeds Tetrahydrothiofeen-geur

Deurmat

  • #1
Sinds juni wonen we in een andere woning. Helaas bleek er een gaslek te zitten op 1 van de slaapkamers. Spijker van een van de plinten was door de gasleiding geslagen door vorige bewoner. Pijp werd beetje dichtgehouden door die spijker. Maar door de vieze geur op die kamer (en in mindere mate op de andere kamers) hebben we het lek ontdekt. Na uitzoekwerk blijkt dat deze plinten 6 a 7 jaar geleden geplaatst zijn. Dus lek zat er blijkbaar erg lang.

Maar goed... probleem hebben we laten oplossen. Pijp is dicht gebrand. Na het maken blijft die geur van Tetrahydrothiofeen toch nog beetje rondhangen op die kamer. We zetten nu al 3 a 4 weken ramen vaak wagenwijd open. Echter geur is nog aanwezig.

Mijn vragen
1) Hoe schadelijk is die Tetrahydrothiofeen geurstof?
2) Kan ik er wat aan doen? Ik wil dat het weer fris ruikt.
3) Op de aangrenzende slaapkamer lijkt deze geur ook ruikbaar te zijn. Kan die geur door de muren trekken? B.v. op plinthoogte?
 

Gamgra

  • #2
Gevonden op Internet;

"De reuk van het gas wordt veroorzaakt door een mercaptaan die aan het gas is toegevoegd zodat men het gas ruikt als er een lek is.

Mercaptanen zijn organische zwavelverbindingen die een zeer lage reukgrens hebben. Bij lage concentraties zijn ze niet giftig. Mercaptanen komen ook voor in het menselijk lichaam. Als je voedsel eet waar veel zwavel in zit (bijvoorbeeld uien) dan worden bij het verteren in de darmen mercaptanen gevormd door de bacteriën die daarin aanwezig zijn".
 

Deurmat

  • #3
Okee bedankt. Kan iemand mij nog helpen met de overige vragen? Ramen open zetten helpt hier maar tijdelijk. Zijn er nog oplossingen om die vieze geur uit de hut te krijgen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Weet je zeker dat er niet nog een gaslek(je) is? Normaal gesproken is die geur snel (na een paar dagen zeker) verdwenen...
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #5
Even de gasleiding af laten persen om zekerheid te krijgen.
Is een klusje van niks en geeft zekerheid.
 

Deurmat

  • #6
De geur is lang niet meer zo hevig. Je ruikt nog een hele lichte gasgeur. Volgens het verhaal van de monteur (in mijn ogen een vakman), ruik ik het nu nog omdat het lek er al heel lang zit (6 a 7 jaar dus). En omdat het erg laag op de grond zit (achter een plint), is het mogelijk onder het laminaat getrokken. Daar liggen groene platen onder.

Dus vandaar mijn vraag wat ik aan de geur kan doen. Is er ondanks het verhaal wat ik hier type bij jullie nog enig twijfel?

In de muur van deze betreffende kamer is op plek waar deze leiding loopt verder nergens geboord of gespijkert. Dus een 2e lek zou niet aannemelijk zijn. Of het zou aan de achterkant van de pijp moeten zijn op de plek waar het lek zojuist gedicht is. Maar daar ligt de muur nog open. Dus dan zou de klep allang dicht gevallen moeten zijn toch?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Doe nou aub niet zo eigenwijs
AFPERSEN die leiding niet meer en niet minder.
Nou stel dat je B klep defect is?
Dan valt hij niet af.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #8
Ik begrijp ook echt niet dat je een mogelijk gaslek (waarvan je het bestaan minstens vermoedt!) lekker laat zitten, terwijl je in hetzelfde huis slaapt.
 

Deurmat

  • #9
Ik woon er zelf net 2 maanden. Dus ik heb het niet 6 of 7 jaar laten zitten hoor :wink: Toen ik iets vermoedde heb ik meteen actie ondernomen.

Maar voor wat betreft de huidige situatie begrijp ik jullie denken dat er mogelijk toch nog een klein lekje zou kunnen zitten. Dus ik dan weet ik wat ik moet doen.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Gaskraan DICHT en AFPERSEN.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #11
Amen :P

Groeten b
 

Gamgra

  • #12
Aangezien uit de meeste antwoorden en adviezen blijkt dat het testen van de leiding de voorkeur geniet, zou je de boel beter even kunnen testen.

Hiervoor heb je geen specialist of dure toestellen nodig.
Op de bijgaande foto zie je een (open) waterkolom, die gemakkelijk zelf gemaakt kan worden.

Men nemen enkele meters doorzichtige plastic slang, die je vervolgens bevestigt op een plank, één uiteinde aansluiten op een punt in de gasleiding.

De waterkolom in het voorbeeld moet alleen als voorbeeld gezien worden.
In principe kan je de waterkolom enkele meters hoog maken en de gasleiding met een fietspompje even oppompen en enkele uren op druk laten staan.

Voor alle zekerheid zou je rondom het mogelijke lek met een zeepoplossing een test kunnen uitvoeren.

Edit: de kolom is gevuld met gewoon water waaraan een beetje kleurstof toegevoegd wordt.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #13
Ja dat kan. Succes
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu