Gasleiding met soldeer verbindingen achter voorzetwand

Sander02

  • #1
Vanaf de de gasaansluiting hebben we een 15mm koperen gasleiding aangelegd tot aan de plek op zolder waar de ketel komt. Op de eerste verdieping komt de leiding achter een voorzet wand bestaande uit houten skelet, groene gipsplaten en tegelwand. (badkamer). Nu had ik het in eerste instantie zo gemaakt dat de leiding 1 geheel was en je alleen in de meterkast en op zolder er nog een stuk aan kon solderen. Dus de koppeling altijd bereikbaar.

Echter een vriend van mij heeft het opnieuw gedaan en op een stuk of 3 plekken die achter de voorzetwand gaan komen gesoldeerd (zacht soldeer, 97% tin 3 % zilver).

Ik heb daar niet zo'n lekker gevoel bij. Is dat heel terecht?
Hij zegt wat kan er nu mis gaan, die soldeeer punten lekken echt niet.
We zouden het uiteraard kunnen gaan testen door aan de kant waar ketel komt een gaskraantje te bevestigen en dan gas door de leiding laten lopen en zeepzop op de soldeer plekken.

Wat vinden jullie van deze situatie. Er is ook geen mantelbuis aangebracht? Is het terecht dat ik er niet zo'n goed gevoel bij heb.

En is het verplicht om je leidingen/aansluitingen laten keuren ivm verzekering? Wij hebben nu diverse water/cv/electra en dus gasleidingen aangebracht. Deze komen gedeeltelijk allemaal achter een wand waardoor je er dus niet meer bij kan. Op dit moment is de voorzetwand echter nog niet aanwezig.
 

Kowrds

  • #2
Bij twijfel de vakman raadplegen
 

Fiesiekus

  • #3
Vraag me ook af of 15 mm dik genoeg is voor een CV-ketel. Hoevee kW is ie?
 

Sander02

  • #4
Ik heb nog geen ketel. Veel op internet gezocht en uiteindelijk bij een CV winkel ook nog gevraagd. Bleek dat 15mm prima is. De leiding is een meter of 6 lang met een paar bochten zonder aftakkingen.
 

Sander02

  • #5
Maar je bent dus niet verplicht om dingen te laten keuren. Als er ooit iets zou gebeuren gaat de verzekering dan niet vragen of er een keuringsrapport is of wie het aangelegd heeft of iets dergelijks?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Voor de exacte eisen die de verzekering stelt moet je kijken in de voorwaarden van je maatschappij. Dat wisselt namelijk.

Wel kun je stellen dat de gasleiding moet voldoen aan de wettelijke eisen. Voldoet een en ander hier niet aan en er gebeurd wat dan gaat de verzekering ongetwijfeld moeilijk doen. Ze zullen de schade dan altijd proberen te koppelen aan de onjuist aangelegde gasleiding en niet willen betalen. Omdat je de leiding zelf hebt aangelegd kun je je dan niet verschuilen achter de installateur en heb je een serieus probleem.

je moet echt zeker weten dat de leiding geheel volgens de regels is aangelegd.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Mantelbuis en uit een stuk, dat zijn eisen voor in de kruipruimte.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Ik zou de verzekering slechts als secondair probleem zien en veiligheid als primair. Te vaak zijn de gevolgen van een gasongeluk dusdanig dat de primaire betrokkenen weinig meer aan een verzekering hebben.

De leiding afdoppen en vervolgens met gasdruk de koppelingen controleren met zeepsop is onvoldoende om zeker te zijn dat de koppelingen ook op langere termijn volledig lekvrij zijn. Je moet ze afpersen met hogere druk maar dit vereist apparatuur die de gemiddelde hobbyist niet in huis heeft.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
@Ingmar89: Het gaat hier over het stuk leiding op de 1e verdieping, dus niet over een kruipruimte. In principe mag je daar in niet toegangelijke ruimtes die zijn afgeschermd met hout of gips werken zonder mantelbuis.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #10
Om zeker van een goede dichte buis, kun je een afpersapparaat huren bij de bekende verhuurbedrijven. let op, je hebt ze voor gas en voor water.
Verder is een mantelbuis dus niet noodzakelijk.
 

Fiesiekus

  • #11
En die 15 mm? Ik dacht dat het laatste metertje naar de gaskraan wel in 1 5 mag maar de rest in 22 voor een doorsnee ketel van 22 - 25 kW.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
Bij een 25 kW ketel valt er over zo'n stuk van 6 meter leiding zonder aftakkingen en met een paar bochten in de orde van 5 mbar. Dat is iets wat de meeste ketels wel kunnen opvangen. Als er voor die 6 meter nog een heel stuk leidingnetwerk zit tot aan de gasmeter/drukregelaar of als er nog meer gebruikers gepland zijn op deze leiding wordt het een ander verhaal en kun je wel beter naar 22 mm.
 

Sander02

  • #13
Het is een rijtjeswoning en de leiding komt dus gelijk vanaf hoofdaansluiting in huis. Ik ga er maar vanuit dat de diameter dan voldoende is. De extra aansluiting voor gasvoornuis, welke een meter of 15 gaat worden komt ook gelijk bij de hoofaansluiting.

Is het zo dat een mantelbuis niet verplicht is omdat het gas bij lekkage wel te ruiken is achter een voorzetwand?
 

Xr8

  • #14
Een nieuwe gasleiding hoort een drukstoot te krijgen van 1 bar. Dit alleen op het leidingwerk, afgedopt. Geen toestellen en meter aangesloten!!!!

Dit om slechte verbindingen op te blazen, daarna kun je afpersen op gasdruk. 1 bar lijkt niet veel maar een gasleiding werkt op 20 a 30 mbar, maw het is een druk meer dan 30 x hoger dan de werkdruk.

Dit kan alleen met een speciaal daarvoor geschikte drukmeter. Niet alle gaan tot 1 bar.

Bij twijfel de gasleiding laten keuren door een installateur.

Succes.
 

Kowrds

  • #15
Moet het solderen van een gasleiding niet met hard soldeer gedaan worden?
iets met weerstand van de soldering bij brand (hogere smelt temp. van de soldering)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #16
Zacht solderen mag voor lagedruk gasleidingen zoals binnenshuis.
 

MrSmith

  • #17
Ik zou persoonlijk gewoon alles goed doen met hardsoldeer en alle aansluiting goed schoon opruwen dat je er zeker van bent met de hechting, evenals niet te zunig te zijn met het soldeer tin.

ben nu bezig met een renovatie, slechter als het was zal het nooit meer worden.

en het was triest gesteld met de vakmannen hier. :roll:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #18
MrSmith schreef:
evenals niet te zunig te zijn met het soldeer tin
Het is dus niet zo dat hoe meer soldeer je gebruikt hoe beter de verbinding is. Net genoeg soldeer toevoegen tot het soldeer zich aftekend buiten de verbinding is voldoende.
 

MrSmith

  • #19
Ok ben ik mee eens dat is net als met lijm zo.

soms lijkt het koppelstuk wat ruim te zitten in de koperen buis, vandaar.

uit eindelijk, is fitwerk niet mijn dagelijkse vak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu