Gasleiding naar schuur - Kan dat, mag dat en is het verstandig?

Jan-willeml

 • #1
Helaas heb ik mijn situatie niet in bestaande onderwerpen kunnen vinden dus ik leg hem nu aan jullie voor.

In mijn schuur heb ik een CV ketel geplaatst (25kw). Nu wil ik de gasleiding gaan leggen en wil weten of mijn plan kan/mag/verstandig is. Er is nu geen gasaansluiting, deze wil ik doortrekken vanuit de bijkeuken waar de cv-ketel van het huis hangt. De afstand tussen schuur en huis is 3 meter. Voorheen liep er een 110mm rioolpijp tussen huis en schuur met CV leidingen op 2,5 meter hoogte. Nu wil ik hier een flexibele gele gasleiding in leggen (met mantelbuis) die ik in de bijkeuken aftap van de bestaande hoofdleiding en dan over de muur beugel in de bijkeuken en schuur tot bij de ketel. De totale afstand is 8 meter en ik wil een 22 mm buis gebruiken om de drukval te beperken. Mag een kunstig leiding op deze manier gebruikt worden? En zo nee, wat zijn alternatieven. Door de grond is erg lastig door bestaande leidingen en zowel in huis als schuur is geen kruipruimte. Funderingsbalken zitten tot onder het grondwater dus ook onder de fundering door is geen fijne klus.

Gearceerd loopt de leiding op de binnenmuur.

sketch-1601360310846.png
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Auto-Geen

  • #2
  Deze leiding mag in het zicht gemonteerd worden. Alleen ik zou voor de oversteek iets stevigers nemen, bv een stalen koker of U profiel.
   

  Jan-willeml

  • #3
  Zou een gegalvaniseerde steigerpijp van 48 mm voldoen? Die heb ik nl. nog liggen en roest niet of nauwelijks door de zinklaag.
   

  Jan-willeml

  • #4
  Wellicht goed om te vermelden dat het een tijdelijke situatie is omdat ik op termijn wil overstappen op een warmtepomp. Zoals vaker kan tijdelijk wel een paar jaar duren maar dit hoeft geen 20 jaar te blijven zitten.
   

  Cvolieboy

  Specialist Verwarming
  • #5
  Ik lees dat de ketel 25 kW is die u gaat plaatsen, ik begrijp dat er nog een gas ketel in huis staat?
  Mogelijk is de gasmeter niet van voldoende grootte om alles te kunnen voorzien van gas.
  De meeste gasmeter hebben een beperking en sluiten af bij overbelasting, bezint eer ge begint is hier wel van toepassing.
  Een gasleiding oversteken mag zeker op deze manier, maar deze mag geen enkel risico lopen dat die beschadigd kan raken of los kan komen op welke wijze dan ook.
  Je moet denken aan leuk om aan te schommelen of om op de rekstokken?

  Vr Gr en succes ermee
   

  Jan-willeml

  • #6
  Dank voor de reactie. Ik heb over de capaciteit nagedacht maar denk dat dat geen probleem is. De capaciteit van de meter is 6m3/u. Op zeer koude dagen is het huidige gasverbruik in huis 15m3 per dag (temperatuur de hele dag op 20). De schuur is veel beter geïsoleerd dus ik hoop dat 25kw niet nodig is ondanks dat de inhoud het dubbele is.

  Een schommel is er al (zie foto) maar ik zal de buis toch geel verven.
   

  Jackd

  • #7
  Waarom niet onder de grond?
  Wel door de muur naar buiten, maar dan naar beneden i.p.v. omhoog over de muur.
  Nog mooier boor je schuin van binnen naar buiten.
  Lijkt mij mooier, want niks in het zicht en het scheelt een boel gaten in de stenen. Ik kan me niet voorstellen dat er buiten zoveel leidingen liggen dat deze er niet tussendoor past.
   

  Jan-willeml

  • #8
  De gaten in de muren zitten er al door de oude CV leidingen. Overigens liggen er in de doorgang van 3 meter 12 grondleidingen, een waterleiding en 2 rioolpijp en daarnaast het oude huis wat in 1948 onder de grond is geëindigd (overal puinresten en schapenbotten van de oude beerput)
   
  • Like
  Waarderingen: Jackd

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu